Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kıymalı Burma Börek

Kıymalı Burma Börek
 

Alıntı.


Ve uzun bir oklavanın yardımına ihtiyacımız var ;) Yoksa Burmalı börek değil, rulo börek yeriz...
 
1 Kg Hazır Yufka (Bazı marketlerde 800 gr satılıyor)
 
İç Malzemeler
 
250 Gr Orta Yağlı Kıyma
Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
1/2 Demet Maydanoz
2 Adet Sivri Biber
2 Adet Kuru Soğan
2 Diş sarımsak
Tuz, Karabiber (Kırmızı Pul Biber)
 
Teflon tavaya veya küçük bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağı koyun, çentilmiş kuru soğanları, kıymayı kavurmadan üzerine bir çay kaşığı tuz dökerek rengini değişmesine müsaade etmeden 2 dakika tuza nüfuz etmesini sağlayın ve sivri biberleri de ekleyip bir dakikada onunla kavurun, akabinde kıymayı ilave edin tahta kaşıkla 5 dakika harmanlayın. Tuz, karabiber, sarımsak ve maydanozu da, nevalenin içerisine en son ilave edip, ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın.
 
Yufka aralarına konulacak malzemeler
 
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı yoğurt
1 Su bardağı sıvı yağ
3 Adet yumurta
 
Tüm malzemeleri sırasıyla; derin bir kabın içerisine, önce 3 yumurtayı kırın el mikseriyle karıştırın, daha sonra yoğurdu ilave ederek mikserle tekrar karıştırın ardından sıvı yağı, son olarak da sütü ilave ederken her birinde karıştırın ki, iyice nüfus edip istenilen bulamaç elde lezzeti her bir börek parçasın da hissedilsin.
 
Fırın tepsinizi bir güzelce yağlayın, yufkayı masaya, ya da tezgahın üzerine yayın, içerisine göz kararı istediğiniz şekilde iç malzemeyi tüm yufkaya kaşık yardımıyla serpiştirin, ve her yufkada sıvı karışımı olan (süt, yoğurt, sıvı yağ ve yumurta) derin kepçe ile yardımıyla iç malzemelerin üzerinde gezdirin. 
Oklavayı yufkanın ucundan başlayıp gevşek bir şekilde sarın ve büzerek oklavayı çıkarın, ve tepsinin ortasından başlayarak veya tepsinizin biçimine göre burmasını kaybetmeden dizin.
 
Elinizde diyelim ki sıvı olan malzeme kaldı, çaresi var elbet, zaten böreğin yüzüne bu karışım sürülecek, öyleki karışımı sürmeden böreğinizi dilimleyin, kepçeyle de bol bol bu karışımı döktüğünüzde, kesilen yerlerden altına ve böreğin içine nüfus edecek ki, ağızlara layık diyorum.
 
Afiyet olsun, selam ve saygılarımla.
 
 
Dip Not : Sivri biberle yaptığım böreklerde o lahmacun tadını hep almışımdır, şayet hoşlanmıyorsanız, böreğinizden çıkarıp yerine kırmızı acı ya da tatlı biber ekleye bilirsiniz. Bazı hanımlarımız sivri biberlerin tohumlarını çıkarıp atıyor, oysa C ve B vitaminlerinden, hatta Beta-Caroten yüklü olduğunu pek çoğumuz biliyoruz, ama nedense yapmıyoruz. Hastalıklara iyi geldiği, özellikle de cilt ve prostat kanserine iyi geldiği tıp onaylamışken! 
 
 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..