Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

Kitap fakiriyiz...

Kitap fakiriyiz...
 

Fakir olduğumuz (Zenginlerimiz de yok değil çok şükür, aman daha çok zengin olsunlar!..)bir gerçek. Gerçek olmasına gerçek de, bir de “kitap fakiri” imişiz iyi mi?!!!.. Bu daha kötü… Kitap fakiri olan bir millet, Allah  korusun her alanda “fakir” kalır…  Kitap-lar en iyi ve belki de tek dosttur; ama biz bu dostlarımıza dargın yaşamaktayız… Gençlerimizin çok azı kitaba, gazeteye, sanata, edebiyata meraklı… Sanat ve edebiyat insana incelik katar… Okuyan insan güçlü olur, hele de yazan… Okumak insana güç verir… Okudukça muhakeme gücümüz gelişir, daha akıllı insan oluruz; daha ne olsun!..

Okuyan milletler, okumayan milletlerin canına okurlar…  Bunu belleyelim iyice…

Etrafımızdaki komşu, dost ve hatta kardeş devletleri bize; bizi de onlara düşman ettiler… Gerçi Türkler, kimseye ölümüne düşman olmazlar, yeter ki hadlerini aşmasınlar… Nasıl da kolay kandırıyorlar(!) bizi değil mi?!!!...

Türkiye’de kütüphane az, kitap az, kitap okuyan az, yazan daha da az…

Yazık!..

600 bin kahvehanemiz var… Buraya giden yurttaşlarımız oyun oynayıp, habire çay içmektedir; çoluğunun-çocuğunun rızkını buralara dökmektedir ve kendi zamanı ile sağlığını da kaybetmektedir… Türkiye’mizde bin 118 adet kütüphane mevcuttur.

Kütüphaneler Haftası’ndayız… Okullarda göstermelik törenler de düzenlenir, hepsi o kadar!.. Gazetelere baktım; Vahdet Gazetesi’nin kitaplar, kütüphaneler konusunu işleyen haberini gördüm, bir haber olmakla beraber, bu konudaki hal-i pür melalimizi göstermesi bakımından hayli ibret verici:

“Kitap fakiriyiz.

10 milyon nüfusa sahip Macaristan’ın milli kütüphanesinde 2,5 milyon, 80 milyonluk Türkiye’nin Milli Kütüphanesi’nde ise 1 milyon 630 bin kitap bulunuyor. Amerikan kongresinde raf uzunluğu 840, bizde ise 30 km.

Türkiye, 1964’ten beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta boyunca Kütüphane Haftası’nı kutluyor. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmek olarak özetleniyor. Hafta süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz ediliyor. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar öğretiliyor. Türkiye yeni bir Kütüphane Haftası’nı kutlarken, acı bir gerçek daha gün yüzüne çıktı. Yapılan araştırmalar, okuma alışkanlığımızla doğru orantılı olarak, milli kütüphanemizdeki kitap ve materyal sayısı bakımından dünya ülkeleri arasında oldukça gerilerde yer alıyoruz. Milli kütüphanemizin raf uzunluğu da dünyadaki örneklerine göre yerlerde sürünüyor.

ABD’DE 30 MİLYON

Amerikan Kongre Kütüphanesi’nde 30 milyonu aşkın kitap, 158 milyon materyal bulunuyor. İngiliz Milli Kütüphanesi’nde ise (British Library) 14 milyon kitap, 170 milyondan fazla da materyal yer alıyor. Fransız Milli Kütüphanesi de 14 milyon kitaba, 40 milyon materyale sahip. Rusya Milli Kütüphanesi’nin materyal sayısı 35 milyon iken, kitap sayısı ise 15 milyonu buluyor. Çin Milli Kütüphanesi’nin raflarında 24,1 milyon kitap mevcut. Alman Milli Kütüphanesi’ndeki toplam kitap ve materyal sayısı ise 25,4 milyon. İtalya’nın Roma’daki Biblioteca Nazionale Centrale di Roma adlı kütüphanesinde 7 milyon ciltten fazla kitap yer alıyor. Kanada Milli Kütüphanesi’nde ise 20 milyondan fazla kitap bulunuyor.

TÜRKİYE’DE 1,6 MİLYON

Dünyanın kalabalık ülkelerinde bulunan kütüphanelerdeki kitap ve materyal sayısı bu şekilde iken, daha az nüfuslu ülkelerde de bu rakamlar ülkemize göre bir hayli fazla. İsrail Milli Kütüphanesi’nde bulunan kitap sayısı 5 milyon.  Macaristan Milli Kütüphanesi’nde ise 2,5 milyon kitap, 8 milyon materyal yer alıyor. Danimarka Milli Kütaphanesi’ndeki raflarda ise 6 milyondan fazla kitap bulunuyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde durum böyle iken 80 milyonluk Türkiye’nin Milli Kütüphanesi’ndeki kitap sayısı ise TÜİK rakamlarına göre; 1 milyon 630 bin. Materyal sayısının ise 750 bin olduğu belirtiliyor. “(VAHDET / ANKARA / 31.03.2016)

-Fransız Milli Kütüphanesi’nde 14 milyon kitap, 40 milyon materyal var…

-Rusya Milli Kütüphanesi’nde 15 milyon kitap, 35 milyon materyal var…

-Türkiye’nin Milli Kütüphanesi’nde 1 milyon 630 bin kitap, 750 bin materyal var…

Yazık yazık yazık!..

Tekrar edeyim:

Okuyan milletler, okumayan milletlerin canına okurlar…

Hani seferberlik başlatacaktık!..

Geç kalmayalım, hemen başlatalım; hem de her alanda…

Sevgi, iyilik, merhamet seferberliği ile başlayalım; kitapların, kalemlerin, büyük ideallerin içinde yer alacağı bütün seferberlikleri aralıksız sürdürelim…

Sevginin de adı kitap olsun…

Selam, sevgi ve hürmetlerimle efendim…

 
Toplam blog
: 323
: 2029
Kayıt tarihi
: 04.09.06
 
 

Yaşanan her hayat en iyi hayattır; yeter ki içinde kötülük olmasın!.. ..