Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '15

 
Kategori
Kültürler
 

Kızılderililere ne oldu; Kızılderili efsanesi sona mı erdi?

Kızılderililere ne oldu; Kızılderili efsanesi sona mı erdi?
 

Filmleri de kayboldu; artık kovboy filmleri de yok. İhtimal ki kendileri kaybolduğu içindir. Şöyle bir bakarsak seyrettiğimiz yüzlerce kovboy filminde adları geçen kızılderili kabileleri Apaçiler, Siyular, Komançiler, Karaayaklılar, Mohavklar filan onlarca kabile. Filmlerde bunlar uydurma olamaz, gerçek kabile isimleridir sanırım.
 
Bize yıllar yılı bir kızılderili efsanesi anlatıldı ama doğru muydu yanlış mıydı bilmyoruz. Çok etkilendik. Filmleri hafızalarımıza kazındı. Film bu ama sonuçta böyle bir millet vardı. Doğrusu bundan da emin değiliz. Bir kısım Asya kökenli insanın Bering boğazından geçerek Amerika kıtasına yerleştiği söyleniyordu ama bilimsel olarak bunu destekleyen kaynak yoktu.
 
Görkemli bir uygarlık, tarihten gelen bir millet değil de derilerinin rengi nedeniyle kendilerine kızılderili denilen bir kısım Amerikan yerlileri vardı sanırım. Bunlar da öyle filmlerde anlatıldığı gibi savaşlar yapmamışlardı belki de. Kızılderililerle ilgili anlatılanların çoğunun efsane olma ihtimali var.
 
Olsun, efsanesi yaşasa yine iyiydi; o da yok. Böylesine bir kültür nasıl yok olabilir. Amerikada, Meksika''da şurada burada ticari gayelerle pek de aslına uygun olmayarak ve kızılderili olmayanlar tarafından yaşatılmaya çalışılan bir kaç figürü kızılderili kültürü olarak kabul edemeyiz.
 
Filmleri olsun devam etsin. Çünkü böylesine orijinal bir halk ve kültürü yok olacak diye üzülüyorum. "Kafa derisini yüzen bir kültür devam etmese  olur" Tamam da o kişiler kafa derisini yüzmeyi nereden öğrendiler. Demek ki birileri önce onların kafa derisini yüzdü. Hem ayrıca o çağlarda dünyanın diğer yerlerinde de kafa derileri yüzülüyordu. Medeniyetin beşiği Avrupa'da insanlar kilise tarafından diri diri yakılıyordu. Niye sadece kızılderililerin yaptıkları göz önünde tutuluyor ki. Hem bakalım doğru mu; beyaz adamın yalanı olabilir. Ya da kovboy filmlerine heyecan katmak için mesela.
Kültürleri kayboldu, kendileri de kayboldu. Hatta kendileri yok kültürleri yaşıyor. Yankee öldüre öldüre bitirdi adamları. Sam Amca koca Amerika'ya sığmadı. Üç buçuk kızılderili yanınızda yaşasaydı nolurdu. Hatta ben olsam nümune diye yaşatmaya çalışırdım bu halkı. Amerika için zenginlik Amerika için renk demek. Sen Mars'a git, bir Apaçi'nin mızrağından kork.
 
Kızılderililer de kendi varlıklarını kendileri kaybettiler. Amerikan toplumuna uyum sağlamak. Cehennemin dibine gitsin. Niye uyum sağlıyorsun ki. Kendin olarak kal. Biz sizi kızılderili olarak sevdik. Bugün Amerika'ya kızılderilileri aramaya gitsen muhtemel ki kimseyi bulamayacaksın. Bence kızılderili soyu yok oldu sadece adı kaldı.  Demek ki neymiş , devlet olmayınca halk olamıyormuşsun. Elveda Apaçi!
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..