Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Kitap Çalan Çocuk

Kitap Çalan Çocuk
 

Çocuklara kitabı sevdirelim ki, kültürlü ve düşünebilen bir nesil yetişsin..


“ İSTANBUL'daki KİTAP FUARINDAKİ CAN YAYINLARI STANDINDAN "KİTAP ÇALDI" DİYE 13 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUN ÜSTÜ ARANDI ve TARTAKLANDI “

Geçenlerde bir yazımda bahsetmiştim. Artık siyasi haberleri okumuyorum, yorum yazmıyorum. Ama bu ülke için düşünmeye ve yazmaya devam edeceğim demiştim. Bugün internet’te gezinirken, gözüme bu haber ilişti. Biraz araştırdım, farklı kanallardan doğruluğunu test ettim. Doğruymuş, bu uydurma bir haber değilmiş..

Gerçekten, ülkenin yüz akı olan dev bir kitap fuarında, hem de itibarlı ve isim yapmış bir yayın evinin standında böyle bir olay yaşanmış. Rezalete bakın!. Kitap fuarında 13 yaşındaki çocuk kitap çaldı diye üstünü çıkarıp arıyorlar, tartaklıyorlar. Olay biraz büyüyünce, daha sonra yayın evi sahibi çocuktan ve ailesinden özür dilemiş ve o çalışanları işten çıkartmış. Hatta sosyal medya’da şöyle bir mesaj yayınlamış:

"Kendimi borçlu hissettiğimi, okul masraflarını karşılamaktan, okula kütüphane yapmaya ve daha fazlasına hazır olduğumu söylememe rağmen yapılanların yeterli olduğunu söylediler. Kendilerine anlayışları için teşekkür ediyorum. Seneye hala kabul ediyorlarsa, İstanbul Kitap Fuarı'na birlikte katılacağız ve kendilerine fuarı gezdirecek, kitaplar önereceğim. Küçük okurumuzun kitaptan ve fuardan kopmaması artık benim sorumluluğum"

Doğru ve yerinde bir davranış. O çalışanları kınıyor, yayın evini kutluyoruz. Ancak, olayı biraz irdeleyelim mi ?

Şimdi şu resme bir bakalım. Mekan ve ortam ne olursa olsun, yaşı ne olursa olsun, okumak için kitap çalan bir çocuk... Bundan daha güzel ve umutlu bir manzara olabilir mi? Lakin, üstünde durulması gereken "kitabın neden çalındığı" değil de, basit, masum bir hırsızlık olayının ayyuka çıkması.. İlginç hatta garip olan durum budur.

Kitap bu yahu ! Alt tarafı bir kitap. Evir, çevir, süsle, püsle… Yine de bir kitap. Para ile satılsa da, netice de bir kitap işte.. Evet, kitap bir ticari materyaldir. Onu basan, satan yayın evi kitapçı dükkânı ya da sarraf, biraz para kazanır. Kitap, yenmez, içilmez. Ancak, kitap para için çalınmaz. Kitap para etmez. Evimde kitaplığımda, kolilerde yüzlerce kitabım var. Satsam ne eder? Bir çocuk kitap çalıyorsa, ancak okumak için çalıyordur. Kaç paradır o kitap? Çocuk bir tane değil, 10 tane kitap çalsa, o kitapları satmaya kalksa, -satamaz da, hadi satmaya kalksa diyelim- kime satar, kaça satar? Belli ki, okumak istemiş, merak etmiş, belki de ilk defa geliyordu bir kitap fuarına, belki de o kitapların o sergide para ile satıldığını bilmiyordu, belki dalgınlığına geldi. Alsa gitse ne olur? Bir müşteriye, iskonto yapmazsın, o kitabın parasını yine çıkartırsın. Ya da hediye etsen ne olur. Kırmamalıydı o insanlar, bu koca yüreği, kitap sevdalısını.. Eğer gerçekten bir çocuk kitap çaldıysa yada çalıyorsa, ya görmezlikten gelin, yada kitabı onu kırmadan, ona hediye edin. Yanında başka kitaplar da vererek...

Bir yazar şöyle diyordu bir yazısında;

“ Eğer kitap çalan bir çocuk görürseniz.. Yakalayıp tartaklayacağınıza, polise teslim edeceğinize, kollarına taşıyamayacağı kadar çok kitap verin...”

O çalışanlar, çocuğu görmezlikten gelseydi, o yayın evinin maddi kaybı ne kadar olurdu sizce? Söyleyeyim. Yalnızca üç-beş lira.. Ancak, ülke kültüre, tarihe, belki edebiyata, kısacası kitaba yakın bir fert daha kazanırdı..

Peki şaşırdınız mı?

Canı çektiği için baklava çalan 14 yaşındaki çocuğa 9 yıl hapis veren bir ülkeden bahsediyoruz. Dua edelim ki, kitap çaldığı iddia edilen çocuğu tutuklamamışlar !..

NEDEN ŞAŞIRIYORSUNUZ ? BURASI TÜRKİYE !

 

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..