Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Kıyamete 5 var !

Kıyamete 5 var !
 

62 yıl kadar önce Hiroshima’ya atılan atom bombasından sonra bir grup seçkin nükleer atom fizikçisinin kurmuş olduğu “ Atom Bilimi Bülteni “ sembolik bir saati çalıştırıyordu. Yaşamın sonu (doomsday ) geceyarısı ile temsil edildi.

Chicago Üniversitesinde bulunan bu saatin o tarihte kurulma sebebi yeryüzündeki nükleer silahların oluşturduğu tehdidi vurgulamak içindi. 11 Eylül’de ikiz kulelerin vurulmasından birkaç ay sonra ABD anti-balistik füze antlaşmasından çekildiğini tüm dünyaya beyan ettiğinde saat gece yarısına 7 dakikayı gösteriyordu.

15 gün kadar önce 17 Ocak 2007’de bu saat 2 dakika daha ileri alınmış !

Bilim adamları bu gün gelinen noktada global terör ve iklim değişikliğinin, bir nükleer savaş tehlikesinden daha büyük tehdit olduğunu vurguluyorlar. Ve ilk kez olarak küresel ısınmayı ikinci bir nükleer çağ olarak adlandırdılar.

Şimdi sıkı durun!

Gece yarısına 5 dakika gerçekte ne anlama geliyor biliyor musunuz ?

" Küresel ısınmanın kısa vadede yaratacağı dramatik etki belki nükleer patlamaların yaratacağı tahribattan daha hafifmiş gibi gelebilir ancak 30 - 40 yıl içinde bu ısınmanın hayatta kalabilmek için gerekli koşulları ortadan kaldıracaktır " diyorlar.

Kuzey Kore ve İran’ın nükleer çalışmaları ile ilgili düşünceleri ise şöyle.

" A.B.D ve Rusya’da 26. 000 nükleer silah var.Soğuk Savaşın üzerinden en az 16 yıl geçmiş olmasına rağmen A.B.D bu silahları hala elinde tutmayı sürdürüyor. Böyleyken diğer ülkelerin kendi nükleer silahlarını deneme isteğine baskı uygulaması çok saçma. Biz ciddi güvenlik nedenleriyle bu silahları elimizde tutuyoruz derken başka milletlerin de bu silahlara sahip olmayı istemelerine karşılık - bu silahlar güvenliğiniz için sağlıklı değil - demeye hiç bir hakları da olamaz.”

Atom Bilimcileri Bülteni ilk atom bombasının geliştirilmesinden sonra nükleer silahlara karşı olan Manhattan Projesi tarafından kurulmuştu.

60 yıl içersinde Saat 18 kez değişitirildi. İlk kez 1953 de A.B.D ve Rusya karşılıklı olarak Hidrojen Bombasını bir tehdit olarak ileri sürdüklerinde, kıyamete en yaklaşılmış an olduğu düşünülerek saat geceyarısına 2 dakika öncesine alınmıştı.

1991'de ise Nükleer Silah Antlaşması imzalandığında saat tekrar bulunduğu noktadan 17 dakika geriye alınmıştı. Şimdi 17 Ocak’ta yeniden ileriye alınan bu saatin işleyiş prosedürü, Kurul üyeleri'nin ve sponsor olan diğer bilim adamlarıyla yapılan görüşmelerden sonra karara bağlanıyor.

Bu sponsorların içinde Stephen Hawking ve 18 Nobel adayı daha var.

 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..