Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Kızıl

 

Diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak, bu bir viral enfeksiyon değildir. Halk arasında beta mikrobu diye de bilinen A grubu beta hemolitik streptokok isimli bir bakterinin neden olduğu ateşli döküntülü bir enfeksiyondur.

Yine diğer dölküntülü hastalıklardan farklı olarak, döküntüler birbirinden ayrık ufak kzarıklıklar yerine vücutta genel bir kızarıklık halidir. Parmakla bastırıldığında solar, yerinde beyaz-sarımsı bir iz bırakır , parmağın çekilmesiyle 1-2 saniye içinde tekrar eski kızarık halini alır, genellikle döküntülü derinin üzeri zımpara kağıdına dokunurcasına pütürlüdür. Dirsek gibi büklüm yerlerinde döküntü oldukça koyu renkli birer çizgi halini alır. Genellikle ağız çevresi bu döküntüden etkilenmediği için, ağız çevresi daha soluk görünür Birkaç gün içinde yüzden başlayıp tüm vücuda yayılan deri soyulması gözlenebilir. Hastalığın ilk 1-2 gününde dil beyaz çilek göürünümünde iken, daha sonra dil kırmızılaşarak kırmızı çilek dili halini alır. Genellikle bademcikler hem kızarık, hem de üzeri beyaz bir iltihap tabakası ile kaplanmıştır. Genellikle hasta kişiyle temastan 1-7 gün sonra aniden yüksek ateş, baş ağrısı kusma, boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar, boyun bölgesindeki lenf bezleri şişebilir.

Boğazda hızlı strep A testi veya kültür ile beta mikrobu çoğu zaman gösterilebilir. Beta mikroplarının döküntü yapmadan, sadece boğaz iltihabı yapan tipleri de vardır. Bu durumda kızıldan söz edilemez, bu bir bademcik iltihabıdır.

Her ikisi de 10 gün süreyle doktorunuzun önereceği antibiotik türü ilaçlarla tedavi edilmelidir. Ateş ve boğaz ağrısı da, yine buna yönelik rahatlatıcı ilaçlarla azaltılabilir.

Döküntü olsun veya olmasın beta mikrobu ile hastalanan bazı duyarlı kişilerde, 14-15 gün sonra eklem ve kalbi etkileyerek romatizmaya, bazen de nefrit dediğimiz geçici bir böbrek rahtsızlığına neden olabilir. Bu tür komplikasyonlar açısından dikkatli olmak bu hastalıkta çok önemlidir. 
 

Bu videolarımız da ilginizi çekebilir:

 

Kızıl Hastalığı
5. Hastalık
6. Hastalık
Kızamıkçık
Kızamık
Suçiçeği
Çocuklarda Döküntülü Hastalıklar
 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..