Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '14

 
Kategori
Dünya
 

Kız çocuklarını kaçıran Boko Haram Örgütü nerede kurulmuştur, kimdir, amacı nedir?

Kız çocuklarını kaçıran Boko Haram Örgütü nerede kurulmuştur, kimdir, amacı nedir?
 

Bu günlerde tüm dünyanın konuştuğu bir terör örgütü var. Boko Haram!

Peki, bu Boko Haram örgütü kimdir, nerede kurulmuştur, amacı nedir?

Resmi adı “Cemaat es-Sulh Sünnet Li Dava Vel Cihad” (Dava ve cihad için barış ve sünnet cemaati) olan Boko Haram 2002 yılında Nijerya’nın Kuzey’inde kuruldu.

Nijerya 170 milyon nüfuslu, nüfusunun yüzde 40’ı Müslüman olan bir ülke. Ülkenin en büyük gelir kaynağı petrol.

Hausa dilinde “Batılı eğitim haram” anlamına gelen Boko Haram‘ın amacı Nijerya’nın kuzeyinde şeriat kanunları ile yönetilen bir İslami devlet kurmak.

İlk başlarda Ndimi Maidigouri camisinde örgütlenen radikal İslamcı gençlerden oluşan bir grup olan Boko Haram, daha sonra Yobe eyaletindeki Konama şehrine geçip orada radikal bir cemaat kurdular.

İlk başlarda herkes onları “Nijerya Talibanları” olarak anmaya başladı.

Halkı kandırmak için dini alet edip, yoksullara yardım, yoksulluğa karşı mücadele ve bedava dini eğitim gibi halka sempatik gelen hayır işlerine koyuldular.

Afrika’nın en büyük petrol üreten ülkesi olan ve çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Kuzey Bölgesi’ni geri kalmışlığı ve yoksulluğu ile biliniyor.

Bu durumu iyi kullanan örgüt, yoksul ailelere yiyecek yardımı yaparak ve çocuklarına kendi camilerinde bedava eğitim vererek yoksul kitleler arasında örgütlenmeye başladı.

Örgütün çok iyi kullandığı diğer argümanlardan biri de merkezi ve yerel hükümetlerin yolsuzlukları ve gelir dağılımındaki adaletsizlik.

Yoksulluğa karşı dayanışma, Batı tarzı eğitime karşı kendi İslami eğitimleri ve yolsuzluğa karşı politik mücadeleyi birleştiren Boko Haram kısa sürede bölgede ciddi bir güce kavuştu.

Boko Haram’ın baş düşmanı: Batı kültürü ve kadınlar…

Tıpkı cahiliye dönemi gibi…

Boko Haram‘ın adından da anlaşıldığı gibi örgütün en tehlikeli bulduğu şey Batı kültürü. Bunun için kurulduğu günden itibaren Boko Haram‘ın en büyük hedefi batı kültürünü yaymakta en etkili araç olarak gördüğü okullara yönelmek oldu.
Okullarla birlikte Batı kültürü ile yetiştirilmekle suçladığı kadınlar da başından beri Boko Haram‘ın en büyük hedefi.

Kadınları ve çocuk yaşta kızları kaçıran, küçük çocukları zorla askeri eğitimden geçirerek silahlandıran Boko Haram daha öncede 26 kadını kaçırmış ve orman içinde gizli bir kampta zorla alıkoymuştu. Kamptaki kadınlar askerler tarafından kurtarıldığında bazılarının hamile olduğu, bazılarının ise önceden doğum yaptıkları açıklanmıştı.

Son olarak 14 Nisan2014’de silahlı bir grup onlarca araba ve kamyonla Chibok şehrine gelir, Hristiyan ve Müslüman kızların kaldığı pansiyonun önünde durduktan sonra, onlarca silahlı erkek pansiyona girerek uyumakta olan kızları uyandırır ve araçlara doldurarak hızlı bir şekilde şehirden uzaklaşırlar.

Giderken pansiyonu yakmayı da ihmal etmeyen teröristlerin elinden sadece 50 kız kaçarak kurtulabilir. Kimse 12 ile 17 yaşları arasında 270 liseli kızı kaçıranların kim olduğunu bilmiyordu ama bütün şüpheler Boko Haram adlı cihatçı örgüt üzerinde yoğunlaşıyordu.

Daha önce de buna benzer kız kaçırma ve onları zorla evlendirme vakaları olmuş ve işin arkasından Boko Haram örgütü çıkmıştı. Derken kötü haber çabuk yayıldı. Örgütün lideri olduğu söylenen bir kişi görüntülü olarak yayınladığı bir mesajda, kızları Boko Haram‘ın kaçırdığını, onları pazarda satacaklarını ya da zorla evlendireceklerini söyleyince tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı.

Artık Boko Haram örgütüne dünyanın her yanından tepki yağıyor.

Peki, Allah adına bu liseli kızları kaçırmakla ve onları pazarda köle olarak satmak veya zorla evlendirmekle tehdit eden, camilere, kiliselere, okullara, devlet güçlerine saldırarak sadece 2014'te 1500'den fazla insanı öldüren bu örgüt eylemlerini ne adına yapıyor?

İslam dini ve Allah adına!..

Allah’ın ve İslam Dini’nin böylesi sapık düşüncelere ihtiyacı var mı?

 İslam Din’i ne zaman böylesi düşüncelerden kurtulacak

Siyasiler dinin üzerinden ne zaman ellerini çekecekler?

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..