Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 6 Öneri

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin 6 Öneri
 

Hem günlük hayatta hem de akademik hayatta kitap okuyanlar hep bir adım öndedir. Üniversiteye giriş sınavlarında bile, kitap kurtları okuduğunu anlama konusunda herkesi sollarlar. Siz de kitap okumak isteyen ama ne zaman eline alsa uyuyakalanlardan mısınız?

İşte size birkaç tavsiye:

1.Kitap Okumayı Sevmeyen Yoktur, Aradığı Kitabı Henüz Bulamamış Olan Vardır.
Bu klişe söz aslında kitap okuma alışkanlığıyla ilgili en büyük sırrı saklıyor. Kitap okumayı sıkıcı bulan kişilere sorulduğu zaman görülüyor ki neredeyse hepsi kitap okumayı denemiş ama sıkıcı bulup bırakmış. Kitap okumak çok kapsamlı bir kavramdır. Bir ya da birkaç kitabı beğenmemeniz hiçbir kitabı beğenmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. İlla roman, edebiyat, hikaye okumak zorunda değilsiniz. Eğer şiir sevmiyorsanız kendinizi şiir kitabı okumaya zorlamanın bir anlamı yok. Araştırmalar yaparak ilgilenmeyi sevdiğiniz alanlarda kitaplar bulun. Emin olun kitap okumanın ne kadar zevkli olduğunu görünce bir daha elinizden bırakamayacaksınız.

2. Klasiklere Takılıp Kalmayın
Kitaplar hakkında araştırma yaparken önünüze ilk çıkacak kitaplar klasiklerdir. Dostoyevski’den Dickens’a; Goethe’den Hugo’ya yüzlerce kitap önünüze serilecek. Ve pek çok kaynakta “Gerçek anlamda kitap okumak isteyen herkes okumalı” veya “Bu kitapları okumadan gerçek bir okur olamazsınız” gibi ifadeler göreceksiniz. Bu ifadeler doğrudur ancak kitap okumaya yeni başlayan biri için doğru değildir. Klasikler her yanı dolu olan, olayların katmanlar halinde olduğu, karakterleri çok boyutlu olan kitaplardır. Klasik okuyabilmek için belli bir okuma seviyenizin olması gerekir. Aksi takdirde klasikleri sıkıcı bulabilirsiniz. Bu yüzden kitap okumaya başlarken klasiklere saplanıp kalmayın. İstediğiniz kitabı okuyun. Hoşunuza giden kitaplar çok hafif kitaplar olsa bile bundan çekinmeyin. Zamanla kendinizi geliştirecek ve klasiklere başlayacaksınız.

3. Okumayı Ödev Olarak görmeyin, İlkeleştirin
Herhangi bir şeyi kendinize ödev veya zorunluluk gibi gördüğünüzde zamanla o şeyi yapmak sizi sıkar. Bu yüzden kitap okumayı kendinize ödev olarak görmemeniz gerekir. Kitap okumayı ilke edinmeyi deneyin. Kitap okumak hayatınıza anlam kattığı için devam etmek istediğiniz bir alışkanlık olsun. Ancak bu alışkanlığı bir gün yapmasanız bile ceza alacağınız sıkıcı bir ödeve çevirmeyin.

4. Rutin Oluşturun
Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki eğer beynimiz bir rutine alıştıysa kendini buna göre ayarlıyor. Mesela eğer her gece yatmadan önce bir bardak ılık süt içiyorsanız zamanla beniniz bu davranışı kaydedecektir. Ve ılık süt içtiğinizde uyku vaktinin geldiğini anlayıp vücudunuza buna göre sinyaller yollayacaktır. Aynı şekilde eğer her akşam kahve içerken on sayfa kitap okumaya alışırsanız bir noktadan sonra okumadığınızda eksiklik hissetmeye başlayacaksınız. Bu yüzden kitap okumanızı bir düzende sürdürmenin size büyük yardımı dokunabilir.

5. Küçük Adımlar Atın
Kitap okumaya heveslendiniz ve araştırıp güzel bir kitap aldınız. Okumaya isteklisiniz ve her gün belli bir sayfa okuma hedefi koymaya karar verdiniz. İlk günden 50- 60 sayfa okuma hedefi koyma hatasına düşmeyin. Minik adımlarla başlayın. Belki günde beş sayfa belki de on sayfa. Önemli olan az da olsa devamlı olarak okumanız ve zamanla okumanın sizde bir alışkanlığa dönüşmesi.

6. Grup Okuması Yapın
Kitap okurken yapabileceğiniz en zevkli şeylerden biri de okuma grubu ile okuma yapmaktır. Çevrenizdeki arkadaşlarınızla bir grup oluşturun ya da daha önce kurulmuş bir grup bulun. Ortak bir kitap belirleyip o kitabı okuyun. Sonra da buluşup kitap hakkındaki görüşlerinizi birbirinizle paylaşın. Bu şekilde hem kitaplar çevresinde oluşan veya güçlenen güzel arkadaşlarınız olur hem de birlikte okuduğunuz için motivasyonunuz artar. Ayrıca kitabı pek çok farklı perspektiften görme şansı edinirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 10
: 587
Kayıt tarihi
: 10.01.15
 
 

Elimin tuttuğu kadar yazıp çiziyorum. ..