Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Kitap kurdu

Kitap kurdu
 

Çınar,kitap avında :)))


Oğlumun elinde bir kitap.

'Anne-Babiş aç aç ...Oğlum ne yapacaksın kitabı?'

Okuyycam!

Ülke olarak çok fazla kitap okuyan bir yapıya neyazık ki sahip değiliz. Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi (PIRLS ) çerçevesinde, 35 ülkede yapılan araştırma sonucunda Türkiye 28 inci sırada. Bu durum okul öncesi eğitimin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır. AÇEV’in 7 Çok Geç kampanyası kapsamında uzmanların belirtmiş olduğu konu , beynin gelişimininin büyük bir bölümünün 0-4 yaş arasında tamamlandığıdır. Bu çerçevede çocuklarımızı, okul öncesi eğitime hazırlarken konuşarak etkileşime girmeli ve onun gelişimini tamamlıyabileceğimiz, ortamlarda bulunmasını sağlamamız gerekmektedir. Kitap da bu etkileşimleri yapabileceğimiz en iyi araçlardan biridir. Eğer bebeklik döneminde kitap sevgisini çocuklarımıza aşılıyabilirsek bu ilerleyen yaşlarda da devam edecektir. Çocuklarımıza iyi bir Anne-Baba modeli olmak ve çocuğumuzun, kitap ilgisini artırmanın en iyi yolu evde kitap okumaktır. Bunun için evinizin bir köşesinde kendinize ve çocuğunuza ait bir kitap köşesi olsun.

Bir alışveriş merkezindeyiz, gördüğümüz ilk kitapçıya girdik. Çok güzel bir bebek-çocuk köşesi yapmışlar. Aklınıza gelebilecek bir sürü kitap, dergi ve albüm var.Çınar, içeriye girer girmez doğruca kendi bölümüne gitti. Kitapları biraz inceledikten sonra mağzadan, alışveriş yapmadan çıktık. Çünkü fiyatlar biraz pahalıydı.Çınar alışveriş merkezinin ortasında avazı çıktığı kadar bağırıyor. 'Anne kipaç, babiş kipaç bıyaaaaaak (bırak)'. Kucağımızdan indi ve doğru kitapçıya gitti.Beğendiği kitaplardan birini almaktan başka çaremiz kalmamıştı.

Çınar, daha 20 aylık olmasına rağmen bir sürü kitabı var. Oğluma ilk olarak bir masal kitabı aldım. Hamilelik döneminde ara sıra bu kitaptan ona masallar okudum. Biliyordum ki bu dönemde okuyacağım masalları, doğumdan sonra da okuduğum zaman hatırlıyacaktı. Çınar bebek, bahsetmiş olduğum masal kitabındaki, masalları tam anlamıyla sonuna kadar okutmasa da kitaptaki resimler sayesinde kendimize ait masallar uydurubiliyoruz.

Sizlere oğlum için aldığım ve bu yaştaki çocuklar için çok faydası olacağına inandığım kitaplardan bahsetmek istiyorum.

1.Minik oğlum ve Minik kızım ;

Eğer bebeğiniz yeni bir diş çıkarıyorsa , bu kitap emin olun çok işinize yarıyacak. Hemen hemen tüm kitapçılar da mevcut olan bu kitabın üst kısımında kulakcık şeklinde tasarlanmış plastik dişlik bulunmaktadır. Bu kulakcıkların ortasında ufak ufak boncuklar var. ŞIk şık gibi sallayınca ses çıkarıyor. Kitap çok kalın hamurdan yapılmış bu yüzden bebeğiniz veya çocuğunuz bunu yemeye kalksa bile hiç bir sorun olmaz, çünkü çok dayanıklı bir kitap. Tabi birde en önemlisi kitabın içindeki eğitici resimler Örneğin, araba resmi, yap boz resmi , banyoyu anlatan bir resim , bisiklet resmi v.s.

2.Sesli masal kitapları;

Tuşlarına basınca kitapta anlatılan konu hakkında çocuklar şarkı söylüyor. Çınara aldığım bu kitap içerisinde, dişleri fırçalamakla ilgili bir masal var. Bu kitap sayesinde, oğlumda diş fırçalama isteği oluştu.

3.Renler, şekiller ve nesneler ;

Bu kitabın içerisinde, nesnelerin resimleri ve aynı zamanda renklerini anlatan bir yazı var.
Örnek :Güneş resmi var, altında güneşin renginin sarı olduğu yazıyor.

4.Meraklı minikler ;

Bahsetmiş olduğum bu dergiyi daha yeni keşfettim. Tübitakın okul öncesi eğitim için hazırlamış olduğu 3 –6 yaş arası çoculara hitap eden bir dergi . Bu ayki konusu Arılardı.

İçindeki yapıştırmalar sayesinde Çınar çok eğlendi. Ayrıca bu sayısında sebze kartları var. Bu kartlar sayesinde oğlum, bir çok sebzenin adını öğrendi bile.

Kitap, sevgisini çocuklarımıza aşılıyalım. Kitap, dolu günler geçirmeniz dileğimle,

Sevgilerimle,

Başak Özdemir

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..