Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak Aşısı (KKK MMR)

Bu aşı bir seferde üç hastalıktan korunmayı sağlar. Halk arasında Kızamık karması diye de bilinir.

Kızamık, belirgin kırmızı lekelere yol açan viral bir enfeksiyondur. Bu hastalık, soğuk algınlığı ve yüksek ateş ile karakterize edilir. Erken dönem ve geç dönemde birçok ciddi hastalık ve sakatlık hatta ölüme gibi komlikasyonlara yol açabilir.

Ülkemizde eskiden 9. ayda Avrupa-Amerika gibi yerlerde 12. ayda uygulanırdı. Ülkemizde bu hastalık sık görüldüğü için bizde aşı 3 ay erken yapılırdı, bu yüzden de koruma düzeyini arttırılabilmek amacıyla 15. ayda tekrarlanırdı. Mart 2006 itibarıyla biz de gelişmiş ülkelerdeki 12 aydaki tek uygulama takvimine geçmiş bulunmaktayız. 12. ayda uygulandığı takdirde 15 ay tekrarı gerekmez. Sağlık Bakanlığımızın her yıl yaptığı kampanyalarla Kızamık, Çocuk Felcinden sonra, yok edilmeye çalışılan 2. hastalıktır. Salgın şüphesi olan durumlarda bazen ek dozlar da yapılmaktadır.

Kızamıkçık ya da Alman Kızamığı, Viral bir enfeksiyon olması, ateş ve deride kırmızılıklara yol açması bakımından Kızamığa benzer. Boyun bölgesinde kafa arkası ve kulak önündeki lenf bezleri de şişebilir. Aşıyı olmamış kız çocukları ileride hamile iken hastalanırlarsa özürlü bir çocuğa sahip olabilirler .

Kabakulak, tükürük bezlerinde şişmeye yol açan bulaşıcı viral bir hastalıktır. Şişme yüzün tek ya da iki tarafında ortaya çıkabilir. Kabakulak genellikle ateş ve hasta yemek yerken ya da ağzını açtığında ortaya çıkan çene ve yanak ağrısı ile birlikte görülür. En ciddi komplikasyonu erkek çocuklarda testislerin(yumurta) etkilenmesi ile kısırlıktır.

İlk KKK aşısı bebeğe 12. ayda uygulanır. 3 hastalığın da komplikasyonlarını önleyebilmek için 4-6 yaş civarında tekararının uygulanması gerekmektedir.

Aşının ciddi bir yan etksi yoktur. Bazen ateş, çok nadiren de kızamık gibi bir deri döküntüsü veya yanaklarda şişme ağrı gibi hafif kabakulak belirtileri olabilir. Ateş olursa da aşıdan 6-11 gün sonra bile geç görülebilir. Gereğinde ateş düşürücü ilaçlarla müdahale edilebilir. Toplumumuz açısından sevindirici birşey, bu 3’lü aşı 2007’den beri 1 yaş ve ilkokul 1. sınıf olmak üzere ulusal aşı programına dahil edilmiştir

 

Aşı kartım kayboldu derdine son aşı takviminizi hemen oluşturup saklamak için tıklayın

 

www.doktoramcam.com

www.facebook.com/doktoramcam

www.twitter.com/#!/Doktoramcam

.  

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..