Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '18

 
Kategori
Kitap
 

Kitap İçin Savaşmak

Kitap İçin Savaşmak
 

"Yeşil ipek gömleğinin yakası
Büyük zamana düşer
Her şeyin fazlası zararlıdır ya
Fazla şiirden öldü Edip Cansever"
demiş Cemal Süreya onun için… Edip Cansever beyin kanamasından ölmüştür. Cemal Süreya' nın bu sözü elbetteki Edip Cansever'in şiire olan tutkusunu dile getirmek içindir. Ruhu Şâd olsun.
 
***
Yazmak bir tutkudur. Bir kez başladınız mı yazmaya vazgeçemezsiniz bir daha. Hele ki, araya biraz zaman girmiş ve siz yeni bir şey yazamamışsanız şiire dair,kalem titrer elinizde, yüreğinizin içinde hissedersiniz yazamamak korkusunu. Yazar çizer durmadan, sonra içinize sindiremez sil baştan yeniden yine aynı işlemi tekrara düşersiniz günlerce. 
Gün gelir o şiirler bir kitaba dönüşür. Anlaşılmaz bir şaşkınlık ve sevinç arası değişik bir duygudur sizdeki tezahürü. Şimdi ne olacaktır peki?! Kitap ne kadar satılır, şiirler beğenilir mi vb bir sürü soru aklınıza takılır ancak bunların cevabını hiç bir zaman alamazsınız. Çünkü siz henüz emeklemeye çalışan bir şiiryazarsınızdır. Peki ünlü şairler bu basamağa gelene kadar kaç merdiven çıkmıştır bileniniz var mıdır? Sanmıyorum! Ancak onların hayat hikâyelerini okuduğumuzda şiir adına büyük mücadeleler verdiklerini öğreniriz. Bu şairler arasında, ölümünden sonra adının değerlendiği olanlar da vardır. 
 
***
 
İzmir Kitap Fuarında kitabımın imza gününden izlenimler aktarmıştım daha önce sizlere. Yan stantla Göl Kitabevinin ara bölmesinden çay alışverişinde bulunurken, o stantta hem görevli hem de kitabı olan bir genç arkadaşla tanıştık. Eşimle sohbette bulundular ayaküstü, bize kitabını imzalayıp armağan etti. Biraz önceki kalabalığı konuşmuştuk; Hulki Cevizoğlu kitaplarını imzalıyordu demiş, (ben kendi kitabımın derdinde, hiç farkında olmadım) bunun üzerine ben de biz ne zaman böyle kalabalıklara karışacağız dediğim de bana "kitabınız için savaşacaksınız" demişti. 
 
*Bir kitap için savaş vermek nasıl bir şeydir? Dediğimde, elbette ki, sosyal medyayı sonuna kadar kullanarak kitabı tanıtmak olmalı, yalnızca yayınevinin tanıtımı yetmiyor diye sürdürdü konuşmasını. WatsApp dışında sosyal medya kullanmıyorum. Yazdığım çeşitli siteler var yalnızca. Şu anda bir tanesinde kitabımın tanıtımı yapılıyor.
 
* Kitaplarımla ilgili mutlu olduğum zamanlar: ilk kitabım "Gitme Kal" Radikal gazetesinin kitapekinde tanıtımının çıkması ve bir arkadaşımın Pandora kitabevinde bu kitabımı raftan satın alması.  39 yıldır dostluğumuzu sürdürdüğümüz arkadaşımın, Ankara'da Dost Kitabevinden " Mayıs Konsun Dudağına" adlı kitabımı raftan satın alması olmuştur.Benim için kitabın satılması değil, okunması önemlidir. Şiir kitabından para kazanırım diye bir düşüncem asla olmadı. Böyle düşüncesi olanlar varsa silip atsınlar hemen.
 
*İnternette  kitap tanıtımı konusunda fikir araştırması yaparken bulduğum yazıyı aşağıya alıntıladım ki, şiiryazar arkadaşlar da bu bilgilerden faydalansınlar istedim. 
 
 
"Şiir diğer yazın türleri içerisinde en zoru, en sıkısı, en muhteşemedir. Şiir bir el bombasıdır. Bir el bombası birkaç ton kömürün enerjisini sıkıştırmıştır içinde. Ve bu enerjiyi birkaç saniyede dışarı çıkarır. Şiir de aynen böyledir, belki 600 sayfalık bir romanda söylenecek her şeyi bir dizede söyler. Bazen bir ömrün özetini bir dize ile yapar şiir.
 
Şiirin bu kadar muhteşem kuvveti olmasına rağmen, maalesef şiir kitapları çok popüler değil. Sosyal medyada her beş paylaşımdan biri bir şiire ait dize, hatta siyasilerin, muhalefetin, vaizlerin, sarhoşların herkesin ağzında dolaşıyor şiir. Ama şiir kitapları raflarda kendisine en son rastlanan kitaplar. Hatta bir kitaplıkta şiir kitabı var ise, oraya zengin bir kitaplık diyebiliriz. Bunun sebebi belki de yarısı boş sayfalara para vermeme bencilliğidir. Sosyolojik olarak deşilmeli. Belki de, şiirin internet üzerinden kolay ulaşılabilir olması ve düz yazım türleri gibi saatlerce okuma mecburiyetimizin olmamasıdır. Sebep her ne olursa olsun, şiir kitabı çıkarmak isteyenler, şiir kitabım çok satacak diye hayaller kurmamalıdır.
 
Şiir kitabından para kazanır mıyım? diye soruyorsanız, çok net şekilde,"ŞİİR KİTABINDAN ASLA PARA KAZANAMAZSINIZ!" (*)
 
(http://tilkikitapyayinevi.com/haberler/siir-kitabi-cikarmak-istiyorum-126.html)  alıntı.
 
*****
 
Şiirlerimi beğenen, kitaplarıma ulaşmak isteyenler için aşağıdaki adreslerden faydalanabilirler.
 
 
 
Ayrıca adımı girdiğinizde bu listenin dışında yerleri de bulabilirsiniz.
 
 
Milliyet Blog ve okuma zahmetine katlananlara çokça teşekkürlerimle.
 
Sevgiyle kalın
 
 
Hâdiye Kaptan
 
 
 
Toplam blog
: 467
: 145
Kayıt tarihi
: 16.05.11
 
 

Güzel Sanatlara tutkulu, Türk sanat müziği hayranı,  deniz ve İstanbul âşığı şiiryazar bir fâni....