Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Klasik bir Osmanlı yemek tarifi

Klasik bir Osmanlı yemek tarifi
 

Süd Kebabı: Koyun yahud kuzu etini kararca doğrayıp ve tuz biberleyip iki saat bırakmalı sonra bir tencerenin içinde süd ile biraz kaynatmalı badehu et parçalarını çıkarıp soğuduktan sonra şişe saplayıp hafif aheste aheste çevirerek pişirmeli ve arasında tavuk tüyü ile sıcak süd sürmeli ve iyice kızardıktan sonra üzerine tarçın ekip tenavül eyleye. (Yeni Yemek Kitabı, 1881-1882).

Şimdi de 19.yüzyıl sonlarında Osmanlı Mutfağında moda olan '' alafranga '' yemeklere bir örnek:

Fransa Tertibi Bezelye: Üçyüz dirhem bezelye yıkayıp ve süzüp kırk dirhem tere yağı ve yarım kefçe su ve karar-ı tuz ve sekiz on dirhem şeker ile kapağı mümtezic tencerede layıkıyla pişer pişmez kırk dirhem tere yağı ve yarım kaşık dakik-i yedirip dakik kokusu zail oldukda indirmeli suyu az gelirse bir miktar soğuk su keza yedirmeli. (Ayşe Fahriye, “En Kadını”, 1882, İstanbul.)

 
Toplam blog
: 6
: 14514
Kayıt tarihi
: 06.04.09
 
 

1974 Köln-Almanya doğumluyum. Öğrenimi Türkiye' de tamamladım. AİBÜ İİBFİktisat bölümümezunuyum. Öze..