Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

KKTC'de 19 Nisan'da genel seçimler yapılıyor

KKTC'de 19 Nisan'da genel seçimler yapılıyor
 

KKTC Bayrağı


KKTC'DE SEÇİM HEYECANI SİYASİLERDE HALK SAKİN VE "KARARSIZ"

19 Nisan 2009' da yapılacak olan seçimler için yapılan bütün anketlerde KARASIZLAR önemli bir yer tutmakta. Neredeyse %40 civarında olan bu kitle aslında ne hükümetten ne de muhalefetten memnun.

2004 referandumunun ardından AB'nin verdiği sözleri yerine getirmemesi, Kıbrıstaki çözüm girişimleri için de somut bir sonuç alınamaması yanında, bir de ülkede ambargolar altında ezilen esnaf ve sanayici dolayısıyle de ekonomi çok kötü bir durumda.

Yapılan bütün anketler ise halk çözüm için umutsuz. Önceleri Kıbrıs sorunu önem sırası olarak 1. sırada yer alırken, şimdi ülkedeki 1. sorun "ekonomik sorun" olarak yerini aldı.

Seçime hazılanan siyasi partilerin seçim propagandaları yerine, ekonomik programlarını açıklamalarını bekleyen halk aslında partilere biraz da tepkili. Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri bir basın toplantısı düzenleyerek, tüm siyasi partileri ekonomik programlarını derhal açıklamaları çağrısında bulundu. 19 Nisan milletvekilliği erken seçimlerinde ağırlıklı olarak ekonomi politikalarını öne çıkarmalarını ve olası iktidarlarının ilk yüz gününde, ne yapacaklarını açık ve net biçimde kamuoyu ile paylaşmalarını beklediklerini belirtti.

Peki anketlerde durum ne? Son yapılan araştırmalara göre:

KADEM geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı anket sonuçlarında CTP’nin oy oranı % 22. 6, UBP’nin oy oranı ise 21.8 olarak gösteriliyordu. 2 ay sonra UBP için yapılan ankette ise bu rakamın değiştiği ve CTP % 17’ye düşerken UBP % 22.8’e çıktığı açıklamıştı.. Bugün ise her bir siyasi partinin yaptığı ayrı ayrı çalışmalar o anketi yaptıran partinin yükselişini gösteren nitelikte..Ortada duran bir gerçek var ise o da "kararsızların" hala %40 civarında olduğudur.

Seçim propagandalarında en son yapılan açıklamalar:

CTP Genel Başkanı ve Başbakan Soyer : "Bu seçimde temel hedefimiz, yine ilerleme, gelişme ve yeşil yol dediğimiz yolda Kıbrıs Türk Halkının, ekonomi ile demokratik yapısını AB muktesebatına uyumlu bir hale dönüştürebilmektir" dedi.

ÖRP Genel Başkanı, Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı : 19 Nisan seçimlerinde seçmenin eski siyaset anlayışı Eroğlu'na sandıkta gereken dersi vereceğini ve bu dersi de ÖRP'ye verilecek oyla olacağını söyledi.
ÖRP'nin Güzelyurt ziyaretinde Ekonomi ve Turizm Bakanı Şanlıdağ yaptığı konuşmada : Hiç bir partinin bize karşı eleştiri yapmaya hakkı yok.Eskimiş Partiler yüzünden bugün Güzelyurt bir türlü yeniden doğamıyorve yenilenmiyor.Ancak 19 Nisan Güzelyurt için "milad" olacaktır, diye konuştu.

UBP Genel Başkanı Eroğlu ise yaptığı açıklamada: "Bu hükümetle krizden çıkmak mümkün değildir" dedi.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ise "Partisine son zamanlarda katılımların arttığını ve ilk kez seçimlerden 1. parti olarak çıkacaklarını" söyledi.

TDP adına Mehmet Harmancı : "CTP, düzenin nimetlerinden yararlanmayı tercih etti" dedi.

Bu seçim süreci içerisinde Hükümetin seçim öncesi görüştüğü yasa tasarıları ise şöyle:

Kamu reformu ve AB'ye uyum çerçevesinde üst kademe yöneticilerinin kapsamının daraltılmasını içeren "Üst Kademe Yöneticileri Yasa Tasarısı", geçtiğimiz gün, Cumhuriyet Meclisi İdari ve Sosyal İşler Komitesi'nde görüşülmeye başlandı.

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi ise, "Şans Oyunları Yasa Tasarısı"nı görüştü.
Meclisten verilen bilgiye göre, CTP Lefkoşa Milletvekili, Komite Başkanı Ahmet Barçın başkanlığında toplanan İdari ve Sosyal İşler Komitesi, "Üst Kademe Yöneticileri Yasa Tasarısı"nın genel görüşmesini tamamladı.

Tasarı, sadece müsteşar ve özel kalem müdürlerinin üçlü kararnameyle atanmasını; daire müdürlerinin Anayasa'nın 12'inci maddesiyle; teknik düzeydeki kamu görevlilerinin tabi olduğu esaslar gözetilerek, sınava dayalı gerçek bir liyakat sistemiyle göreve getirilmesini öngörüyor.

Tasarıya göre, daire müdürleri yüksek performans ve verimlilik sağlayamaması, ast ve üstleri ile iyi bir çalışma ilişkisi kuramaması durumunda görevinden alınacak. Bundan sonra müşavirliğin olmamasını sağlayacak tasarı, görevden alınan müdürlerin, eski görevlerine dönmelerine ilişkin düzenlemeler de içeriyor.
Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, ise geçen günkü toplantısında "Şans Oyunları Yasa Tasarısı"nı görüştü.

CTP Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu başkanlığında toplanan komitede ele alınan tasarı, güncelliğini yitiren Fasıl 151 sayılı Bahse Tutuşma Evleri, Kumarhaneler ve Kumarı Önleme Yasası'nı yürürlükten kaldıracak.

Tasarı, ülkedeki casinoların ve diğer şans oyunu düzenleyen yerlerin kayıt altına alınmalarını, şans oyunu oynanan yerlere girişlerin kurallara bağlanmasını ve bilgisayar ortamında kayıt altına alınmalarını, şans oyunu işletme ruhsatlarının devrinin yasaklanmasını kurala bağlayarak kara paranın aklanmasının önlenmesini içeriyor.

 
Toplam blog
: 62
: 707
Kayıt tarihi
: 18.11.08
 
 

1962 dogumluyum. Doğu Akdeniz Üniversitesi mezunu bilgisayar programcısıyım. Mesleğim gereği birçok ..