Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '15

 
Kategori
Kitap
 

Kitaplar arasında: Düş Treni

Kitaplar arasında: Düş Treni
 

Şair öğretmenler bir arada...


Çocuk Parkı

Çocuk parkındayız

Yedi renk açar, her çiçek

Ve solmaz.

İnsan ölür;

Çocukluk ölmez / Necdet TEZCAN

Niçin?

Barışın gölgesinde, çağdaşlığın izinde

Bahçeme adayarak bütün kalbimi,

Soldurmadan küstürmeden tek bir çiçeği

Öğretmenim,

Elimde Atatürk’ün söylevi… / Özlem TEZCAN DERTSİZ

Bu özgün ve sevindirici, kucaklayıcı dizelerin sahipleri baba ile kız iki değerli öğretmenlerimizden ta Edirne’den Anadolu’nun en uzak köşelerine günaydınlar, merhabalar diyorlar tüm çocukları… Onların düşlerinde siyah, beyaz, sarı ve tüm renkleri oluşturan evrenin tüm çocukları vardır. Onlar için Asyalı, Avrupalı ve de Afrikalı tüm çocuklar bir yürek parçasıdır… Renkleri, dinleri, ırkları ne olursa olsun tüm çocukları seviyoruz. Tıpkı Cahit Külebi ve Ceyhun Atuf Kansu gibi. Çocukları içtenlikle seven bu her iki şairimizi sırası gelmişken saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Daha önceki bir yazımda öğretmen şair Necdet Tazcan ve “ AZ BULUTLU KUŞLAR “ adını taşıyan şiirler kitabından söz etmiştim. ( Milliyet Blog, 25 Kasım 2013) Bu kez posta kutuma bir kitap daha geldi, pat diye önüme düştü. İsminden de anlaşılacağı gibi “Düş Treni” çocuklarla ilgili bir şiir demeti. 68 sayfalık tertemiz bir baskı ve ilgi çekici albenisi olan bir kapak dizayni ile hazırlanmış şiir kitabı. Kitap 7-12 yaş grubunda bulunan ilkokul çağındaki çocuklar için hazırlanmıştır.

Kitap Antalya’da Baygenç Ajans yayınları arasında çıkmıştır.  Hani bir söz vardır “ kır atın yanında duran ya huyundan, ya suyundan “ diye söylenir. Necdet Tezcan’ın şair olduğunu biliyorduk. Sevgili kızı Özlem Tezcan Dertsiz de onu yalnız bırakmamıştır. Kitabı birlikte ortaklaşa hazırlamışlardır. Ben daha önce Özlem Tezcan Dertsiz’in adını birkaç sanat, kültür dergilerinden öğrenmiştim. Şiirleri bir solukta okuduğumu belirtmek isterim. Hemen bir örnek vermek istiyorum:

                             UYAN

                        Her sabah

                        Şiirle yıka yüzünü

                        Çünkü,

                        Şiir girmeyince eve doktor

                        Doktor girmeyen ülkeye,

Öcüler girer

                               Bilgiyle yat, kalk

Hem düşün, hem gör,

Hem uzağa bak…( .s.28)

Şiirler “Düş Treni” kitabında 4 vagon halinde yer almıştır.

Örnek olarak:

 1. Vagon: Biraz oyun, biraz ders

2. Vagon: Biraz renk, biraz mevsim,

3- Vagon: Biraz doğa, biraz rüya

4- Vagon: Biraz bayram, biraz Atam.

Şiir başlıklarından birkaç örnek: Okulum, Hayat Bilgisi, Matematik, Müzik Dersleri, Teneffüs, Mendil Kapmaca, Saklambaç, Ne olacağım? Ben Manav Olacağım, Sorularım, İlk Bahar, Yaz Şarkısı, Sonbahar, Kar Topu, Yeni Bir gün, Çocuk Resimleri,Oyuncak, Uyan ,Balon,Bir Denize Doğru,,Sevgi,Özlem,Nisan Şarkısı,Yürek 9 Mayıs Bahar,Atatürk Dönüşüm, Atatürk Geliyor, Ekin Öğretmen, gibi gördüğümüz  çocuk şiirlerinden birkaçıdır. Çocuklarımızın anlaya bileceği şiirler sergilenmiştir. Şiirler ilkokul ünitelerine uygun olarak hazırlanmıştır.

Kitabın arka kapağında öğretmen şair ve yazar Güncel Sanat dergisinin yönetmeni Arslan Bayır’ın kısa ve özlü bir yazısı yer alıyor:

“Düş Treni, Necdet Tezcan ve kızı Özlem Tezcan Dersiz’in ortak bir çalışması. Baba kız ikisi de öğretmen. Bu çalışma, bir düşün gerçek olmasıdır. En çok düşü kim kurar, şüphesiz çocuklar. Gece uykuları süsleyen düşler, gündüzleri hayallerle birleşir. Kimi gerçek olur, kimi olmaz. Bu kitabı okurken şairlerimizi ve Düş Treni’ni çok daha iyi anlayacaksınız. Yazılarının, duygularının, düşlerin gerçekleşmesi dileğiyle Yayınevi olarak güzel bir kitap sunmaktan gurur duyuyoruz” diye tebriklerini bir öğretmen gözüyle beğendiklerini ifade ediyor.

Özlem Tezcan Dertsiz, 1972 yılında Edrine’de doğdu.1992 yılında Maramara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.

Şiirleri 2000 yılında  “en serin mavi “ adlı şiiriyle Varlık dergisinde Yaşar Nabi Nayır Gençler arasında yapılan yarışmada Alphan Akgül’le paylaştı. Aynı yıl Ali Rıza Ertan şiir ödülünü kazandı. Yine aynı yıl Karşıyaka CUMOK’un düzenlediğj şiir yarışmasında da ödül aldı. Şiirleri Varlık, Mühür, Dize, Eliz ve Beşparmak gibi dergilerde yer aldı. Şimdi Gitsem ( 2004), Faili Meçhul ( 2001) ve Ateş Alfabesi, Zımba Kitap ( 2013) adını taşıyan yapıtları da yayımlanmıştır. Özlem Tescan Dertsiz bir öğretmendir. Diyebilirim ki  çocuk edebiyatı  için yarınlara  kalıcı ve nitelikle   ufakta  olsa  güzel bir yapıt  ortaya  koymuşlardır...Gelecekte daha başarılı yapıtlar vereceğine inanıyorum. Tebriklerimi ve başarılarının devamını diliyorum.

Ben bu güzelim kitabı tüm öğretmen ve öğrencilerimize sağlık veriyorum. Sözümü en vagonda yer alan “ÇOCUK BAHÇESİ”  şiiriyle bağlıyor, sevgili öğretmenlerimiz Necdet Tezcan ve Özlem Tezcan  Dertsiz’i yürekten tekrar tebrik ediyor, yüreklerine, emeklerine sağlık diyorum.  

ÇOCUK  BAHÇESİ

Dünya çocukları

Siyanı, beyazı, sarısı

El ele, gönül gönüle

                      Akar

Barıştan bir nehir

Ülkeden ülkeye

Her Yirmi Üç Nisan’da

Bir çocuk bahçesi

                        Olur …

                          Vatanım TÜRKİYE…(s.46)  /

------------------------------------------------------------------------

                          Meraklısı için:

                       Baygenç Ajans Yayınevi,

                          P.K.66- Alanya- ANTALYA.

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..