Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Kitaplar arasında: Ağalar memleketi Söke" kitabını okurken

“Ağalar Memleketi Söke” kitabı, Söke Ekspres gazetesi yazarlarımızdan Kerim Yalçınkaya’nın ilk eseridir. Kerim Yalçınkaya, yaklaşık üç yıldan bu yana bu kitapla uğraşıyordu. Yazılarını, daktilo veya bilgisayar ile yazmamıştı. Ne zaman Söke Ekspres gazetesine uğrasam Kerim Yalçınkaya’nın kırık, dökük elyazısıyla sarı renkli kâğıtlar üzerinde meşgul olduğunu görüyordum. Hatta bazen “ Kadir hocam bunlara bir bakar mısınız?” dediği zamanlarda oluyordu. Kimi zaman yazdıklarını bana okur, birlikte kitap üzerinde söyleşirdik. Kitap nihayet uzun ve yorucu bir çalışmadan sonra Söke Cumhuriyet Ofset tesisleri arasında günışığına çıktı. ( Temmuz 2009 ).

“Ağalar Memleketi Söke” adını alan kitap, Söke’nin tarihini, dünden bu güne Söke’de yaşayanların öyküsünü belgelerle ortaya koyup sergilemeye çalışmıştır. Her yönüyle Söke’de yaşayanları, Söke'deki hizmetlerini, ailelerin soy sağaçlarını, Söke dışından gelenlerin yaşayışlarını, geçmiş günlerini, buraya gelip yerleşenleri açık, yalın ve yaşayan bir Türkçe ile anlatıyor. Kitabın giriş bölümünde, yazar arkadaşımız Kerim Yalçınkaya’nın bir ÖNSÖZ’ü var. Bu önsözden sonra Kerim Yalçınkaya kitabını oluştururken birçok kaynaklardan faydalandığını görüyoruz. Söke’nin içinden ve Söke’nin dışından yazılı ve canlı kaynakların sayısı 168 maddeden oluşuyor. Demek oluyor ki Kerim Yalçınkaya bu kitabını öyle rastgele kaleme almamıştır. Yorucu ve dikkat edici, büyük bir özveriyle, sabırla dantel işler gibi yapıtını ortaya çıkarmıştır.”Ağalar Memleketi Söke” adını taşıyan bu eserini büyük bir aşkla sık dokumuş ve ince elemiştir. Sökelilerden, geçmişte Söke’de oturup aramızdan bugün olmayanların torunlarından bizzat bire bir konuşarak bilgi ve belgeleri araştırıp elde ederek bu kitabını hazırlayıp ortaya koymuştur.Kitapta yer alan ailelerin çoğunun soy ağaçları düzenli bir şekilde hazırlanmıştır.

Kitap yedi bölümden oluşuyor. I. Bölüm: Ağalar Memleketi Söke, ( s: 09–83), II. Bölüm: Akçakaya Alay Beyliği ( s: 85–151 ), III. Bölüm: Kocagöz Tımarı ( s:153–175), IV. Bölüm: Yabancılar Çiftlik Sahibi ve Tanmanlar ( s:177–199), V. Bölüm: Girit Elden Gitti ( s: 201–312), VI. Bölüm: (s: 314–362) ve VII. Bölüm: ( s: 364–367).

Kitabın en yoğun ve geniş bölümleri 1.bölüm, 2. bölüm 5.bölümlerdir. En az bölümü ise kitabın 7. bölümüdür.

Birinci baskısı 1000 adet olup dizgi ve mizanpajını ( sayfa düzeni ) İbrahim Özgezici tarafından hazırlanmıştır. Tertemiz bir baskısı vardır. Yapıtın ön ve arka kapaklarında geçmişten günümüze Söke’de yaşayan ağaların sosyal ve toplumsal yapıda ileri gelenlerine yer verdiğini görüyoruz. Kitapta yer alan bazı isimleri uyandırmak istiyorum: Neşet Ağa, Söke Müftüsü Eyüp Sabri Bey, Hacı Halil Paşa, Hüseyin Özbaş, Hilmi Fırat, Seyda Fırat, Cemal Özbaş, Hüseyin Avni Özbaş, Süleyman Ağa, Kara Efe, Raşit Ağa, Ömer Kocaöner, Mehmet Ağa, Akçakaya Alay Beyi Torunu Tevfik Bey, Kâzım Göktepe, Nuri Göktepe, Mustafa Ağa, İsmail Özsoy, ( Belediye Başkanı), İlyas Ağa, Moralı Valisi Halil Bey, Hacı Ziya Bey, Ahmet Azbazdar, Rasih Azbazdar, Kâzım Karabekir Paşa, A.Hulusi Tanman, Fahri Tanman, Çanakkale Gazisi Feramuş, Kuşçu Eşref Bey, Mustafa Ersoy, Cafer Efe, Mehmet Ali Adalı, Ahmet Tuntaş, Hasan Tuntaş, Haydarakiler, Samim Kocagöz, Ferzan Gürel, Ahmet Altümsek, Mustafa Varyemez, Prof. Dr. Rasim Adasal, Avukat Ahmet Güçsav, Avukat Osman Unsal, Tevfik Göktepe, Rodoslu Süleyman Uzgur, belediye başkanlarımızdan Adil Azbazdar, İlhan Öner, Ekrem Karakaş, Ömer Koyuncu, Metin Çelikez, Mehmet Semerci, İbrahim Adalı ve Necdet Özekmekçi’nin adlarını görüyoruz. Yalnız Mehmet Beliğ Azbazdar’ın adını göremedim. Kerim Bey’in gözünden bu isim kaçmamalıydı.

Kitapta yer alan köklü aileler ve ağalar, Girit’ten Söke ‘ye gelip yerleşenler, elbette bunlardan ibaret değildir.

Bunların çoğu bugün yok aramızda. Söke’ye hizmeti geçmiş insanlardır. Aramızdan ayrılanları rahmetle anıyor, yaşayanlara uzun ömürler ve sağlıklı günler diliyorum.

Sözün özü: Gazeteci arkadaşımız Kerim Yalçınya, gerçekten Söke Ağalarına yakışır bir eser ortaya koymuştur. Bu kaynak niteliğinde olan kitabını özellikle öğretmenlerimize, liseli öğrencilerimize ve hatta tüm Sökelilere okumalarını tavsiye ediyorum. Kitap bol kaynaklar ışığında hazırlanmıştır. Bir bakıma Söke’nin dünden bugüne yaşanılan bir belgesel kitabıdır. Kerim Yalçınkaya kardeşimizi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

NOT: Tüm okuyucularımızın ve cümle vatandaşlarımızın mübarek Ramazan Bayramlarını en iyi dileklerimle kutlar, sağlık ve huzur içinde daha nice bayramlara ulaşmalarını diliyorum.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..