Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '11

 
Kategori
Deneme
 

Kitap okuma sevgisi

Her zaman düşünürüm kitap okuma sevgisi genlerden mi yoksa sonradan mı insana gelen bir sevgidir. Zaman zaman bu konuyu arkadaşlarımla tartışır bir sonuca varmak isterim. Sizce bu sevgi nereden geliyor? Hiç düşündünüz mü? Evet sevgili okuyucum bu sevgi konusu uzun uzun tartışmalara değecek bir konu. Herkesin de kendine göre düşünceleri vardır mutlaka! 

Bana sorarsanız; farklı açılardan düşününce şöyle bir çıkarımda bulundum. Bir bebek dilini bilmeyip konuşamaması ve bu gerekçeyle de derdini anlatamamasından dolayı anne ve babasının konuşmalarını gözlemleyip onlar gibi konuşmaya çalışır. Yani ebeveynlerini model alır. Aynı şekilde de kitap okuma sevgisi ebeveynlerin kitap ile yakın ya da uzak ilişkilerinde çocuğ etkiler. Biz büyükler her ne yapıyorsak olumlu ya da olumsuz hiç farketmez, her zaman gözlemlemeyi seven çocuk yaptıklarımızı olduğu gibi beynine yükler.Bu yüzden aile çok küçük yaşta çocuğuna kitap okuma alışkanlığını kazandırmalıdır... 

Şöyle bir düşünün aslında çocuklarımız bir seramik hamuru misali kuru renksiz ve şekilsiz masum masum bize bakmakta. O sadece bizim hamurumuz.. Ona şekil vermek, ıslatmak, renk katmak bizim işimiz. Sizce de öyle değil mi? Evde birgün kapatın şu televizyonları geçin rahat koltuklarınıza bir de güzelce çay demleyin okuyun kitaplarınızı okuyun ya! Ne konuda olursa olsun yeter ki okuyun. Bilgili, rahatça kendini ifade edebilen anne babalar olalım.. Böyle bir ortamda hangi çocuk okumaktan kaçar ki elbet bir masaldaki pamuk prensese, büyümeyi reddeden haylaz bir peter Pan 'a vs pek çok kahramana özenecek ve zamanla kitaplar onun dünyası olacaktır. Bizler yeter ki sorumluklarımızı yerine getirelim.. 

Hadi, bugün çocuğunuza, yeğeninize, arkadaşınızın çocuğuna ya da yolda gördüğünüz bir çocuğa kitap hediye edin. Onun anlayabileceği bol resimli kitaplar olsun, böyle hediyeler çocuğu sevindirecektir. Böylece okuma alışkanlığı yavaş yavaş kazanacaktır. Sizin okuma aşkınızı gördükçe çocukta o aşka tutulacak ve sizi gururlandıracaktır. 

Okuma sevgimiz kandil ışığı kadar olmasın. Sevgimiz güneş ışığı gibi canlı canlı, parlak bir bilgi ışığı saçsın. 

Güneşin kandili utandırdığı gibi tıpkı.. 

 
Toplam blog
: 10
: 1448
Kayıt tarihi
: 23.05.11
 
 

Hayatta üç prensibim vardır. Şükret, üret ve paylaş... Yazılarım aracılığıyla ürettiklerimi sizle..