Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

17 Haziran '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kız doğurdu diye öldürüldü

Kız doğurdu diye öldürüldü
 

alıntıdır


Bugünkü yazımın başlığı 5 Haziran 2014 günü gazetede yer alan bir haber.

Haber aynen şöyle: “Diyarbakır’da 4 yaşında bir kızı olan Mübarek T. (33), ikinci kızını dünyaya getirdi. İddiaya göre eşini ve bebeğini eve getiren Veysi T.(29) gece onların uyumasını bekledi. Veysi T. Daha sonra üçlü elektrik prizinin kablosunu keserek fişi prize takıp kablonun kesik uçlarını eşinin şakaklarına tuttu. Mübarek T. Akıma kapılarak yaşamını yitirirken, Veysi T. Olaydan sonra polisi arayarak eşini öldürdüğünü söyledi.

Olay doğrudur yanlıştır. Çok da önemli değil. Önemli olan ülkemizde kız çocuğuna ve kadına bakış açısıdır. Böylesi ve böylesine benzer olaylara İslamiyet öncesi Cahiliye Dönemi’nde bile rastlanmıyordu. Bu ülkede kadını kadınlığı ile aşağılamak öyle yaygın ki cehaletin bu kadarı da pes dedirtiyor.

Şu söylemler bakar mısınız,

  • Karı gibi gülme
  • Karı gibi dedikodu yapma
  • Karı gibi kırıtma
  • Karı ağzına bakma

Ve daha onlarcası…

Sahi kim bu karı dediklerimiz! Bizleri dünyaya getiren (analarımız) kadınlar değil mi?

Veysi T. ve senin gibi düşünenler bu yazdıklarımı iyi okuyun; okuyun da doğacak çocuğun cinsiyetinin nasıl belirlendiğini öğrenin. Ondan sonra eşlerinizi kız doğurdu diye suçlayın.

Kadın doğurganlık döneminde (genellikle 15 ila 45 yaşları arası) 28 günde bir yumurta üretir. Bu yumurtanın kadının döl yatağında kalma süresi yaklaşık bir haftadır. Eğer bu süre içerisinde erkek tarafından döllenecek olursa kadın hamile kalır. Döllenme dediğimiz olay erkek üreme hücresiyle (sperm), dişi üreme hücresinin birleşerek ilk canlı taslağı olan zigot ve daha sonra embriyoyu oluşturmasıdır.

Gelelim çocuğun cinsiyetinin belirlenmesine; buraya dikkat: Erkek bir defada milyonlarca üreme hücresi üretir. Bunların %50si “X“ kromozomu %50si de “Y” kromozomudur. Eğer yumurta hücresini X kromozomlu erkek üreme hücresi döllerse doğacak çocuk kız, eğer Y kromozomlu üreme hücresi döllerse doğacak çocuk erkek olur olur.

Veysi T. ve senin gibi düşünenler doğacak çocuğun cinsiyetinin erkek tarafından belirlendiğini anladınız mı? Eşlerinizin bu işte zerre kadar rolü yok!

Sen ve senin gibilerin tarlaya buğday tohumu atıp da mısır beklemesinin bir mantığı var mı?!

Sizin bu mantığınıza göre anne dedenizin anneannenizi, sizin ananızı doğurdu diye öldürmesi gerekmez miydi?

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..