Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '19

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kıymalı Karnabahar

Her hafta yapmış olduğum karnabahar sebzesini bu yıl salça kullanmak yerine yazın yapmış olduğum biber ve domates soslarıyla yaptım ve gerçekten çok daha lezzetli oldu. Biber sosunun verdiği lezzet bir başka oluyor ayrıca karnabaharın lokum gibi kıvamda olmasını istiyorsanız düdüklü tencerede çok az suyla pişirmeniz şart. Normal tencerede çok daha fazla su kullanmanız gerektiği için tadı daha az lezzetli oluyor.
 
Şimdi ben doğal yapılmış sosları nereden bulayım derseniz sos yerine 1 tatlı kaşığı biber salçası, bir tatlı kaşığı domates salçasını karıştırarak yapabilirsiniz. Faydaları saymakla bitmeyen karnabaharı soframızdan eksik etmemeliyiz. Bu arada sağlıklı pişirme biçimine dikkat edersek faydalarından daha çok yararlanırız, düdüklü tencerede az suyla pişirmek veya haşlayarak tüketmek gibi.
 
Karnabaharın kökündeki sağlam yeşil yapraklarını ve kalın sapları da karnabaharın dibine koyarak pişirebiliriz.
 
Beyne benzeyen karnabahar sebzesinin bunama önleyici, böbrekte taş oluşumunu önleyici etkisini biliyor muydunuz? Kaynatıp suyunu içerseniz gastrit ve ülserede iyi geldiği söyleniyor.
 
Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
250 gram kavrulmuş kıyma
1 su bardağı biber sosu
1 su bardağı domates sosu
2 orta boy yemeklik doğranmış soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı kuru nane ve kırmızıpul biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı su
 
Yapılışı:
Karnabahar iyice yıkandıktan sonra bıçakla 5-6 parçaya bölünür, kökündeki temiz yapraklar ve saplarıda bıçakla kıyılarak tencerenin dibine ilave edilir. Tüm malzemeler karnabaharın üzerine ilave edilir eğer sosunuz yoksa 1 su bardağını içinde 1 tatlı kaşığı domates salçası ve biber salçasını eriterek koyun ayrıca 1 çay bardağı suyu da ilve edin.
 
Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra düdüğü kapatarak, ocağı kısıp 10 dakika pişirin. Karnabaharınızın cinsine ve düdüklü tencerenizin pişirme gücüne görede dakika süresi değişebilir, pişmediyse 5 dakika daha pişirin. 
Piştikten sonra en önemli şey karnabaharın altındaki suyu üzerinden dökerek yemeğe yedirmek ve karnabaharı bir kaşıkla daha ufak parçalara bölerek yemeği fazla parçalamadan alt üst etmektir.
Karnabahar yemeğinizi 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
 
Afiyet olsun, güzel günler sizin olsun.
 
 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..