Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Kıssadan hisse..

Kıssadan hisse..
 

Emperyalizmin duyguları yoktur. Dolayısı ile onu mağlup edemezsiniz. Zaman zaman yenilgiler tattırabilirsiniz, hatta çok sert tokatlar da atabilirsiniz. Tıpkı Mustafa Kemal Türkiye’sinin yirminci yüzyılın ikinci çeyreğinde yaptığı gibi. Ancak o susar, siner, bıkmadan çok ileriyi hesap ederek çalışır ve en ufak bir fırsatı değerlendirip sizi esir alır. Duyguları olmadığı için kızmaz, intikam almaz. Sadece damarlarınıza yapışır ve emer. Kanınızla beslenir. 

İşte BOP projesi de, birinci ve ikinci paylaşım savaşlarına neden olan enerji egemenliğini kurma girişiminin bir uzantısı, ateşli silah kullanmadan kazanılması düşünülen bir savaştır. Bu savaşın tarafları ABD ve AB emperyalistleridir. Peki, nasıl oluyor da ölenler enerji üzerinde oturan ülke vatandaşları oluyor derseniz, fillerin tepiştiği yerde çimenlerin ezileceği gerçeğini hatırlamalısınız. 

Kabul etmek gerekir ki ABD halkının çoğunluğu cahil ve duygusal olan Ortadoğu ülkelerine daha kesin egemen olmuştur. Rahat bir egemenlik idamesi için o ülkelerdeki rejimin ne olduğuna bakmadan, kendi getirdiği veya ede ettiği başkanları diktatör yapmıştır. Bunun için o rejimlerin krallık, diktatörlük veya cumhuriyet olması hiç önemli değildir. ABD nin önünde diz çöken liderler kendi ülkelerine diktatör olurlar. Ortadoğu’da yaşanan budur. 

Tabii bu duygusal ve milliyetçilik kavramını tanımayan diktatörlerin bazıları bir süre sonra kendilerini bir değer sanmaya başlayabiliyor. O zamanda emperyalizmin baş ircaa gücü ABD devreye girer. Askeri darbe, ekonomik darbe, seçim hileleri gibi yöntemlerle alaşağı edilirler. ABD ye biat edip el etek öpenler halkını soyabilir, yakınlarını zengin edebilir, ülkelerinin paralarını zimmetlerine geçirip ABD ve AB bankalarına yatırıp yedi sülalelerini zengin edebilirler. Onlar gelişmiş batı(!??!) tarafından el üzerinde tutulur, sırtları sıvazlanır, halkları açken ekonomileri ne kadar büyümüş diye övülür. Ortadoğu’daki bu isyanların bir BOP projesi ayrıntısı değil de halk ayaklanması olduğunu zannedenlere, neden Suudi Arabistan’da bir ayaklanma yok ve neden ayaklanmalarda kanlarını emen ABD olduğu halde onların aleyhine hemen hiç slogan yok, sorularının cevaplarını düşünmelerini öneririm. 

İşte bu diktatörlerin büyük çoğunluğu Ortadoğulu özelliklerinin ağır basması nedeni ile gerek hırsızlıkta gerek halkına baskıda ölçüyü kaçırdılar. BOP projesi uygulayıcıları için fırsat oluşturdular. Onlar gitmeli yerlerine yeni ama daha bağımlı başkaları gelmeliydi. Hatırlayacaksınız, kendini ABD nin en büyük uydusu sanan Mübarek “git” dendiğinde nasıl şaşırdı, direndi. Sonunda gerçeği gördü ve gitti. 

Libyada durum biraz değişik gibi. Baksanıza Kaddafi kendini hala emperyalizmi ülkesine sokmadan evvel ki gibi güçlü sanıyor. Kendini mal sahibi, Libya ve halkını da malı gibi görüyor. Maalesef Ortadoğu’da o fikirde olan tek o değil. Ancak ona yapılanlar, kendini onun gibi görenlere ders olacak nitelikte. 

Düne kadar paralarını keyifle kullanan emperyalistler, işlerine gelmeyince bütün varlıklarına el koydular. Söz dinlemeyen diktatöre böyle ceza verilir. Neden ise çok ilginç. 

“ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da konuşmasında, yaptırım kararının son derece hızlı alınmış, güçlü, bağlayıcı ve etkin bir karar olduğunu düşündüklerini vurgulayarak "Sivillere kıyım uygulayanlar kişisel olarak yaptıklarından sorumlu tutulacaklardır" dedi. Rice bu kapsamda Konsey’in "tek ses olmasından ve sert ve bağlayıcı yaptırım kararı almasından" dolayı son derece memnun olduklarını ifade etti.” 

Ne kadar düşündürücü değil mi? Irakta yok yere bir buçuk milyon sivili katleden ABD nin yaptığı demokrasi getirmek olarak kabul edilmişti. 

Şimdi aynen Irakta olanlar gündeme gelecek. Libya işgal edilecek, petrole el konulacak. Halklar mı? Boş verin siz onları, işte Irak halkı demokrasi ve bolluk içinde yüzüyor. Aynen öyle olacaklar. 

Günümüzde Ortadoğu’da liderlik yapan diktatörler umarım konumlarını bir daha düşünürler ve halklarına daha fazla zarar vermeyecek bir çözüm bulurlar. Yoksa hem onların hemde halklarının işi zor. 

İzmir 2011-02-27 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..