Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '16

 
Kategori
Kitap
 

Kitap yayınlatmak isteyenlerin dikkatine!

Kitap yayınlatmak isteyenlerin dikkatine!
 

KİTAP YAZDINIZ VE BİTTİ. YA SONRA?


Önceki yazılarımda yazdıklarımı takip edenler, kitap yazmak ve yayınlatmak konusunda bana sorular sordular ve yazılarımla ilgilendiler. Teşekkür ederim.
 
Dört kitabı yayınlanmış, 13 yıllık editör- yazar olarak kitap yazmak ve yayınlatmak isteyenlere bir kez daha neler yapmaları gerektiğini anlatacağım.
 
İnsan kendini yalnız hissettikçe, söylediklerini dinleyip anlayacak insan bulamayınca yazı ile dertleşir. Kağıda kaleme alır hislerini, düşüncelerini, yalnızlığını, hayallerini. Kimi zaman çoğumuzun aklına gelmeyecek sözlerle, hayallerle süsler anlatımlarını. Bu dünyadan uzak bir yaşam kurar kendine yazılarında. Kimileri hep hayal edip de bulamadığı aşkı, sevgiliyi, hayatı, dünyayı dile getirir. Kimileri de bilgisini, umudunu, yaşadıklarını anlatır yazıya.  Sonra bunu başkaları da okusun, paylaşsın, düşünsün, ders alsın ister. Çok az insan kitaplarıyla meşhur olmayı ister. 
 
Bu ülkede bir yazarın meşhur olup, çok para kazanması da yurtdışına oranla hayli zor. Meşhur olmanın yolu en güzel kitabı yazmaktan da geçmiyor.  Kim olduğunuz kitabınızdan daha çok değer görüyor. Ünlü olmalı, herkesin yapmadığı bir şeyleri yapabilmiş olmalı ya da etkili birilerinin tanıdığı olmalısınız ki kitabınız çok satabilsin.
 
Ünlü ya da zengin olmak istemiyorsanız; tek isteğiniz yazdıklarınızla okurlarla paylaşmak ise… O zaman kitap çıkarmadan önce bazı noktalara çok dikkat edin lütfen. 
 
İlk önce eserinizi sunduğunuz ya da sunacağız yayınevinin kitapçılarda kitaplarının olup olmadığına bakın lütfen. Yeni bir yayınevi olduklarını söyleyenlere itibar etmeyin. Onlar düzenlerini kurana kadar birkaç yazarı ve eserini harcayacaklardır! Bu iyimser bir tahmin tabi. Belki de yeni olduklarını söyleyenler hiçbir zaman yayınevi de olamayacak, sıradan birer paragöz matbaadan ibaret olacaklar!  Kitabı bastırmak sorun değil. Baskı makineleri olan kime verseniz, masrafını siz karşıladıktan sonra herkes kitabınızı basar. Ama işte iş, bastırmakla bitmiyor.  Asıl sorun basılan kitabın dağıtımını, tanıtımını ve satışını yapabilmek.
Birçok yayınevi bunu yapamaz.  Maliyetli ve zor iştir dağıtım- tanıtım. Yayınevini masrafa sokacağı için öyle her yazarı için de emek göstermez yayıncı.  Bunun böyle olup olmayacağını da eserinizi yayınevine gönderip de olumlu yanıt almadan anlayamazsınız. Artık bazı şeyler biraz da şansınıza.
 
Kendi çevreniz ve çabanızla bastırdığınız kitabınızın haberini yaptırır, oraya-buraya gönderir, tanıtmaya çalışırsınız ama sizin haber yaptırdığınız kitabı almak isteyenler kitapçıya gidip de sizin ve kitabınızın ismini söylediğinde "o kitap bizde yok."denirse, aynı kitabı kaç kitapçıya daha kitap sorarsınız ki? "Hıı. Bulunmayan bir kitapmış." diyerek almaktan vazgeçersiniz. Okur da haberini okuduğu kitabı raflarda bulamazsa birkaç kere sormaz ve kitabınızı almaktan vazgeçer. 
 
Bir umut, kitap fuarlarına katılmayı ve imza günleri düzenlemeyi hayal edersiniz ama bu konuda da her iş size bakar.  Siz bir yerlerle anlaşarak, kitaplarınızı bir sırt çantasına yükleyip, mekana taşırsanız bir cafe ya da dost mekanında birkaç adet kitabınızı imzalayabilirsiniz. 
Eş- dost ‘Aaa bizim filanca da yeni kitap çıkarmış. Alalım da destek verelim’ der diye beklemeyin sakın. Onlar da ‘biz kuzeni- yeğeni, arkadaşı- kankası vb değil miyiz? Bizden  de  para isteyecek değil ya! Bize de bir imzalı kitap verir artık. Nasılsa o yayınevinden kitaplarını istediği sayıda bedavaya alıyordur!’ derler. O iş de öyle olmaz. Yayınevi yazarına şartlarda anlaştıkları adet kitabın dışında bedava kitap vermez. Kimisi 30, kimisi 100 kitabı tanıtım amaçlı bedava verir. (benim 3. Kitabımın yayıncısı 10 kitap vermişti) Geri kalan kitapları siz paranızla satın almak zorunda kalırsınız. O yüzden çevrenizin geniş olmasına da güvenmeyin. Geniş çevre, cepten çıkan kitap paraları ve beleşe dağıtılmış bilmem kaç adet kitap demektir.
 
Kitapçılarda kitapları iyi satan bir yayınevinden eser dosyanız için olumlu yanıt alabildiyseniz sizi kutlarım. Yolunuz açık olsun. Aksi takdirde siz de yazdıklarımızı yaşayacaksınız demektir. Ne diyeyim? Yolunuz açık, umudunuz bol, sabrınız sonsuz olsun.
 
Toplam blog
: 72
: 363
Kayıt tarihi
: 20.01.16
 
 

4 kitabı olan bir editör- yazar. Hayvansever. Çevreci. Kadın hakları savunucusu ..