Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kızartma: Bir yaz yemeği zararlısı

Kızartma: Bir yaz yemeği zararlısı
 

Sağlığa son derece zararlı. Kötü kollesterolü yukarı fırlatıp, iyi kollesterolü alaşağı ediyor. İçerdiği doymuş yağlar, damar çeperlerimize yapışıp ileri yaşlarda kalp krizlerine neden oluyor. Kilo aldırıyor, erkeklerde göbek çevresini, bayanlarda basen çevresini daha da bir muhteşemleştiriyor.

Sonuç: Ben kızartmayı çok severim kardeşim. Acayip de güzel yapar, afiyetle de yerim. Ama çok sık değil. Abartmadan yani. Güzel bir yaz günü üzerinde sarmısaklı yoğurtla, o enfes kokuya söyler misiniz nasıl duyarsız kalabilirsiniz? Kalamam diyenlerdenseniz, okuyun o zaman iyi kızartma yapmanın incecik püf noktalarını.

Kural bir: Ne kızartıyorsanız kızartın, mutlak surette kızarttığınız malzemeyi yıkadıktan sonra çok çok iyi kurulamalısınız. Üzeri sulu kalan malzeme hem üzerinize yağ sıçramasına hem de malzemenin yumuşamasına, çıtır çıtır pişmemesine sebep olacaktır.

Kızartma yapacağınız tavanın geniş ve derin, yağın da bol olması önemlidir. Kızarttığınız malzemelerin kızartma anında tavanın dibine temas etmemesi için hem yağın bol ve kızgın olması, hem de ateşin çok açık, kuvvetli ve tavayı tam ortalaması gereklidir.

Kızartacağınız malzemeyi, yağ iyice kızmadan kesinlikle tavaya koymayınız. Kızarmış ürünleri tavadan alacağınızda da tüm malzemeyi tabağa almadan kesinlikle ateşin altını kapatmayınız.

Ürünleri delikli bir kepçe yardımıyla yağlarını iyice tavaya süzdükten sonra bir kevgire almanızda fayda var. Özellikle patates kızartması ise kevgiri ara ara sallamak suretiyle patateslerin birbirlerine yapışmasını engellemiş olursunuz.

İyi kızarmış bir ürünün en önemli göstergeleri, çıtır çıtır olması, içine normalinden fazla yağ çekmemiş olması ve tabi ki iyi pişmiş olmasıdır.

Patates kızartmalarınızı, şayet taze pataes ise kabuklarını kazıyarak iyice temizledikten sonra kabuklu da kızartabilirsiniz. Parmak patates şeklinde kızartıyor iseniz, iyice kızgın yağa patateslerinizi attıktan sonra hemen birkaç kere karıştırıp tüm malzemenin yağla temasını sağladıktan sonra kesinlikle altta kalan kısımları pembeleşmeden bir daha dokunmayınız. Daha sonra patatesleri kırmadan hafif hafif karıştırarak kızartma işlemine devam ediniz.

Tüm malzemelerinizin kızartma işlemi bittikten sonra, tavadaki yağı döküp, tabanında kalan yağlı kısımda ince doğradığınız domateslerinizi, her iki yüzlerini de ikişer dakika pişirerek müthiş bir domates sosu elde edebilir, kızartma tabaklarının üzerine servis yapabilirsiniz.

Kızartmaların olmazsa olmazları bol sarmısaklı yoğurttur. Bazen hafif sulandırılarak da hazırlanabilen bu enfes tat vericiyi şahsen ben susuz ve bol sarmısaklı tercih ederim.

Son söz; dünyada ne kadar güzel şey varsa zararlıdır zaten. O nedenle çok sık kızartma yemeyiniz ama yediğinizde tadını çıkarınız lütfen. Haydi afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..