Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kıymalı patlıcan

Kıymalı patlıcan
 

Gaziantep, Urfa ve civarındaki yörelere gidenler orada yedikleri patlıcan, kabak ve dolmalık biberlerin batı yöresinde yetişen sebzelere göre daha lezzetli olduğunu bilirler. Ben de o lezzeti biraz olsun elde edebilmek için patlıcanları kabukları buruşana kadar birkaç gün emaye bir tepside kuruttum ve az suyla düdüklü tencerede pişirdim.

Kabukları hafifçe kuruyan patlıcanların lezzeti hemen fark etti ve daha lezzetli oldu yalnız patlıcanları pişirmeden önce tozu gitsin diye tekrar sudan geçirmek gerekir.

Kıymalı patlıcanı biraz biber salçası, taze domates ve taze yeşil biberlerle pişirmek ise lezzetine lezzet katıyor.

Malzemeler:

1 kilo patlıcan

250 gram kavrulmuş kıyma

1 büyük boy kuru soğan

1 çorba kaşığı biber salçası

2 orta boy domates

3-4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı un

1, 5 tatlı kaşığı iri tuz

3 tatlı kaşığı toz şeker

4 adet çarliston biber

2 tatlı kaşığı kuru nane

1çay bardağı su

Yapılışı:

Önce patlıcanlar alacalı soyulup yıkandıktan sonra ortadan ikiye ayrılıp iki parmak eninde doğranır, kalın tarafları dörde bölünerek işlem yapılır. Büyük bir leğene su konularak 2 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı toz şeker konularak patlıcanlar içerine atılır ve 20-25 dakika patlıcanların siyah suyu çıkması beklenir. Patlıcanlar birkaç gün kabukları buruşana kadar kurutulur.

Kıyma 1 tatlı kaşığı salça ile kızgın yağda tuz atılmadan tahta kaşıkla çevire çevre kavrulur. Kurutulan patlıcanları tekrar sudan geçirerek düdüklü tencereye koyarız. Üzerine yemeklik doğranmış veya rendelenmiş soğanlar, domatesler, kıyma, yeşil biberler, tuz, toz şeker, baharatlar ve 1 çay bardağı su konularak düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve tencereden buhar çıkınca düdük kapatılır ve ocak kısılarak patlıcanlar 10 dakika pişirilir.

Kapağı açtıktan sonra patlıcanlar yavaşça alt üst edilir ve yemek biraz dinlendirildikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..