Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '13

 
Kategori
Kitap
 

Kitap/ Ankara- Bakü dostluk köprüsü

Kitap/ Ankara- Bakü dostluk köprüsü
 

Sana Yazmadığım Şiir- Terane Turan REHİMLİ// Pencereye Vurdu Tan- Rana İslam DEĞİRMENCİ ( Ankara- Bakü Ortak Şiir Kitabı) Kasım 2013


Bakü’deki Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Filoloji Fakültesi Azerbaycan Dili Ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Terane Turan Rehimli ile Ankara Gazi Anadolu Lisesi Uzman Edebiyat Öğretmeni ve Proje Koordinatörlerinden Rana İslam Değirmenci Bakü-Ankara dostluk ve kardeşliğini pekiştiren bir çalışmaya imza attılar. 

16 Kasım 2013 tarihinde Türk Dünyası Edebiyat Buluşmalarının ilki Antalya’da gerçekleştirildi. Aynı gün, Terane Turan Rehimli ile Rana İslam Değirmenci Sahil Kitap yayınlarından Türk Dünyası Edebiyat Eserleri içinde yerini alan ortak( ikiz) bir şiir kitabı çalışmasını tanıttılar.

Terane Turan Rehimli, annesi “Esmira Hanım”a ithaf ettiği “Sana Yazmadığım Şiir” adlı dört bölümden oluşan kitabında 61 şiire yer verdi. Rehimli’nin kitabnını sunuş yazısını Uludağ Üniversitesi Eğitim Bölümü Türkçe Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Minara Aliyeva yazdı. “Türk Kimliğini Yücelten Bir Şairin Haykırışı” adlı bu önsöz bizlere Terane Turan Rehimli’nin yazdığı şiirler,kullandığı üslup ve temalar hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

Rana İslam Değirmenci, babası “Mustafa Faruk Bey"e ithaf ettiği “Pencereye Vurdu Tan” adlı eserinde, “insan, insanlık, düşler, aşk, şahir/mekan, hayat ve ilahi aşk temalarına göre bölünmüş 42 şiire yer verdi. 160 sayfalık kitabı Şairler, 80 sayfa olarak yarı yarıya bölüştü.Ortak eserde Değirmenci’nin şiirlerinin biraz uzun olduğu dikkati çekmektedir.Değirmenci’nin sunuş yazısını, merkezi Ankara’da bulunan Türkmeneli Kültür Vakfı'nın Basın ve Kültür Müşaviri, aynı zamanda, Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği'nin Başkan Yardımcısı, Gazeteci/ Şair-Yazar Dr. Şemsettin Kuzeci yazdı. Kaleme alınan “Dostluk Irmağı Gibi” isimli önsözde, Kuzeci’nin; Değirmenci’nin şiir diline yenilik getirdiğine ve şiirdeki kelimeleri yerli yerinde seçen nadir Türk Dünyası Kadın Şairlerinden olduğuna vurgu yapması dikkati çekmektedir.

“Sana Yazmadığım Şiir/ Pencereye Vurdu Tan” isimlerindeki ikiz (ortak) kitabın özelliği; Yürek-Dil-Yazı Kardeşliği büyük projesinin ilk ayağı olan “Türk Dünyası Şairler Antolojisi” çalışmasında Rana İslam Değirmenci’nin (Türkiye-Ankara) Proje Koordinatörü ve Şair-Katılımcı; Doç. Dr. Terane Turan Rehimli’nin ( Azerbaycan- Bakü) Danışman ve Şair-Katılımcı, Dr. Şemsettin Küzeci’nin (Irak- Türkmeneli )Danışman ve Şair-Katılımcı, Yard. Doç. Dr. Minara Aliyeva’nın( Bursa- Ahıska Türkü) Danışman olarak yer almasıydı. Kitabın bir başka en önemli özelliği; oluşturulan eserin “Yürek-Dil-Şiir Kardeşliği”ne yakışacak şekilde dile, kardeşliğe, şiire, akademik çalışmaya, dostluğa ve edebi esere gönül vermiş Türk Dünyasının dört ayrı kolundan yüreklilerin dayanışması ile oluşturulmuş olmasıdır. Ayrıca, tek kitabın her bir kapağının; bir şairin kitabının kapağı olarak, "pencere" ortak formunda dizayn edildiği ilginç çalışma, yine Türk Dünyası Antolojisi’ni yayınlayan Sahil Kitap’ın yayınları arasından çıkmıştır.

I.Türk Dünyası Edebiyat Buluşmasında okuyucusu ve Türk Dünyası ile tanışan kitap büyük ilgi gördü. Ankara’da basılan kitabın yazarları Rehimli ve Değirmenci, önümüzdeki aylarda Bakü’de çıkacak yeni bir ortak kitap çalışmalarının müjdesini verdiler.

 
Toplam blog
: 191
: 769
Kayıt tarihi
: 21.07.09
 
 

“Yazı yazmak” bir Yürek Yolculuğudur. Okumak ve yazmak bana Edebiyat alanının kapılarını açtı… Ed..