Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Jinekolog Doktor Özlem Gültekin

http://blog.milliyet.com.tr/drozlemgultekin

29 Temmuz '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kızlık Zarı Muayenesi

Kızlık Zarı Muayenesi
 

Kızlık zarı, anatomik olarak vajinal girişte yer alan yaklaşık 1- 2 cm derinde, 2-2.5 mm inceliğinde elastiki bir zardır. İçinde ince damarlardan zengin olduğu için ilk ilişki ile birlikte genelde hafif bir kanama izlenmektedir.
 
Kızlık zarının fizyolojik olarak işlevi halen tam olarak bilinmemekle birlikte, pek çok toplumda namus ve bekaretin bir simgesi haline gelmiştir.
 
Kızlık zarı nedir?
Literatürde hymen (himen) olarak geçmektedir. Kızlık zarı, halk arasında ise bekaret zarıkızlık halkasıkızlık perdesi gibi isimlerle anılmaktadır.
 
Bekaret nedir?
Kelime anlamı ile saflık, temizlik, masumluktur. Konu ile ilgili anlamı ise cinsel ilişkinin olup olmadığı ile ilgili bir kavramdır.
 
Kızlık zarı dikimi, kalıcı ve geçici yöntemler ile olabilmektedir. 
Kızlık zarı dikimi ve kızlık zarı dikim fiyatları için 0533 523 16 43 WhatsApp numaramızdan ulaşabilirsiniz.
 
Kızlık zarı muayenesi ne amaçla yapılır?
 
Kızlık zarı muayenesi, bir kişinin halen bakire olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan özel bir jinekolojik değerlendirmedir.
Tarafımıza yalnız başına veya çift olarak kızlık zarı muayenesi amacıyla başvuran kişilerin öyküleri alınıp, hymen muayenesini hangi amaçla istedikleri sorulduğunda değişik cevaplar alınmıştır.
 
İlk gece (gerdek gecesi) sonrasında kanama gelmedi, durumu merak ediyoruz. Maalesef ülkemizde halen ilk gecede “çarşaf gösterme adeti” yaygın olarak uygulanmaya devam etmektedir.
 
Masturbasyon hafif kanamam oldu, acaba kızlık zarıma zarar vermiş olabilir miyim?
 
Küçükken, yıllar önce bir taciz yaşadım, hala içimdeki tereddüdü aşamadım, artık emin olmak istiyorum.
 
Sandalyeden (veya yüksek bir yerden) düşerek apış aramı çarptım, hafif kanamam oldu, kontrol olmak istiyorum.
 
Kız arkadaşımla (veya eşimle) ilk cinsel deneyimimizi yaşadık ama hiç kanaması olmadı, merak ettik, kontrol olup bilgi sahibi olmak istiyoruz..
   
(Küçük bebek için) Çocuk uzmanımız kızımızın kızlık zarının kapalı olabileceğinden şüphelenip bir jinekoloğun görmesini istedi. (Ebeveynler)
 
Adli vakalarda açılan davalar (Kişinin zorla veya istemli bir şekilde ilişkiye girip girmediğinin anlaşılması amacıyla) 
 
Vajinismus ve ağrılı cinsel birleşme (disparoni) durumlarında ; anatomik-patolojik bir durumun olup olmadığını görmek maksatlarıyla kızlık zarı muayeneleri yapılabilmektedir.
 
Kızlık zarı muayenesi (bekaret kontrolü) nasıl uygulanır?
Kızlık zarı muayenesi, jinekolojik muayene masasına yatan hastanın dış dudak (büyük dudak) adı verilen kısımlarının yana çekilmesi sonucunda içerideki kızlık zarının gözlenmesine dayanan bir muayene şeklidir.
Tamamen ağrısız olan ve birkaç saniye süren bu muayene şeklinde; kişinin rahat olması, muayene sırasında derin nefes alıp vererek kendisini gevşetmesi işlemi son derece kolaylaştıracaktır. 
 
Bekaret kontrolü sırasında kızlık zarına zarar verme olasılığı var mıdır?
Hayır.  Kızlık zarı muayenesi sırasında dış dudaklar yana çekilmesi ile birlikte zara zarar verme olasılığı asla bulunulmaz.
Kızlık zarı muayenesi yalnızca görsel bir değerlendirme şeklinde olup kızlığa bir zararı yoktur.
 
Jinekolojik muayene bekarete zarar verir mi?
Muayene öncesi bakire olduğunu jinekoloğa belirtmeyen bir kişinin kızlık zarı, jinekolojik muayene sırasında yırtılabilir.
Bu nedenle eğer bakireyseniz ve vajinal akıntı veya başka herhangi bir sebepten ötürü jinekolojik muayene (alttan muayene) olmanız gerekiyorsa; bakire olduğunuzu  jinekoloğunuza mutlaka önceden belirtiniz. Aksi takdirde yapılan jinekolojik muayene, spekulum uygulaması veya alttan yapılan transvajinal ultrason sonucunda kızlık zarınız zarar görebilir.  
 
Bir kişi kendi kendisini kontrol ederek kızlık zarını kontrol edebilir mi?
Hayır.  Kızlık zarı, kişinin kendi kendisine ayna ile bakarak kontrol edebilecek konumda değildir. Kızlık zarı muayenesi mutlaka bir jinekolog hekim tarafından yapılmalıdır.
 
 
Toplam blog
: 5
: 1637
Kayıt tarihi
: 17.07.17
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 5 yasında ilkokula başlayan ilk orta ve lise öğrenimini baba m..