Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Ebru Ünal Kadın Doğum Uzmanı

http://blog.milliyet.com.tr/doktorebruunal

11 Kasım '20

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Klamidya tedavi edilmelidir

Klamidya enfeksiyonu belirtileri nelerdir? 

 

Cinsel yolla geçen bir çok hastalık var. Klamidya bu hastalıklardan birisidir. Bu hastalıklar adı üstünde cinsel temas ile geçer. Bu sadece vajinal ilişki değil, anal ya da oral cinsellik de cinsel yolla bulaşan hastalıkların kişiden kişiye geçmesine neden olur. Klamidya, Amerikada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Bunu örnek aldığımızda Türkiye de de en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olarak düşünebiliriz. Klamidya oral, anal veya vajinal ilişki ile geçer. Klamidya bir bakteridir ve kadınlarda rahim ağzına, erkeklerde ise üretraya yerleşir ve tedavi edilmezse çevre dokulara ilerler.

 

Klamidya bakterisi vücuda girdikten sonra hemen belirti vermediği bir dönem olabileceği gibi, bazı kişilerde de sarı vajinal akıntı, hafif bir idrar yanması ve sık idrara çıkma, adet dönemlerinden farklı olarak lekelenmeler veya kanamalar olması, rektal yani makatta hassasiyet, ağrı ve akıntı şeklinde belirti verebilir. 

 

Klamidya tedavisi nasıl yapılır? 

 

Klamidya tedavisi antibiyotik ile yapılmaktadır ve eğer sizde Klamidya varsa mutlaka son 60 gün içinde birlikte olduğunuz kişi veya kişilerinde Klamidya olma ihtimali vardır ve tedavi verilmelidir. Yani sizde pozitif çıktıysa partnerınıza da tedavisi verilmelidir. Klamidya, HIV gibi diğer enfeksiyonların size daha kolay bulaşmasını sağlayacağı için mutlaka tedavi almanız gereklidir. 

Klamidya tedavisi almaya başlandığında ilacın etki edeceği period boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gereklidir. Aksi taktirde eşinize hastalığı bulaştırırsınız. 

Siz tedavi oldunuz ama eşiniz tedavi olmadıysa ve cinselliğiniz devam ediyorsa size Klamidya tekrar eşinizden bulaşır. 

 

Klamidya bulaşmaması için ne yapmalısınız? 

 

Cinsle yolla bulaşan hastalıkların size geçmemesi için mutlaka önlem almalısınız. Tek eşli olmak bu tür hastalıklardan korunmada ilk şarttır. 

Her ilişkide kondom kullanmanı cinsel yolla bulaşan hastalıkların sıklığını azaltabilir. 

Akıntısı olan veya genital bölgesinde yara ağrı olan birisi ile birlikte olmamalısınız. 

 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kimlerde görülür? 

 

Çok eşli olmak cinsel yolla bulaşan hastalıkların tek sebebidir. Siz tek eşlisiniz ama partner/eşiniz çok eşli ise gene size cinsel yolla bulaşan hastalık geçer. Yeni bir partnerınızın olması Klamidya kapma riski oluşturur. Cinsel yolla bulaşan hastalığı olan birisiyle birlikte olmak da bu hastalığın size geçmesine neden olur. Ayrıca cinselliği para karşılığı yapan biriyle beraber olmak da Klamidya kapmanıza neden olur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar madde kullanan kişilerde daha sık görülür. 

 

Klamidya tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olur. 

Tedavi edilmemiş klamidya, rahim, yumurtalık ve tüplerde enfeksiyon yapar. Bu durumun tedavisi daha meşakkatlidir. Ayrıca bu safhaya gelmiş enfeksiyon tüplerde hasar yapar, yumurtalık etrafında yapışıklıklara neden olur, endometriyum denilen rahim içinde bebeğin yerleştiği dokuda skar ve bozulma yaparak bebeğin yerleşmesinde ve gebeliğin oluşmasında engel oluşturabilir. 

 

Klmaidya testi ne man yapılmalıdır? 

Son 60 gün içinde korunmasız, yeni bir partneriniz olduysa mutlaka test yaptırın. Ayrıca çok eşliyseniz her yıl kontrol amaçlı klamidya testi yaptırmalısınız. Tedavi olduktan 3 ay sonra da hastalığın geçip geçmediğini kontrol etmek için test yaptırmanız gerekmektedir. 

25 yaş altındaki kişilerin her yıl, 25 yaşından büyüklerin ise riskli olan durumlarda test yaptırması önerilmektedir.

 
Toplam blog
: 12
: 131
Kayıt tarihi
: 23.06.16
 
 

Dr. Ebru Ünal, Hacettepe Ünv. Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve Çukurova Ünv.'nde “Kadın Hastalıkl..