Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kıymalı karışık biber ve domates dolması

Kıymalı karışık biber ve domates dolması
 

Kıyma ve sebze karışımı olan karışık yeşil ve kırmızı biber dolması buna ilaveten domates dolması yaparak soframızı renklendirebiliriz, aynı zamanda değişik tatları sofrada sunmuş oluruz. Bu dolmaları yanında cacık, ayran veya yoğurtla sunarak yemeğin protein oranını artırmış oluruz.

Malzemeler:

250 gram orta yağlı kıyma

1,5 orta boy su bardağı baldo pirinç

Yarım kilo yeşil biber

Yarım kilo kırmızı biber

2 tane büyük tarla domatesi

1 Türk kahve fincanı zeytinyağı

1 çorba kaşığı biber salçası

1 büyük boy kuru soğan

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 çorba kaşığı iri taneli kekik

1 çorba kaşığı kuru nane

1 çorba kaşığı kurutulmuş veya taze maydanoz

1 tatlı kaşığı toz şeker

2 tatlı kaşığı iri tuz

Yapılışı:

Öncelikle hepsinin aynı anda pişmesi ve daha lezzetli olması için düdüklü tencerede pişirmenizi ve pirinçler için baldo pirinç kullanmanızı tavsiye ederim çünkü dolmalar daha lezzetli oluyor. Pirinçler iyice yıkanıp 2,5 bardak suyla geniş bir tavada pişirilir. Kıymaya baharatlar, tuz, toz şeker, salça ve yağ ilave edilerek elle yoğurulur daha sonra pişmiş pirince ilave edilir, bir kaşıkla ezilerek pirinçle kıyma birbiriyle karıştırılır.

Çekirdekleri çıkarılmış ve güzelce yıkanmış yeşil dolma biber ve kırmızı biberlerin içine dolma harcı doldurulur. Domateslerin çekirdekleri çıkarılır, içi oyulur ve dolma harcı domateslerin de içine doldurulur. Domates dolmaları biberlerin üzerine konmalıdır.

Düdüklü tencereye dizilen dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatılır ve düdüklü tencereye orta boy 1 su bardağı su konularak tencerenin kapağı kapatılır. Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra düdüklü tencerenin düdüğü yan çevrilir ve ocağın altı kısılarak 25 dakika pişirilir.

Tencerenin kapağı açıldıktan sonra porselen tabak alınır ki dolmaların buharı çıksın, dolmalar ılıyınca servis tabağına alınır yoksa çıkarırken dağılabilir.

Az suyla pişen bu dolmalar hem daha lezzetli olur hem de pişirme yöntemi çok pratiktir. Bu arada herkesin düdüklü tenceresinin pişirme zamanı farklı olabilir. Buna göre zaman ayarlaması yapmak gerekir. Benim dolmayı pişirdiğim düdüklü tencere klasik düdüklü tencereler içindir.

Afiyet olsun

Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..