Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Kitaplar arasında: Mustafa Ceylan ve şiirileri ABDÜLKADİR GÜLER


Abdülkadir GÜLER

………

Paşa gönlüm coştu yine

Banka kasalarını yoksullara

Fırınları verdim açlara..

Yolda bir ceylan gördüm

Kalbimi bağladım zeytin saçlara

Dağlar boynunu büktü,

Okyanuslar diz çöktü

Bulutlar şapka çıkardı aşkıma

Ceylan gitti ben gittim

Peşindeyim, eridim .( 7)


Bu dizeleri şair dostum Mustafa Ceylan’ın bana imzalı olarak armağan ettiği “PAŞA GÖNLÜM” / Şiirler adlı kitabından alıntı yaparak sizlere sunuyorum.

Mustafa Ceylan’ın bu şiir kitabı Antalya’da Tuğbay Matbaası

Tesislerinde 2005 yılında gün ışığına çıkarılmıştır.Tertemiz bir kapak tasarımı ve baskısı vardır.

Mustafa Ceylan, Türk edebiyatı coğrafyasında bilinen, tanınan bir imzadır.Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir, Isparta, Kütahya, Manisa, Salihli gibi kentlerde yapılan şiir etkinliklerinde onu görüyoruz. Güzel, kalıcı şiirler yazdığı gibi duygulu, heyecan dolu şiirler de okuyor.Cana yakın, vefalı, hatırnaz, üretken bir Anadolu çocuğudur.

Mustafa Ceylan, 1952 Ankara / Elmadağ doğumludur.İlk ve orta tahsilini doğduğu ilçede, Lise ve yüksek okulu Başkent Ankara’da tamamlamıştır.

1975 yılında ADMMA’dan “Makine “Mühendisi” olarak mezun olmuş;

kamu kuruluşlarında 1972’den itibaren çalışmaya başladı.İşçi, memur, şef, müdür, İşletme müdürü, daire başkanı, Başbakanlık Müşaviri, Belediye Başkan Yardımcısı, İl Müdür Yardımcısı gibi değişik görevlerde bulundu. Son olarak 1998 yılında Antalya Köy Hizmetleri’nden emekli oldu.Mustafa Ceylan halen Antalya’da sanat ve kültür yaşamını sürdürüyor.GÜLLÜK DERGİSİ’nin genel yayın yönetmedir.

Bugüne değin yayınlanmış kitaplarından bazıları:Tarihi ve Folkloruyla Elmadağ (1983), Köyümüz Yeşildere (1986), İlçemiz ve Köylerimiz (1989), Seğmen Ruhu (1989 ), Her Yönüyle Yeni Mahalle(1995), Bayramlar, Haftalar Günler (1996), ikinci baskı (1997). Şair ve yazar Ahmet Tufan Şentürk’ü anlatan romanı “Torosların Türküsü”(1999), Tahlil eserleri olarakta: Ahmet Tufan Şentürk Hayatı, Sanatı, Eserleri (1997), Destanlaşan Köylü İsa Kayacan (1999), Sultan Şaire Toprak Ana Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun Hayatı, Sanatı ve Eserleri (2000), Halil Soyuer, Hayatı, Sanatı ve Eserleri (2000), Lâle Şairi Abdullah Satoğlu Hayatı, Sanatı ve Eserleri (2002), Tahir Kutsi Makal, Hayatı, Sanatı ve Eserleri, Yine Anıt kitaplardan Ahmet Tufan Şentürk ile ilgili üç ARMAĞAN kitap hazırlamıştır.Edebiyat yaşantısına gelince :Mustafa Ceylan’ın ilk şiiri 1966 yılında yayımlandı. Yaklaşık 39 yıldır şiirle iç içedir. Kendi ifadesiyle “ hiçbir şiir yarışmasına katılmadım” diyor.O şiirine sevdalıdır. “Ölünceye kadar da şiirin peşinden koşacağım” diyor.M.Ceylan İLESAM üyesidir, Folklor çalışmalarından dolayı Türk Folkloruna Hizmet Ödülü de almıştır.(2000).

Mustafa Ceylan’ın şiir kitapları Kırat Geliyor (1973), Ezan Susmaz (1974), Yaralı Ceylan (1986) tarihlerinde yayınlanmıştır.Mustafa Ceylan şiirlerini kimi zaman halk şiiri tarzında ve kimi zamanda serbest tarzda yazıyor. Hece, ölçü ve kafiye kaygısı yoktur. İçinden geldiği gibi yazıyor. Şiirin ne demek olduğunu, sözcükleri yerli yerine bir araya getirmesini biliyor.Dili sade, yabancı sözcüklere, ağdalı kelimelere asla iltifat etmiyor.“Bahar Düşü” adını taşıyan şiirinde :


Yeşil bir tebessüm iner dallara

Umut gözlüğüyle baktığım zaman

Kuşlar meydan okur geçen yıllara

Bulutları yere yıktığım zaman.


Tutamam, depreşir kanım, iliğim

Gelir de aklıma birinciliğim

Çıkar durgun sudan mahzun gençliğim

Göllerden çöllere aktığım zaman.( s, 15)

Edebiyatımızda şair ve şiiri herkes kendine göre bir duyuş ve sezişle ayrı bir biçimde tanımlıyor. Mustafa Ceylan dizelerinde şair için şunları yazıyor ozanca :

Sözcük dünyasının sultanısın sen

Dik gökdelenleri, şiir hoş saha,

Büsen yarınlara menekşelensin

Daha ne beklersin.


Fildişi kulenin yık duvarını

Zaman teknesinde yoğur yarını

Dikkatli kullan dil fermuarını

Dil seni ezberlesin…(s.16)


Mustafa Ceylan, gönlünden akan duygularla adeta bir şiir çağlayandır.O bir şiir ustasıdır. Sözcükleri dizelerinde yerli yerine koymasını, istif etmesini biliyor. Sözcük dağarcığı oldukça zengindir.Şiir ve yazılarında birleştirici, yapıcı ve uzlaşmacıdır. Diyaloğa yakındır. Ülkesini, bu ülkenin insanlarını candan seviyor. Yıkıcı, bölücü, olmaktan çok uzak olup sevgi ve saygıdan yanadır. Daha Türkçesi isyankâr değildir, ancak haksızlıklara karşı namusluca bir dik duruşu vardır.Samimi bir Atatürkçüdür. Atatürk için şunları yazıyor :


Zamanı, mekânı aşan düşünce

Kabına sığmayıp taşan düşünce

Bayrağın renginde coşan düşünce

Atatürk, Atatürk değil de nedir?


Tarihin beynine kurulan otağ

Mazlum milletlere açılan bir çağ

Kükreyen, kükreyen koca yanardağ

Atatürk Atatürk değil de nedir ? (s. 18).


Böyle yazan, böyle düşünen ve bu duygularla yaşayan bir ozanı bizde yürekten hem tebrik ediyor ve hem de alkışlıyoruz.Bin bir emekle hazırladığı biyografi niteliğindeki eserleri Türk edebiyatı sahasında beğeni kazanan yapıtlar arasındadır.Bu yönüyle takdir edilmesi gerekir.Mustafa Ceylan sadece şiir yazmıyor, araştırmacı ve aynı zamanda bir folklor bilimcisidir. 19 kitabıyla Türk edebiyatı coğrafyasında adını gururla yazdıran bir sanatçıdır. Onu gönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..