Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '09

 
Kategori
Kitap
 

Kitaplar üzerine bazı düşünceler

Kitaplar bize bilgi veren yazılı kaynaklardır. Bir şeyler öğrenmek, hoş bir zaman geçirmek veya bir konuda inceleme, araştırma yapmak için ilk başvuracağımız sağlıklı ve güvenilir kaynaklardan biri kitaplardır. Geçmiş çağlardan halkı aydınlatmak ve doğru yola bir araya getirmek için de, Tanrı’dan peygamberlere kitaplar gelmiştir. Kitap bir aydınlatma aracıdır. Halkımız arasında yerinde söylenmişe bir söz vardır: “Güneş dünyayı, kitap insanları aydınlatır” diye. Çevremizi ve içinde yaşadığımız bölgeyi, tarihimizi, geçmişimizi, çağları ve insanlık tarihini, evreni kitaplardan öğreniyoruz. Okullarımızda öğretmenlerimiz tarafından bizlere verilen bilgiler yine kitaplardan öğreniyoruz. Kitapsız toplum, kitapsız insan, kitapsız dünya kitapsız aile, ev düşünemiyorum.

Dinimiz İslam dini de kitaba, okuyup öğrenmeye fazlasıyla önem vermiştir. İşte Kur’an’dan ve Hadislerden bir iki veciz söz: “Rabbinin adı ile oku”, Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” İlim tahsil etmek kadın, erkek her Müslümana farzdır”. Bilgi müminin yitik malıdır, Çin’de bile olsa gidip aramalıdır”. “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.” İlim ve irfan elbette ki kitaplar vasıtasıyla öğrenilir. Dinimiz İslam deni bu denli kitaba ve okumaya, öğrenmeğe önem vermiştir.

Hz. İsa’nın doğumundan altı yüz yıl önce yaşamış olan ünlü Çin bilgini, Çinli Filozof Konfiçyus bir gün yalvarmış Tanrısına: Tanrım, bana kitap dolu bir ev ver, ama çiçek dolu bir bahçesi olsun “diye yalvarmış. Yine dünyanın ünlü zengin kitaplıklarından, Mısır’da İskenderiye Kitaplığı ve ülkemizdeki Bergama Kitaplığı’ndan Söze diliyor: Bergama Kralı kitaplara düşkündü, ”dünyanın en zengin kitapları benim kitaplığımda bulunmalı, ” diyordu. Nerede kitap varsa getirip kitaplığına koyuyordu. Bergama’da bulunan kitapları da kitaplığına zorla alıp koyuyordu. Böylece Bergama Kitaplığı’nda iki yüz bin kitap toplamıştı.

Bergama’da dünyanın ve çağının en zengin kitaplıklarından birini kurmuştu. Kitap dedim de aklıma bazı yabancı adamların filozof ve bilim adamlarının sözleri geldi: Bunlardan da birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum:

* Eserlerimle ölümsüzlüğe ulaşmak istiyorum / Alessanrdo Ancona.

· Âlim unutmuş, kelam unutmamış / Hayatta En hakiki mürşit ilimdir. Mustafa Kemal Atatürk.

· Bazı kitapların sadece tadına bakacaksınız, bazılarını yutacaksınız, bazılarını ise çiğneyip sindireceksiniz / Francis Bacon.

· Dünya en çok ışık veren, matbaa mürekkebidir. Çünkü kitapları, gazeteleri, dergileri basan bu matbaalardır. Honore de Balzac.

· Kalem kılıçtan daha güçlüdür. William Bulmer.

· Bugünün gerçek üniversitesi kitaplardır. Asırlar önce yaşayıp ölen büyük bilim adamlarıyla tanışıp görüşme fırsatını sadece kitaplar verir. / Rene Descartes.

· Kitaplar aklın tedavi yerleridir. / Ernest Dimnet.

· Dostunuzun kalamadığını hissederseniz, kitaplığınıza başvurunuz. Çünkü kitap insanların en yakın dostlarıdır. Max Einstein.

· Biz değerli kitapları okumaya çalışıyoruz. Hâlbuki kendimiz değer kazanarak başkalarının işine yarayacağız. / Geoffrey Fenton.

· Kitap ilim dolu malzemeye benzer, bazen güldürür, bazen düşündürür, yalnızlıkta en iyi arkadaştır. Josepf Fouche.

· En mutlu insan, kitap hazinesine veya kitapsever arkadaşlara sahip olandır.

· Kitap dünyanın her yerini gösteren bir ayna gibidir. Kitaplar soğuk, ama güvenilir dostlardır.. İlim kapısı herkese
açık olmalı ve insanın olduğu her yerde kitap bulunmalıdır. / Victor Hugo.

