Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Kitaplarım (1)... ''Milli Direniş''

Kitaplarım (1)... ''Milli Direniş''
 

İnsanlık tarihinin geçirdiği büyük dönüşümlerin, elde ettiği değerlerin arkasında iki kavram yer almaktadır. Kitap ve okuma. Hangi anlamda olursa olsun somut, yapıcı; milli ve uluslararası özelliklere sahip olumlu sonuçların elde edilmesi ancak düşüncenin üretilmesiyle mümkündür.

Günümüzde televizyonun elinde bulundurduğu kolay erişebilirlik gücü zaten okuma ve yazma alışkanlığı az olan insanımız için çok önemli olan bu iki kavram açısından tehlike gibi görülmektedir.

Düşüncenin üretilmesinde, yaratıcılık gücünün gelişmesinde, tiyatro sanatının önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır.

Yüzlerce televizyon proğramının ya da konferans etkinliğinin vermek istediği mesajı iki perdelik tiyatro eseriyle birkaç saat içerisinde vermek mümkündür.

Tanzimat Döneminde, Batı'lı tiyatro sanatıyla ilk kez tanışan milletimizin ufkunu açan Şinasi olmuştur.''Şair Evlenmesi '' isimli eserle organize tiyatro yaşamıyla tanışan insanımız, Namık Kemal'in ''Vatan Yahut Silistre '' İsimli eseriyle de ''Hak, özgürlük, kimlik'' gibi kavramların varlığından haberdar olmuştur.

Oyunu izleyen halk, eserin etkisiyle sokaklara dökülerek ''Siyasi bir kişilik '' sahibi olduğunu da vurgulamıştır.

Tiyatro eserleri insan performansına dayalı bir sanat olduğundan izleyenleri sıcağı sıcağına olağanüstü etkileme gücüne sahiptir. Ancak, ne yazık ki kısa zaman dilimlerinde de unutulmaya mahkumdur. Eserin kitap haline dönüşmesi ve okurlarıyla buluşması, onu ölümsüzleştirir.

Yıllardır, TRT'nin ve Devlet Tiyatroları'nın arşivlerinde raflarda kapalı kalan yüzlerce oyun senaryosu, kitap haline getirilemediği için raflarda küflenmeye terkedilmiştir.

Bu nedenlerden dolayı, Türk Toplumunda ''Tiyatro Kitaplarını '' okuma alışkanlığı oluşmamıştır.Yayınevleri de tiyatro eseri yazıp yayınlamak isteyen yazarlara yeterince ilgi göstermemektedir.

Atatürk ve silah arkadaşlarının muhteşem ''Anadolu İhtilali '' ve genç Türkiye Cumhuriyeti'ninin ''Kuruluş'' ve ''Kurtuluş'' mücadeleleri birkaç eser dışında kitap haline getirilip halkımıza yeterince sunulamamıştır.

Gazi'nin ''Söylev''ini bile halen okuyamamış, algılayamamış milyonlarca insanımız mevcut değil midir?

Atatürk'ün ve Osmanlı İmparatorluğu'nun muhteşem padişahlarının yaşamını, liyakatince anlatan filmler halen çekilememiştir.

Büyük devlet ve millet olmanın göstergelerinden biri de tarihteki olayların büyüklüğü kadar o olayları hatırlayış tarzındaki büyüklüktür.Bir toplumun yaşayan tarihi, milletin hafızasında biriktirdiği ve yaşattığı kadardır.

MİLLİ DİRENİŞ, İsimli tiyatro kitabımı yazma isteğim de Türk Gençlerine tarihimizin derinliklerinden Cumhuriyetimizin ilanına kadar gelişen acılarımızı, sevinçlerimizi ve zaferlerimizi bir senaryo eşliğinde sunma arzumdan kaynaklanmıştır.

Oğuz Kağan'dan, Fatih Sultan Mehmet'e ve oradan da Osmanlının Balkanlardaki yenilgisinden, Atatürk'ün Cumhuriyet Zaferine kadar gelişen olayları, ''İstiklal Marşının '' yazılış öyküsü çerçevesinde ele almıştım.

Tarihimizde zirveye çıkışlarımızın, derin düşüşlerimizin, silkinip kimliğimize sahip çıkarak yedi düvele karşı verdiğimiz onurlu bir mücadelenin öyküsüdür bu...

Bu nedenle de kitabımın adı :MİLLİ DİRENİŞ olmuştur.İlk baskısı Ocak 2006 Yılında yapılan kitabım, okullarda tiyatro eseri olarak da başarıyla sergilenmiştir.Kitap, binlerce öğrenciye de ücretsiz olarak dağıtılmıştır.Yayım hakkı şahsıma aittir.

Kişisel çabalarımla birçok okulun kütüphanesine ve öğretmene de ulaştırdığım, MİLLİ DİRENİŞ isimli tiyatro oyununun bir özelliği de İstiklal Marşı'nın hazin öyküsünü anlatan ilk tiyatro eseri olmasıdır.

Kitabın genişletilmiş baskısı, 2007 Yılı sonunda , Milli Eğitim Bakanlığı'na ve Kültür Bakanlığı'na sunulmuştur.

Kutsal bir, bağımsızlık destanının anlatıldığı tiyatro eserime orijinal Osmanlıca Meclis Zabıtları da kaynak olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa, İstiklal Marşından derinden etkilenmiş ve en çok beğendiği yerinin de: ''Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, hakkıdır Hak'ka tapan milletimim istiklal.'' Mısralarının olduğunu vurgulamıştır.

Bugün, Türk Çocuklarının ''Özgürlük Marşımızı '' coşkuyla söylemesi ve kendilerinden sonra gelecek kuşaklara da aynı heyecanla aktarması boynunun borcudur.

MİLLİ DİRENİŞ, kitabımın hazırlığında değerli yardımlarını esirgemeyen Kültür Bakanlığımız Genel müdürlerinden saygıdeğer ağabeyim yazar, Remzi özçelik'e teşekkür ederim.


 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..