Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '16

 
Kategori
Kitap
 

Kitap Sarrafı: Huzurlu Bağırsak

Kitap Sarrafı: Huzurlu Bağırsak
 

Günümüzde ikinci beyin diye nitelendirilen bağırsaklarımızın sağlığı çok önemli. Bağırsak problemleri hayatımızı yaşanmaz hale getirebilir. Bu hafta Huzurlu Bağırsak isimli kitabı konuşacağız. 
 
Kitapta karın ağrısından Huzursuz Bağırsak Sendromuna birçok konuyu bilimsel verilerin ışığında anlaşılır ve sade bir şekilde anlatan Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, “Kentsel yaşamla birlikte beslenme alışkanlıkları değişiyor ve bunun sonucunda da birçok bağırsak ve makat hastalıklarına rastlanıyor” diyor.
 
Sağlıklı yaşam konusunda bilgi edinmek isteyenler için tam bir başucu kitabı olan Huzurlu Bağırsak ile ilgili Prof. Dr. Korhan Taviloğlu ile konuştuk. 
 
Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?
‘’Huzurlu bağırsak’’ kitabını kaleme alma fikri, Taviloğlu Proktoloji’ye başvuran veya forumlarımızdan soru yönelten hastaların merak ettiği konulara ışık tutma arzusu ile doğdu. Tespitlerimize göre, bağırsak ve makat hastalıkları hakkında sağlık profesyonellerine yönelik çok sayıda kitap bulunmasına karşın, halka yönelik bir kitap bulunmuyordu.
 
Bağırsak sorunu yaşayan bir hasta öncelikle kime gitmelidir?
Bağırsak sorunu yaşayan bir hasta, ilk olarak bir aile hekimi veya iç hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Bu şekilde sorununun çözülmemesi durumunda ise, bir gastroenteroloji uzmanı veya kolorektal cerrahi ve proktoloji alanında hizmet veren bir hekime başvurması uygun olur. 
Kitabınızda adım adım şikayetleri ve izlenmesi gerekenleri çok güzel anlatmışsınız. Özellikle diyet ve ilaç ile ilgili bilgiler hayatı kolaylaştıran türden. Bu temel bilgileri hazırlarken nelere dikkat ettiniz?
Diyet ve ilaçlar ile ilgili bilgileri kaleme alırken, hastaların beklentilerini dikkate alarak güncel yaklaşımları aktarmaya özen gösterdim. Hiçbir hasta bir hekime başvurduğunda, istisna durumlar dışında, direkt olarak kendisine detaylı tetkikler önerilmesini veya çözüm olarak ameliyat önerilmesini arzu etmez. Bu nedenle, öncelikle doğal ve koruyucu önlemler konusunda bilgilendirme yapmak çok önemlidir. 
 
Bilimsel kaynakların ışığında bilgiler sade bir şekilde yer alıyor. Özellikle tedavi sürecinde ve ameliyat sonrası hastalara yol göstermesi için önerilerde de bulunuyorsunuz. Bu süreç için neler tavsiye edersiniz?
Tedavi süresince veya ameliyat sonrasında hastalara gerekli bilgiyi mutlaka ilgili hekimin vermesi gerekir. Bu kitapta ele alınanlar genel bilgiler olup, konu hakkında genel bilgilendirme niteliğindedir. 
 
Kabızlık, ishal gibi bilindik rahatsızlıklar dışında özellikle bağırsakta problem olduğunu gösteren ancak farklı yerden belirti veren durumlar var mı?
İltihabi bağırsak hastalıklarında hastalar; eklem, safra yolu, göz gibi organların sorunları ile hekime başvurabilirler. Rektovajinal fistül olarak adlandırdığımız makata yakın bağırsak kısmı olan rektum ile kadınlık organı arasında bir delik veya ilişki olursa kadın üreme organında veya idrar yolunda iltihap olarak belirti verebilir. 
 
Huzurlu bağırsak için neler önerirsiniz?
Huzurlu bağırsak için öncelikle kişinin huzurlu olması gerekir. Bunun dışında sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sağlıklı yaşam koşulları çok ciddi önem taşır. 
 
Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
Meslek yaşantım süresince, deneyimli sağlık habercilerinin çoğuyla tanışma fırsatım oldu ve onların tüm sağlık haberlerine aşırı temkinli yaklaştıklarını gözlemledim. Medya ve sanal ortamda, bu tür habercilerin denetimi dışında yer alan,  ‘’kesin çözüm’’,  ‘’kesin tedavi’’ ‘’hastalığa son’’, ’’hastalığa paydos’’, ’’garantili tedavi’’, ‘’tedavide % 100 başarı’’, ‘’hastalık kabusuna son’’ gibi manşet veya başlıklarla yayınlanan haberler ciddi sorun teşkil etmekte. Bu tür haberlerin inandırıcılık değeri yok, zira sağlık alanında % 100 garantili bir tedavi nerede ise yok.
 
Sağlıklı iletişiminin olmazsa olmazı size göre nedir?
Hasta ve hekim arasındaki sağlıklı iletişiminde, bence en önemli nokta karşılıklı güven ve açık olmaktır. Hekim hastasına mevcut hastalığı detaylı bir şekilde açıklamalı, tedavi seçeneklerinden ve sonuçlarından bahsetmelidir. Hastada bu süreçte kafasındaki soru ve endişeleri yöneltmeli ve şayet tam bir güven ilişkisi oluşmadı ise bu tedaviye başlanmamalıdır. 
 
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu kimdir?
1986 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1991 yılında aynı fakültede uzman, 1996’da Doçent ve 2002 yılında Profesör oldu. 2002 ve 2009 yılları arasında kamu ve özel sektörde hizmet verdi. 2009 yılı itibari ile sadece özel sektörde hekimlik yapmakta. 2012 yılından itibaren Taviloğlu Proktoloji ekibi olarak sadece bağırsak ve makat hastalıklarının tedavisinin gerçekleştirmektedir. 2016 yılında hekimlere yönelik ‘’Kolorektal Hastalıklar ve Proktoloji: Güncel tanı ve tedavi’’ ve hastalara yönelik ise ‘’Huzurlu bağırsak’’ adlı kitapları yayınlandı. Bugüne dek, 8 adet kitap editörlüğü, 42 adet kitap bölüm yazarlığı ve 58’i uluslararası olmak üzere 150 civarında bilimsel makalesi bulunmaktadır. 
 
 
 
 
Esra Öz
 
 
Toplam blog
: 188
: 108
Kayıt tarihi
: 16.10.15
 
 

Gazeteci, Biyolog, Konuşmacı ve Sosyal Medya Danışmanı, Kokuyla Keşfet ve  Sağlık Haberlerine Far..