Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '13

 
Kategori
Sinema
 

Kıyamet sonrası öyküsü

Kıyamet sonrası öyküsü
 

Tom Cruise


Yıl 2077, dünya uzaylılarla geçen savaş sonrası batmış. Nükleer silahların kullanılması dünyayı göz alabildiğine uzanan çorak bir araziye çevirmiş. Sağ kalanlar ise bulutların ötesine sığınarak kendilerine yeni bir yaşam kurmuşlardır. John Harper (Tom Cruise) ve eşi Victoria (Andrea Riseborough) Satürn’ün Titan uydusunda yaşamlarını bir hidro elektrik santralında çalışarak sürdürmektedir. Buradaki koloninin doğal kaynakları hala dünyadan sağlanmaktadır. Harper çiftinin izole yaşamları, silinmiş bellekleri ara sıra John’un rüyalarıyla bölünmektedir. Dünyaya yaptığı bir uçuş sırasında John’un bulduğu uzay kapsülü ve içinde beta uykusundaki kadın astronotu kafasındaki soruları arttırır.

Yönetmen ve senarist Joseph Kosinski mekan tasarımları ve görsellik açısından mükemmel bir sunum yapıyor. İzole bir uzay yaşamı bundan daha iyi çizilemez dedirtiyor. Kamera arkasındaki Claudio Miranda fütüristik çizgileri, pastoral resim estetiğiyle buluşturuyor. Miranda’nın bu yıl “Pi’nin Yaşamı” ile sinematografi Oscar’ı kazandığını da anımsayalım. İlk bölümdeki etkileyicilik, öykü ilerledikçe, yeni karakter ortaya çıktıkça, yerini tanıdık klişelere terk ediyor. Bir adım sonrasını tahmin etmek kolaylaşıyor. Senaryo kilometre taşı olmuş tüm bilimkurgu filmlerinden alıntılar demetine şeklinde ilerliyor. Belleğimizde yer etmiş uzay savaşları sahneleri tekrarlanıyor. İlk bölümdeki özgünlük sıradanlıkla yer değiştiriyor.

Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough birbirini tamamlayan bir üçlü olmuş. Tom dinamizmi, Andrea bağımlılığı, Olga ise duyguyu temsil ediyor. Morgan Freeman’ın varlığı ise klişe bir karakteri kurtarmaya bu sefer yetmiyor.

 “Solaris” gibi başlıyor, “Gerçeğe Çağrı” ile devam ediyor, “2001-Uzay Macerası” ile “Ay” arasında bir yerde final yapıyor “Oblivion”. Film müziklerini yapan M83 tekno ve klasik arası harmanı mükemmel ayarlamış. Anı bölümlerinde ise Led Zeppelin’den “Ramble One”  Procul Harum’dan “A Whiter Shade of Pale” kulakların pasını siliyor. Bilimkurgu veya Tom Cruise severleri tatmin edebilir.      

 

Yönetmen: Joseph Kosinski

Oyuncular ; Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Morgan Freeman.

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..