Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '11

 
Kategori
Haber
 

Kıyak emeklilik rüzgar gibi geçti

Kıyak emeklilik  rüzgar gibi geçti
 

Eyfel kulesi


Tüm ülkenin ‘soykırım yasası’ nedeniyle Fransız parlamentosuna öfke duyduğu gün TBMM gece yarısı milletvekili emekli aylıklarını katladı. Memlekete hayırlı olsun…

 

216 AKP ve 1 CHP’li vicdanlı/cüzdanlı vekilin oylarıyla milletvekillerinin maaşlarında düzenleme yapıldı. 160’ı eski toplam 330 milletvekilinin yararlanacağı düzenlemeye göre İki yıl milletvekilliği yapan emekli sayılacak. 2600 emekli vekilin aylığı 8 bin TL oldu.
 

 

Güzide ülkemizde ortalama memur maaşı 1.3 bin TL civarında, ortalama memur emeklisi 1.1 bin TL maaş alıyor. Net asgari ücret, asgari geçim indirimi dahil 658 TL düzeyindeyken, ortalama işçi emeklisi halen 823 TL maaş alıyor.

 

Türkiye’de 2.5 milyon memur, 5 milyona yakın asgari ücretli bulunuyor.

 

Emekli sayısı ise 9.7 milyon.

 

Türkiye’de 5.6 milyon SSK emeklisi, 1.8 milyon Emekli Sandığı emeklisi, 2.3 milyon da Bağkur emeklisi bu maaşlara talim ediyor.
 

Adalet ve Kalkınma Parti’li 216 vekil ve Cumhuriyet Halk Partili bir vekilin oyu ile katlanan vekil maaşlarının artırılmasından daha çok   ‘soykırım yasası’ nedeniyle Türkiye’de Fransız parlamentosuna öfke duyulduğu gün TBMM’nin gece yarısı milletvekili emekli aylıklarını katlaması “vicdani yıkım” olarak değerlendirildi.

 

 

2012 rakamlarıyla Cumhurbaşkanlığı emekli aylığı 13.400 TL olacağından milletvekillerinin eline de emekli aylığı olarak bunun yüzde 60’ı yani 8 bin 40 TL emekli aylığı geçecek. Halen 11 bin 250 TL olan maaşlarıyla birlikte de vekillerin eline ayda toplam 19 bin 250 TL geçecek.

Bu hesaplamada eski ve mevcut milletvekili ayrımı fark etmeyecek. Parlamento dışı kalmış eski vekiller de, yeni sosyal güvenlik yasasından önce emekliliğe hak kazanmış mevcut milletvekilleri de bu aylığı alacak. SSK ve Bağkur emeklisi olarak parlamentoya yeni giren milletvekilleri ise, 950 TL’lik Bağkur, 1500 ila 2000 TL arasında değişen SSK emekli aylıklarını parlamentodaki 2. yıllarını doldurana kadar almaya devam edecek. Sayıları 170 olduğu ifade edilen bu durumdaki vekiller, TBMM’de 2. yılı doldurdukları andan itibaren diğer arkadaşları gibi yüksek “milletvekili emeklisi aylığı” almaya başlayacak.

Düzenlemeden emekliliğe hak kazanmaksızın vefat eden ve henüz 2 yılını doldurmamış vekiller de yararlanabilecek. AKP’li Harun Çakır kalp krizinden 2 yılı doldurmadan hayatını kaybetmişti. Yapılan düzenleme kapsamında Çakır’ın hak sahiplerinin ölüm, dul yetim aylığı almaya kazandıkları ifade edildi. (Kaynak Vatan Gazetesi)

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..