Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Kitap
 

Kitap olmuş şiirler

Kitap olmuş şiirler
 

benden


Kitap geleceğe bırakılan en değerli aramağandır. İster kâğıda basılı olsun, ister elektronik kaydı olsun. Hatta kitap olamasa bile herkesin kendi gönlünü ve zihnini birkaç sayfa yazıya dökerek geleceğe bırakması bugünün insanı için tarihi bir sorumluluk olmaktadır. çünkü gün gelecek insan dünyayı terk etmek zorunda kalacak. Ahrete göç etmekten söz etmiyorum. Gezegen dünyayı terk edip uzayda yaşamayı öğreneceğiz. İşte o zamanların bilimsel monotonluğu içinde insan kendisini yazıya dökmüş dünyalıların anlatılarıyla avunacaktır. Bu anlatı gündelik bir deyişten tutun da, film, fotoğraf, şiir, hikaye, roman, ve hatta mektup biçiminde uzaya taşınacaktır.

İşte MB yazarlarından ZİRVE de şiirlerini kitap yaparak geleceğe armağan bırakma görevinin bir kısmını yerine getirdi. Kitabın adı harika:

ADIM SANA YAZGIM

İlk şiirin başlığı kitabın adı olmuş:

Uzun uzak yolun düşü
Olgumun doğal gerçeği
Efelenmiş duygularımın lirizmi
Adım sana
Yazgım olsun...

Kitap Özden Bora adıyla Devir Yayınevi tarafından basılmış. Şu adresten ulaşılabilmektedir. Özden Bora diye aratmak yeterli olmakta. (galiba bir tane daha Özden Bora var. Aramada kitap ismine dikkat etmek faydalı olacaktır)

http://www.kitapyurdu.com/

Kitabın ilk iç sayfasında www.ideefixe.com ile www.kitapsal.com adresleri de kayıtlı; ancak buralarda kitaba rastlayamadım.

Blog arkadaşımız "zirve", matematik öğretmeni olduğundan olsa gerek, şiirlerinde harika soyutlama ve benzetimleri zorlamasızca yerli yerine oturtmakta oldukça usta. Ben kitabı daha yarısına dek okudum. Şiirlerde, varoluşun özüne, ya da daha doğrusu "özden varoluşa" akışan kavram ritmini yakalamak için, sözcüklerin bağlarını ney üfler gibi, mavi bir kelebeği okşar gibi çözüp, onları kendi özdenliğinizde azat etmeniz gerekiyor. Hani dokunur gibi, fakat tutunca da yok olur korkusuyla... Yani, öyle "lay lay lom" havasıyla okunacak şiirler gibi gelmedi bana.

Dizeleri tek başlarına anlam veren cümle kurumları olarak algılamaktan çok, sözcüklerin soyut kanatlarına takılıp, şiirin sonunda tamamlanan anlam bütünlüğüne konma sabrıyla okunduğunda şiirlerin tadı zihninizi ve gönlünüzü açıcı insan-evrenlik özütü verecektir...

Şekilselliğin bitimli, özdenliğin
Bitimsiz gerçekliğini
Hissedersen;
Çiçeklerin mermi olur evrene...
***
Ya da....

Oysa, KÖK
Bir el, bir yürekti
Akan an içinde evrensel,
Hikayenin özüne varan,
Noktasız, kuralsız bir dildi.
***
Ve hatta...

Her şeyi bırak
Dünü bugünü yarını,
Düşünceleri, emeği
Ağır küfe yüreğini.
***
Hele şuna ne demeli?

Ana busesi gibi sıcak
Güneşin busesi
Bilincimize değseydi az,
Dalga dalga yayılıp büyüyerek
Yıldız yıldız evreni boğardık.

Ve daha nicelerini okurken ben bu insan evrenliği özütünü tütsüleyip ruhuma üfleyerek özümü arındırmaktan keyif aldım. Kısa kesip kitabı hepinize öneriyorum. Bu şiirlerin birçoğunu yazarın MB sayfasında bulabilirsiniz tabi. Ancak bir şiiri kitaptan okumanın keyfini hatırlayamıyorsanız eğer, işte size iyi bir fırsat.

Ayrıca, "zirve" arkadaşımıza bir tebrik sözü göndermek de MB üyesi olmanın zevkli bir görevidir artık...

sevgiler özdense gönlünüze yıkılsın

Muharrem Soyek

 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..