Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '11

 
Kategori
Ankara
 

Kızılay meydan muharebesi

Kızılay meydan muharebesi
 

SSK binası


Ankara Kızılay kent merkezinde bulunan SSK iş hanı, 1980 yılında yarışmayla elde edilmiş bir projenin uygulanması sonucunda inşa edilmiştir. Bina 4 bloktan müteşekkildir.

Binada 206 büro ve 66 dükkan ile müştemilat ve otopark mevcuttur. Bina Çankaya Belediyesi tarafından 50 milyon TL. (50 trilyon TL. olarak okuyunuz) karşılığında Ocak 2011'de satın alınmıştır. 

Çankaya Belediye Başkanı H. Bülent Tanık, binayı yıkarak yerine "emek meydanı ve hizmet binası" yapmayı düşündüklerini çeşitli kereler yapmış olduğu toplantılarda açıklaya gelmiştir. 

Bu konuda Gökçek ile Tanık arasında neredeyse 2 yıldır süren ve bıkkınlık veren, inatlaşma ve polemik söz konusudur!

Tanık "binanın taşıyıcı sistemine dokunmaksızın ara bölmelerin yıkımını yaptıracaklarını" buna karşın Gökçek "binanın ayıklanarak yıkılamayacağını, direklerin bırakılıp yeniden bina yapılamayacağını, Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir şeye izin vermeyeceğini" açıklamıştır.

Gökçek "biz ona mükemmel bir teklifte bulunduk, meydan parasını (50 trilyon TL.) sana verelim, ne verdiysen iki al. Barış Manço Parkı yanındaki araziye belediye binası kondur, onu karşılayalım. Plan yapalım, ayrıca oraya emsal bir arazi bul veya daha büyüğünü bul, ona da istediğin gibi rant tesisi verelim. Rant karşılığı ihale yap, dolaysıyla hem belediye binanı bedavaya getir, hem üstüne para kalsın, hem de biz buraya meydan yapalım, Ankara'ya kazandıralım" önerisinde bulunmuştur!

Tanık, SSK iş hanı konusunda "gerekirse 2 bin kişiyle kendimiz yıkarız" açıklamasına karşın, Gökçek "yapamaz, çünkü orada ne yapılacağı açık olarak yazılı, yıkıldığı anda olay bitmiştir. Tamamının yıkılması lazım, ya da mevcut durumuyla geçer oturur, 2 bin kişiye yıktıracağım demesini hayretle karşıladım. Senin sorumluluğun yok mu? Vatandaşı çağırdın, yıktırmaya başladın, ya birinin başına taş düşerse ne olacak? Sorumlusu sen olursun" demiştir.

Gökçek'in daveti üzerine bir araya gelen CHP'nin önceki Genel Başkanı Baykal, aday gösterdiği Tanık'a çağrıda bulunmuş ve söz konusu SSK binasının olduğu alanda bir "sivrilti" (hizmet binası) istemediğini CHP ve AKP'li iki Belediye Meclis Üyesinin yanında ifade etmiştir...

Hürriyet Ankara yazarı Deniz Gürel "Başkent Fısıltıları" köşesinde; "düellonun galibi kim olur? İki kişinin inadından galip çıkmaz, çıksa çıksa mağlup çıkar, o da kent olur. 5 yıl için seçilmiş insanların kentin 40-50 yılını ipotek altına almaya hakları var mı" diye sormaktadır.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Bülteni'nin eki olan Sobe'de SSK binası ile ilgili "Kızılay Meydan, SSK Binası Emek Kültür Merkezi Olsun" sloganıyla bir yazı kaleme alınıyor. Yazıda "Çankaya Belediyesi Emek Meydanı yerine, SSK binasını emek güçlerini bir araya toplayacak (sinema salonu, tiyatro salonu, kongre merkezi, çocuk atölyeleri, kent kütüphanesi, sergi salonları, gençlik merkezleri, cafe vb ile) bir kültürel sosyal paylaşım odağı olarak Emek Kültür Merkezi haline dönüştürülebilir" deniliyor.

Tamam da Emek Güçleri yok! Emekçi yok! Odak nasıl olacak? Tiyatro'ya giden yok! Öte yandan, Kızılay kent merkezinde birçok cafe, sinema ve tiyatro salonları zaten var! Bol keseden atmak kolay, kaynak nerede? Belediye bütün imkanlarını yazıyı kaleme alanların ütopyalarını tatmin etmek için mi harcayacak? Daha önce meydan yapılmasını desteklemediniz mi? Şimdi n'oldu? Şimdi, Şube-Sobe çark etmiş görünüyor ve böylece Sobe'leniyor...

SSK binasının bulunduğu alan zaten meydan olmaya elverişli değildir! 50 trilyon vererek satın alınıyor! Yıkılacak olursa yıkma-sökme, nakliyat ve hafriyat bedeli ödenecektir! Yeni bir bina ve meydan için de büyük bir harcama yapılacaktır!

Mademki bina devredildi, yıkma-sökme yerine, bakım-onarım ve tadilattan geçirildikten sonra, belediyenin bütün birimlerini içine alan bir hizmet binasına dönüştürülemez mi? Baştan beri yapılması gereken bu değil mi? Belediye yüksek kira giderlerinden de kurtulmuş olur!

Tanık, yapmış olduğu son basın toplantılarının birinde, Gökçek'e "elele verip birlikte Ankara'ya yakışır bir meydan yapalım" çağrısında bulunmuş ve Zafer Çarşısı ile Danıştay önündeki park alanının yeni bir meydan için yeterli olduğunu söylemiştir. Kocatepe Camisi'nin bulunduğu alanın meydan için en elverişli alan olduğunu daha önce de yazmama rağmen, Tanık'ın bu önerisini destekliyorum...   

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..