Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

KKB'de kişisel bilginiz varsa, bu bilgiler herkesle paylaşılacak!

KKB'de kişisel bilginiz varsa, bu bilgiler herkesle paylaşılacak!
 

KKB nedir?

Sakın Rusya İstihbarata örgütü demeyin. Çünkü onlar KGB!

Bu KKB başka bir KKB…

Terör örgütü değil. Ancak terör örgütü kadar tehlikeli işlere imza atabilecek bir kuruluş!

Evet, KKB Kredi Kayıt Bürosu anlamına geliyor.

KKB çok anlamlı bir hizmete imza atmış!

Ne mi yapmış?

Tam tamına 25 milyon kişinin kredi ve kart bilgilerini hem bireyler hem de kurumların hizmetine sunmuş. 

Bende ikide bir cep telefonuma, tanımadığım yerlerden gelen mesajlara bir anlam verememiştim. Demek ki nedeni bu KKB’ymiş!

Nerde kalmıştık?

Evet, Kredi Kayıt Bürosu'ndaki 25 milyon kişiye ait risk bilgileri artık sadece bankalarda değil, günlük hayatın her aşamasında kullanılabilecekmiş.

Basına yansıdığı kadarıyla, Kredi Kayıt Bürosu (KKB), bugüne kadar 25 milyon kişinin kredi ve kart bilgilerini sadece bankalarla paylaşıyormuş.

Acaba ne oldu da herkesin kayıt bilgilerini, herkesle paylaşmaya karar verdiler?

Gelelim detaylara:

10 Eylül itibariyle hem bireyler hem de kurumların hizmetine sunulan bu bilgiler, "Risk Raporu" adı altında, bankalardan birkaç dakika içinde alınabilecekmiş.

Bundan böyle kişilerin kredi kartı bilgileri, kart ödemesini zamanında yapıp yapmadığı, faturalarını ödeyip ödemediği KKB'den öğrenilebilecekmiş.

Böylece kişilerin bütün finansal durumu ve borç ödeme alışkanlıkları şeffaflık kazanacak ve ev kiralarken, borç alıp verirken, yeni iş kurarken, kısacası bütün üçüncü kişilerle olan finansal ilişkilerde şeffaflık olacakmış.

Kredi Kayıt Bürosu'nda tutulan bilgiler, kişilerin onayı halinde talep edene verilebilecek. Yani, bir kişi herhangi birinin bilgisini, kendi onayı olmadan alamayacakmış.

Şimdilik sadece bankalar aracılığıyla bu bilgilere ulaşılabilirken, yakında internet, akıllı telefon gibi farklı kanallardan da bu bilgilere ulaşılacakmış.

Altyapı çalışmalarının ardından cep telefonundan su faturasına, doğalgaz ve vergi ödemelerine kadar birçok bilgi risk raporunda yer alacakmış.

Raporu temiz olmayan kredi kullanamayacak, ev kiralayamayacak, dükkân açamayacak hatta işe bile giremeyecekmiş.

Yurtdışında da kullanılan risk raporu uygulaması, en çok evini kiraya verenlerle kredi kullandıracak şirketler tarafından kullanılıyormuş.

Benim daha bu bilgilere ihtiyacım olmadı. Ancak benim bilgilerime ihtiyaç duyanlar, bilgileri alıp, beni telefonuma mesaj göndererek rahatsız etmeye çoktan başladılar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..