- Kategori
- Yöresel Yemekler
Kıymalı Patlıcan Böreği
kıymalı patlıcan böreği(alıntı)
Patlıcan böreği değişik şekillerde yapılıyor. Kimileri ise unla yapıyor. Bazı kişiler de yufkanın içine koyuyorlar. Bazı kişiler patlıcanı kızartarak yapıyorlar. Çoğu kez patlıcan kızartılıyor. Biz kızartma tercih etmediğimiz için, çiğden yapıyoruz. Kıymalı patlıcan böreğini Afyon’da öğretmenlik yaptığım yıllarda öğrendim.
YAPILIŞI:
4 tane patlıcan yıkanıp alacalı bir şekilde soyulur.1 santim kalınlığında uzunlamasına kesilir ve tuzlu suda bekletilir, yarım saat sonra acı suyunu veren patlıcanlar, sıkılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Bir kapta ½ kg kıyma, içine ince, ince doğranmış bir soğan yıkanıp kıyılmış 1 demet dereotu ve ile ince, ince doğranmış 2 tane yeşilbiber, bağlı tuz ve karabiber konularak iyice yoğrulur. 2 yumurta çırpılır, içine ilave edilir. Tepsiye dizili patlıcanların üzerine 1 kat patlıcan, 1 kat kıyma, tekrar 1 kat patlıcan ilave edilir ve üzerlerine 2 kaşık sıvı yağ gezdirilir. En üste kaşar rendesi serpilir ve dilim, dilim doğranmış domatesler döşenerek, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıkıp kızaran börekler, soğuduktan sonra dilimlenerek servis tabağına alınır. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