Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Kitaplar arasında: "Aramızdan ayrılanlar"


KİTAPLAR ARASINDA:

” ARAMIZDAN AYRILANLAR”

Abdülkadir GÜLER

Gazeteci ve yazar Prof. Dr. İsa Kayacan bir esere imza daha attı..İsa Kayacan, sanat ve kültür dünyamızda yaklaşık 50 yıldan bu yana Türk sanatına, Türk kültürüne , Türk şiirine sürekli olarak hizmet veriyor. Yılmadan, dur durak bilmeden gece- gündüz çalışarak çalışkan ve üretken bir yazın eri olarak hizmet veriyor..Azerbaycan- Bakü’de bulunan Asya Üniversitesi Rektörlüğü ile VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi Başkanlığı’nın İlmi Şuraları kararları ile Fahri Doktorluk ve Profesörlük ünvanlarını alnının akıyla almaya hak kazanmıştır.Ayrıca Türk Dünyasına Hizmet Diploması verildi.(16.02.2006)

Bu güne değin yayımladığı kitapların sayısı 122 ‘i geçmiştir.Anadolu’da bulunan okul kitaplıklarına, Halk kütüphanelerine , 2006 tarihi itibariyle bugüne kadar bağışladığı kitapların sayısı 38 bin, 794’de ulaşmıştır. Bir gazeteci, için, bir yazar için, bu bir rekordur.Evet ulaşması zor olan bir rekor. Ben İsa Kayacan’ı 1962’lerden beri tanıyan bir insanım. Hiçbir abartma yapmıyorum. İsa Kayacan’ın kültürümüz alandaki sadece gönderdiği posta masrafı bunlara harcadığı para bir hesaplansa; Ankara’da kocaman bir daire alabilirdi Posta ile yapılan bu parasal kültür alışverişi ancak İsa Kayacan’a mahsustur; çünkü. Doğrusunu söylemek lazımsa Türkiye’de buna benzer bir başka Kayacan örneği daha var mıdır?Sanmıyorum doğrusu..Özveriyle yapılan bu hizmet her yiğidin harcı değildir .Onun yaptığı bu hizmetler alkışlanmalıdır. Bende gönülden alkışlıyor, candan tebriklerimi sunuyorum.Ayrıca İsa Kayacan yazdığını yaşayandır..İnsanlara tepeden bakmıyor, edebiyatımıza, şiirimize , sanatımıza gönül verenlere kanat geriyor, onları yazmaya teşvik ediyor.Kıskanç ta değildir. Zira duyarlı, alçak gönüllü bir sanatçıdır..Bundan dolayıdır ki yüzlerce seveni vardır Kayacan’ın..

İsa Kayacan Anadolu basının fahri hemşehrisidır.Burdur’un adını Anadolu’ya taşıyan bir kültür elçisidir.Bu güne kadar Yüzlerce ödül almıştır.Çeşitli yazarlar tarafından “ efsane insan İsa Kayacan”, “Destanlaşan köylü”, Anadolu’nun “Kültür Elçisi”, Anadolu basınının vefalı” dostu..”Anadolu’nun Evliya Çelebisi’diye tanımlanmaktadır İsa Kayacan.Burdur İline heykeli dikilmelidir.

Geçen gün vefalı postacımın getirdikleri arasında İsa Kayacan’dan bir kitap daha vardı. Evet fırından yeni çıkmış buğday kokulu taptaze, sıcacık bir ekmek gibi..Kitabın adını yukarda yazmıştım.”ARAMIZDAN AYRILANLAR”..Prof.Dr.Sayın İsa Kayacan, bugüne kadar hep yaşayanları yazmıştı. Bu kez “Ardamızdan Ayrılanlar’ı” araştırıp bir kitapta toplamayı başarmıştır. Böyle bir çalışma, bir vefa borcudur. Bir erdemliktir. İnsani bir görevdir; genç kuşaklarımıza örnek olabilecek bir vefa borcudur. Tabii anlayana..Günümüzde bu tür insanların sayısı her geçen gün biraz daha azalıyor…

Uzun yıllar Türk sanatına, Türk kültürüne, Türk şiirine, Siyaset ve devlet adamlarımızın kısa hayat öyküleriyle derleyerek takdire şayan bir kitap hazırlanmıştır.”Aramızdan Ayrılanlar ” 160 sayfadan ibaret olup tertemiz bir baskı ve resimli bir kapak kompozisyonuyla ortaya çıkmıştır. Kitap Mayıs 2007 Ece Yayınları arasında yayınlanmıştır.. Prof. Dr. İsa Kayacan kendi emekli parası ile bu yapıtı ortaya çıkarmıştır, bu eserin ikinci baskısını Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanmasını öneriyor, orta dereceli okullarımıza, öğretmen ve öğrencilerimize tavsiye ediyorum.Biyografik niteliğini taşıyan yararlı bir kaynaktır.