· Hükümetsiz yaşayabiliriz, ama kitapsız asla. Aradığım herşey kitapta vardır, En iyi arkadaşım, bana okumadığım kitabı hediye edendir. Abraham Lincoln.

· Kitabın unutturamayacağı sıkıntı yoktur. Montesquieu

· Anne olmasaldı insan bedeni, kitap olmasaydı insan ruhu gelişmezdi. / Julius Plücker.

· İyi kitap, sıcak ve samimi bir dost gibidir. François Ponsard.

· Kitap insan ruhunun gıdasıdır. Jules Simon.

· Kitap gençler için sadık ve iyi bir yol göstericidir. / Alfred Taylor.

· Kitabın yaprakları bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir. Voltaire.

· Kitap sahibi olmak güzel, bilgi sahibi olmak da daha güzeldir. Çin Atasözü.

· Kitap sopasız, dayaksız öğretmene benzer. İngiliz Atasözü.

Aydın eski milletvekilimiz, eğitimci şair ve yazar Sayın Mustafa Kemal Yılmaz'ın kitaplarla ilgili güzel bir sözü

vardır: Bu sözler, yayınladığı bütün kitaplarının ön sayfalarında ( giriş bölümünde ), kalın-siyah ve italik harflerle

özenle yazılmıştır. aynen size sunuyorum:

· Kimi çoktan yitmiş, kimi eğik, kimi yan yatmış,

Kiminin kırılmış başı. Kitaplar ise dimdik, hep ayakta

Kitaplar en dayanıklı mezar taşı / M. Kemal Yılmaz.

ÇÖPLÜKTEKİ KİTAPLAR

Bu denli güzel ve anlamlı sözlerden sonra kitap çöpe atılır mı? Ne yazık ki günümüzde hâlâ kitabın değerini, kıymetini bilmeyen bazı sözde aydınlarımız ( ! ) vardır. Kitabı kimler okur. Elbette aydın insanlar okur. Kitapları toplamak, kitapları satın almak ve onlar üzerinde inceleme, araştırma ve kafa yormak elbette aydınların işidir. Çünkü yukarıda da belirdiğimiz gibi kitap insanları aydınlatan bir güneş gibidir. İnanın yazmaya utanıyorum.

Adam günlük gazeteleri okumadan edemiyor, Kupürlerinden faydalanarak kitapları alıyor. Ve zamanı gelince bu kitapları ÇÖPE ATIYOR. Söyler misiniz Allah aşkına, aydınlık bunun neresinde? Aslında ben bu yazıyı bunun için yazdım. Aslında tereciye, tereciye tere satmak o denli kolay değildir.

Geçenlerde, yaklaşık 15 gün önce ( X ), mahallesinden geçerken çöplüklere rastgele atılan kitapları görünce içim burkuldu. Bu kitapları görünce hayret ettim doğrusu. Güzelim insan dostu, kitapları öylece rastgele atmışlardı. Adeta çöp kokteyllerine atılmıştı. Bu kitapları evinizde tutmak zorunda değilsiniz. Ama onları her hangi bir köy okuluna gönderebilirdiniz. Ben onları topladım. Arabamın arka bagajına koydum. Çöplüğe atılan kitaplardan bazıları: Atasözleri / Hazır: İlhami Yalınkılıç, Yunus Emre Hayatı ve Şiirleri? İsmet Zeki Eyupoğlu, Aşk Yemini ( Roman) Mualla Orhon, Atatürk ve Din / Cenk Koray, Hak Dini İslam dini ( yedi cilt ), Oğlak /Şiirler- Hasan Hüseyin, Üç Anadolu Efsanesi /Yaşar Kemal, Cumhuriyeti Sevmiştim / Hasan Cemal, Grolier İnternational Americana Encyclıopedia (Üç cilt ), Sabah Gazetesi), bir büyük Atlas ve Türkçe Sözlük ( TDK ), gibi bir sürü değerli kitap. Daha özel dershanelere, Ortaokul ve Liselere ait kitapları yazmıyorum.

Onları bir köy okuluna veya köy muhtarlıklarımızın okuma odalarına gönderdeceğim. Kitapları çöplüklere atan “aydınım, çağdaşım ” diyen insanlara hiçte yakışmıyor. İşte bu yazıyı bu amaçla yazdım. Evimizde kenarda, köşede kalan kitapları köy okullarına ve muhtarlıklara göndersek bir şey kaybetmeğiz. Lütfen bu konuda biraz duyarlı olalım. Hiç bir kimseyi küçüksemek istemiyorum, Belki bunları aklı ermeyen çocuklar yapmıştır. Bir eğitimci olarak ve bir kitapsever olarak bunları yazmayı bir yerde görev bildim. Biraz olsun düşünmeye değmez mi sevgili okurlarım?

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..