Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
24
 

KİVİ ve SAĞLIK

                                                       KİVİ’nin Beslenmemizde ki Yeri  

  KiVi Kasım ayında dalından toplanan ; potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, karbonhidrat , A vitamini, C vitamini, D vitamini, B12 vitamini , E vitamini açısından zengin içeriğe sahip ve faydaları saymakla bitmeyen bir kış meyvesidir .

  Kivi cilt için hayatımızda önemli bir yere sahipken ; yapılan araştırmalar gösteriyor ki , kivi fotokatalitik etkisi sayesinde kanser hücrelerinin canlılığını azaltıp kanseri yok edici / baskılayıcı bir etkiye de sahiptir .Kivi organik etkinin en yüksek olduğu, insan sağlığına kesinlikle zarar vermeyen, bir kere yenildiğinde uzun bir süre etkinliğini koruyan,fotokatalitik etkisi sayesinde ışık enerjisini çok aktif kullanmasına rağmen ; ışığın bile onu parçalayamaması sayesinde özellikle ışın tedavisi gören kanser hastalarında önemli bir yere sahiptir. D vitamini içeren besinler arasında vücutta ki biyoyararlanımı ( kullanımı ) en yüksek olan besindir. Ülkemizde de, özellikle kışın Dvitamini düşüklüğünü göz önüne alırsak; D vitamini açısından da kivinin vazgeçilmez bir besinimiz olması gerektiğini, doğa ve bilimsel çalışmalar bize söylemektedir. Kivi çekirdekleriyle de araştırma konusu olmuştur. Kivinin çekirdeklerini iyice çiğneyip yutarsak ağrı kesici etkisi olduğu bulunmuştur. Alerjen etkisi yüksek olan gıdalar arasında da bulunan bu meyve , özellikle çocuklarda bütün olarak yedirilmeye başlanılmamalıdır. Kivi toprak yönünden oldukça seçici bir meyvedir. Besin değeri açısından en verimli kiviler ; Doğu Karadeniz Bölgesinde yetişmektedir. Taze kivinin; kabuğu parlak kahverengi , içi de parlak yeşil renkte olmalıdır. Kivi yetiştirilen toprak; azot , fosfor ve potasyum yönünden genellikle zengindir. Onun için tüketim yaparken bu özelliğini de dikkate alarak kivi tüketimi yaparsak sağlığımız açısından çok daha iyi sonuçlar alabiliriz.. Her zaman her besinde söylediğimiz gibi , kivi de öncelikle mevsiminde yenilmeli. Mevsiminde yenildiği zaman, bu özellikleri taşıyıp kişide fayda sağlamaktadır.

  Kış henüz bitmemişken, kivi tüketimini unutmamalıyız ve bu konuda hassas davranmalıyız. Sağlıklı ve mutlu yarınlara ?

Nesrin Saldıran bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 33
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 94
Kayıt tarihi
: 03.12.14
 
 

Sağlıklı beslenme ve kişisel gelişimle ilgileniyorum ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster