Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '22

 
Kategori
Kitap
 

Kitap ve Biz

       Eminim bir anket yapılsa herkes “Kitap okumak gerek!” diye ahkâm keser. Acaba bu söylemimizde ne kadar samimiyiz? Hadi biraz içimizdeki gerçeklere dönelim.

 

    Öğretmenlerin en çok karşılaştığı şikâyetlerden biridir: “Benim çocuğum kitap okumuyor. Ne yapsam olmuyor.  Var mı bir çaresi?” Olmaz mı? Elbette var. Eğitimde en önemli kural örnek olmaktır. Sen kitap okumazsan çocuğun okur mu?

 

        Hepimizin evinde en az bir kitap bulunur. Çoğunluğu Müslüman olan toplumumuzda hemen hemen her evde Kur’an-ı Kerim vardır. Ancak süslü kılıflar içinde özenle saklanan ve yatakların başucuna asılan bir kitaptır. Kılıf tozlandığında çıkarılıp üç kere öpüp başımıza koyduğumuz ama tek sayfasını okumadığımız kutsal kitabımız! İnsan hiç mi merak etmez, her gün birkaç sayfa okusak en geç bir yıl içinde tamamını okumuş olmaz mıyız?

 

      İnsan dış görünüşünü bir günde değiştirebilir. Birkaç saatinizi kuaförde, birkaç saatinizi çarşıda harcayarak istediğiniz gibi yepyeni görünüme kavuşabilirsiniz. Açsanız on dakika içinde açlığınızı yok edebilirsiniz. Mide acıkınca sinyal verir ama beyin sinyal vermez. Beyninizi beslemek uzun bir süreçtir. Bol bol okumak gerekir. Kültürünüzü arttırmanın en önemli ve en kolay yoludur okumak. Kaç kişi okuyor? Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. Ancak toplumumuzda bilgisiz olduğu halde fikir sahibi olduğunu iddia eden öyle çok ki!

 

    Çocuklarının ellerine çok küçük yaşlarda tablet ve cep telefonu verenler “Aman, oynasın da sussun. Şimdi kafamız şişmesin.” demektedirler.  Sizin elinizde cep telefonu, eşinizin elinde cep telefonu varken çocuğunuzdan kitap okumasını nasıl beklesiniz? Tablette yüklenen oyunlara baktınız mı hiç? Ya gangster ya katil kahramanlarla özdeşleşerek çok tehlikeli bir oyununun içindeler. Oysa kitap okusalar sevgiyi, merhameti, yardımseverliği, dürüstlüğü, çalışmanın değerini öğrenseler daha iyi olmaz mıydı?

 

        Yıllar önce kızım kitapçıdan bir kitap alıp gelmişti. Değerli bir şairin şiir kitabıydı bu. Yaşına uygun değildi ama o seçip almıştı. “Bunu ileride okursun.” diyerek önce ben okumuştum ve kütüphanemize koymuştum. Kitap alan çocuğun hevesi kırılmamalıdır. İnanın bir kitap çocuğunuzun aldığı hamburgerden çok daha ucuzdur.

 

     Biz çocukken okul kütüphanesinden yararlanırdık. Bütün kitapları satın almak mümkün değildir. Arkadaşlarımızla aldığımız kitapları değiştirerek okurduk. Böylelikle çok fazla kitap okuma şansı yakalardık. Doğum günlerinin en kıymetli hediyesi kitaptı. Şimdi hediye düşünülürken kitap akla bile gelmiyor.

 

    Suut Kemal Yetkin “Günlerin Götürdüğü” adlı eserinde “şöyle der: “İnsan, boşluğuna eğilirse, çoğu zaman doluluğunu bulur.” “Edebiyat Üzerine Denemeler” adlı eserinde ise "Dünyada hiçbir dost, insana kitaptan daha yakın değildir." der. Onun en sevdiğim sözü de şudur:" İnsanın hayvaniyeti yemekle, insaniyeti okumakla kaimdir!" Denemelerinden vecizeler aldığım Edebiyat Profesörü Sayın Suut Kemal Yetkin’i saygıyla anıyorum. Onun bu özlü sözleri çocukluğumda beynime mıh gibi çakılmıştır.

 

      Kitabın değerinin anlaşılacağı günleri özlemle bekliyorum. Çocuklarınızı okumaya özendirin. Çocuklarınıza her konuda örnek olun. Özellikle de kitap okuma konusunda öncü ve örnek olmanız çok önemlidir.

 

HARİKA UFUK

ADANA

06.03.2022

SAAT:12.20

 
Toplam blog
: 389
: 261
Kayıt tarihi
: 01.12.13
 
 

Adana'da doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul'da Çengelköy İlkokulu'nda başladı. İstanbul Marmara Ünive..