Bu değerli yapıtın önsözün’de kadim dostum, Prof.Dr.İsa Kayacan şunları yazıyor :Dün beraber olduklarımızın, ansızın veya beklenmedik bir zamanda; ya da beklenerek de olsa zamanda aramızdan ayrılmaları bizleri acılarla yüz yüze getiriyor.

Vefatla kaybettiklerimize karşı olan görevlerimizden birini yerine getirmek düşünceyle, toparlayabildiğim bir araya getirebildiğim kadarıyla gazeteci, yazar şair, işadamı, müzisyen, devlet adamı ve toplumumuzun her kesiminde bilinen, tanınanların biyografilerini, vefat tarihlerini toprağa verildikleri mezarlıkların isimlerini, fotoğraflarını bir araya getirerek: onlara karşı görevimi yapma gayreti içinde oldum.” Bu güne kadar 464 kişinin biyografini kitaplarına aldığını belirtiyor sayın Kayacan.

Bu kitapta kitapta kimler yok ki, . Hemen gözüme çarpanları yazıyorum:

Niyazi Acun, İhsan Ada, . Bülent Akbaş, Haydar Aliyev, Necip, P..Alpan, Melih Cevdet Anday, Arif Nihat Asya, Cem Karaca, Dr.Sami Ateş, Dr. Bilal Taranoğlu, Dr.Tahir Kutsi Makal, Atilla İlhan, Kerim Aydın Erdem, Barış Manço, İzzet Baysal, Aşık Mahsuni Şerif, Cahit Beğenç, Mehmet Nezih Demirkent, Aşık Veysel, Şemsi Yastıman, Mehmet Çınarlı, Abbas Sayar, İlhan Geçer, Halil Soyuer, Hayati Hamzaoğlu, Gültekin Samanoğlu, Erdoğan Ünver, Özay Gönlüm, Tayyar Tahiroğlu, Hüseyin Balım, İsmail Cem, Ali Dinçer, Feridün Karakaya ( Cilali İbo), Abdurrahman Palay, Kemal Sunal, Fikret Kızılok, Yusuf Bozkurt Özal, Turgut Özal, Fakir Baykurt, Gülten Çiçek Tural, Ferit Rağıp Tuncor, Mehmet Akif İnan, Abdülkadir Karahan, Aşık Yaşar Reyhani, Kaya Özdemir, Mehmet Necati Özsu, Özeyir Garih, Sakıp Sabancı, Bülent Ecevit, Hüseyin Balım, Hayati Hamzaoğlu, Bekir Sıddık Özyıldırım , Yusuf Nalkesen, Erkal Zenger, Güzin Özipek, Mustafa Taşar, Recep Yazıcıoğlu, Coşkun Ertepınar ve daha niceleri..

Düşünüyorum da yaklaşık çeyrek asır zarfında dört yüzden fazla yazar, şair;edip, siyaset ve devlet adamı, ressam ve müzisyen nerelere gittiler..Bir daha da geri dönmediler.Şair Yahya Kemal’in dediği gibi :”Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler / Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler; Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden / Birçok seneler geçti : dönen yok seferinden..

.İsa Kayacan Sağ ve sol ayrımı yapmadan aramızdan ayrılanları doğum, ölüm ve kısa özgeçmişleriyle varsa eserleriyle akıcı, sade bir Türkçe ile derli, toplu bir eser ortaya koymuştur. Kayacan bir vefa örneği özgün bir çalışmayı araştırıp inceleyip kaynak bir yapıt olarak Türk edebiyatına kazandırmıştır.Adı geçen bu değerli kültür adamlarımızın; aramızda yaşatılması bağlamında büyük bir çaba harcanmıştır. Candan tebrik ediyorum sayın Kayacan’ı. “Aramızdan Ayrılanları”saygı ve rahmetle anıyor, hepsinin mekânları cennet olsun diyorum.

Sözümü Eskişehirli şair dostum , sevgili İbrahim Sağır’ın konumuza uygun düşen bir şiiri vardır; ÇAĞRI dergisi’ndeki “GİTTİLER “adlı güzel ve manidar şiiriyle bağlamak istiyorum.

Azalıyor kabir ile aramız,
Dostlar birer birer göçüp gittiler.
Ne zaman bilinmez ama sıramız,
Hepsi birden bire uçup gittiler.

Çıkacağız bu dünyanın kolundan
Olgun meyve düşer gibi dalından,
Dost omzunda mezarlığın yolundan,
Ahirete kanat açıp gittiler.

Böyle işler her dem ilâhi yasa,
Öğütür hayatı çile, gam, tasa,
Arkada kalanlar düşerler yasa,
Artlarında hüzün saçıp gittiler.

Dünya şöyle bir kenara itince,
Sağlık, sıhhat, yavaş yavaş yitince,
Ömür sermayesi bir gün bitince,
Ecel şerbetini içip gittiler..

Ebedi kalanı göster cihanda,
Bütün sevgililer hep öte yanda
Üç beş zaman oyalanıp bu handa
Mezar kapısından geçip gittiler.

ÇAĞRI Aylık Sanat ve Folklor Dergisi-
Mayıs 2007Yıl: 51/ s.: 570-Ankara

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..