Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

24 Ocak '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kitabenin Gün Yüzüne Çıkarılması İçin Çalışıyorlar

Kitabenin Gün Yüzüne Çıkarılması İçin Çalışıyorlar
 

Resim: Fetav Kültür Komisyonu Üyeleri


Kemer eski Belediye Başkanı Hasan Şimşek döneminde yapılan meydan düzenlemesi sırasında Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kemer Köprüsü’nün kitabesi toprak altında kalmıştı. 

Araştırmacı Yazarlar Mehmet Ertan Kapaklı, Adem Güngör ve Ünal Şöhret Dirlik konu hakkında 12.08.2009 tarihinde Kemer Belediyesine yazdıkları dilekçede bu tarihi kalıntının yeryüzüne çıkarılması ve korumaya alınması; köprüye de Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa’nın isminin verilmesi talebinde bulunmuşlardı. 

Kayıtlara göre 1715 yılında Yaka Köyü’nde doğan, donanmada kaptan olarak savaşlara katılan Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa tarafından yaptırılan tarihi Kemer Köprüsü’nün kitabesi gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor. Yaka Köyü’ne kanallarla su getiren, kemer Köprüsü ve Paspatur Camii’ni yaptıran Yaka Köylü Gazi Kel Hasan Paşa’nın o dönemde fakirlerin de zenginler gibi ıslanmadan geçebilmesi için yaptırdığı Kemer Köprüsü’nün kitabesi Kemer Belediyesi eski başkanlarından Hasan Şimşek’in yaptırdığı meydan düzenlemesi sırasında toprak altında kaldı. 

Kemer Belediye Meclisi de 02.09.2009 tarihinde yapılan toplantıda dilekçeyi görüştü. Dilekçe ile ilgili görüşülen madde hakkında, “Konunun meclisimizce değerlendirilmesi sonucunda talebin olumlu değerlendirilerek beldemizde bulunan Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa tarafından yaptırılan köprüde bulunan tarihi kalıntının gün yüzüne çıkartılarak korunmaya alınmasına ve köprüye Cezayirli Gazi Kel Hasan Paşa isminin verilmesine oybirliği ile karar verilmiştir” denildi. 

FETAV (Fethiye Turizm Tanıtım Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı) Kültür Komisyonu Başkanı Ünal Şöhret Dirlik, üyeler Adem Güngör, Sadettin Yalçın ve Cahit Yargıcı; Kemer Beldesi’ne giderek çalışmaları yerinde incelediler. İlk etapta kitabeye ulaşılamazken, tarihi eserin kaldırımın yapıldığı bölgeden 1-2 metre ileride olduğu belirtildi. Beton yığını arasında kalan kitabenin, araç trafiğini aksatmayacak bir şekilde çıkarılacağı söylendi. 

 

 

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..