Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '16

 
Kategori
Futbol
 

Kjaer Fenerbahçe’yi ipten aldı

Yine artık alıştığımız bir Fenerbahçe maçı izledik. Hatta neredeyse Bursaspor maçının tekrarı gibiydi. Tek fark Kjaer’in Fenerbahçe’ye can veren golüydü.

Fenerbahçe yönetimin sezon başında yaptığı hataların bedelini ödüyor. Kadro mühendisliğinde yapılan yanlışlar ceremesini sahada gösteriyor. Advocaat’ın kimi yanlışları da buna eklenince işler iyice arapsaçına dönüyor.

Fenerbahçe pas oyununu oynayamıyor, top yapamıyor. Özellikle orta sahada yaratıcı futbolcu yok. Salih Uçan şu anda bu beklentileri karşılayabilecek düzeyde değil. Böyle olunca da orta sahadan ileriye nitelikli toplar gitmiyor. Buna bir de santraforların formsuzluğu eklenince çıkmaz giderek büyüyor.

 Fenerbahçe gerek şu ana kadar ligde karşılaştığı rakipler, gerekse de UEFA Avrupa Ligi’nde karşılaştığı Zorya takımı karşısında zor durumlara düştü ve geriye düşene kadar oyunda varlığını hissettiremedi. Bu takımlardan Başakşehir dışındakilerin sıradan rakipler olması işin vahametini iyice gözler önüne seriyor.

Dick Advocaat artık şunu anlamalı. Bu takım 4-3-3 ya da ona yakın bir sistemle oynarsa sıkıntı yaşar. Şu andaki orta saha ile oynayabileceğiniz yegane sistem 4-4-2’dir. Bunu da orta saha ağırlıklı ve pasa dayalı değil, kanat bindirmelerinin öne çıktığı bir şekilde uygulayabilirsiniz. Şu aşamada Advocaat’ın ısrar ettiği sistemlerle Fenerbahçe’nin başarılı olması çok zor. Çünkü o sistemlerin futbolcuları Fenerbahçe’de yok.

Ama Advocaat aynı sistemlerde ısrar ederse biz de aynı filmi izlemeye devam ederiz. Pas yapamayan Fenerbahçe kalesinde golü görür. Sonra da üç santraforla gol arar. Elbette bu bölümde de oyunda etkin gözükür. Ama bazen Bursaspor maçında olduğu gibi gol gelmez, bazen de aynı Zorya maçında olduğu gibi şansı yanındaysa Kjaer’in attığı gol gibi bir gol bulup bir puana dua eder. Ama Fenerbahçe bu oyunu ligdeki derbilerde, ya da Osmanlıspor karşısında, ya da Avrupa’da Manchester United ve Feyenoord maçlarında oynayabilir mi? Elbette oynayamaz. Çünkü bu rakipler böyle bir oyun karşısında maçı farka götürürler. İşte o nedenle Fenerbahçe’nin daha maç 0-0 iken rakip üzerinde etkili olabilecek, elindeki futbolculara göre bir sistem uygulaması gerekiyor. Bu sistem de şu an için 4-4-2 olarak gözüküyor.

4-4-2’nin ortasında kim oynamalı derseniz, benim görüşüm Mehmet Topal ve Ozan Tufan’ın oynaması yönünde.

Feyenoord’un Manchester United’i yendiği akşamda Kjaer’in 90+5’de attığı golle gelen bir puan büyük önem taşıyor. Ama bu puanın avantaja dönmesi için Advocaat’ın bir şeyler yapması gerekiyor. Advocaat, artık denemeyi bırakmalı ve elindeki malzemeye uyan bir sistemi uygulamalı.

https://www.facebook.com/tolgaersari

https://twitter.com/tolgaersari

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..