Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '10

 
Kategori
Turizm
 

Klasik İtalya Turu

Klasik İtalya Turu
 

her yol roma'ya çıkar


İster Roma-Floransa-Venedik, ister Venedik-Floransa-Roma... Hangi istikameti seçerseniz seçin, klasik kalırsınız. Çeşitli tur firmaları iki güzergahlı 'Klasik İtalya' turu pazarlıyorlar. Eğer böyle bir niyetiniz varsa, 'feragusto'ya denk getirmeyin. Ağustos'ta bütün İtalya tatile çıkıyor çünkü...
Size gezip gördüğüm yerleri değil de, bu geziden aklımda kalanlar ve öğrendiklerimi anlatmak istiyorum. İlk olarak, tavsiyem şudur ki, Venedik başlangıçlı bir tur yapın, yoksa Roma'nın tadını çıkaramazsınız. Bizimkinde Venedik sondaydı ve bu bölümdeki turlar bir güne sıkıştırılınca artan günümüzü Slovenya'da geçirdik(iyi de oldu gerçi).
Tur paketlerinde merkez, şehir içi ve şehir dışı seçenekli otellerde konaklama var. sakın ola ki şehir içini 10 dk yürüme mesafesi sanmayın. Biz Roma'da şanslıydık ama başka firmalardan katılanlardan, Roma'nın köylerinde konakladıklarını öğrenmek şaşırtıcıydı(şehir içi seçeneğine rağmen). Venedikte şansınız yok, her alternatifte şehir dışındasınız. Floransa'da da, merkezi otelli paketiniz yoksa 25-30 km uzaklıktaki otelde konaklayacaksınız, başka şansınız yok(gerçi belediye otobüsleri ile hallediyorsunuz bu sorunu)
Küçük pet şişe su genelde 2 €; bizim turdaki akıllı gençler 6-7 tane büyük şaşalla epey tasarruf yaptılar. İçebileceğiniz su 'aqua non-gas' yani gazsız su, bizim bildiğimiz taddaki su; yanılıp da 'aqua-gas' alırsanız maden suyuna hoş geldiniz.
İtalyan mutfağı diye bir şey yok(bence tabi). Damak tadınıza en uygun bulacağınız 2 seçeneğiniz var yalnızca; pizza ve makarna. Şanslıysanız bir yerlerde karşınıza bir Türk dönercisi çıkacak(Verona'da ve Orvietta'da mesela) ve yarı maliyetle ve de afiyetle karnınızı doyuracaksınız.
Eğer lisan sorununuz yoksa(yani en azından ingilizceniz idare edecek düzeydeyse) paket tur almamanızı tavsiye ederim. Maksimum 50%'sine aynı turu kendiniz de yapabilirsiniz. Paket turlar sadece seyahat ve rehberlik hizmetini içeriyor; koşturmaktan, bir şey anlamıyorsunuz...
Türk tur gruplarında kulaklık, mikrofon sistemi pek yok; diğer ülkelerden gelen grupları rehberlerinin arkasında kulaklarında kulaklıklarla görünce kızacak ve kıskanacaksınız...
İtalya'da dikkatimi en çok çeken şey (çoğu Avrupa ülkesinde de öyle olduğunu varsayıyorum) 10 dakikada bir yolunuz bir meydana çıkıyor, meydanda genellikle bir heykel ve çeşme... İnanır mısınız, çeşmeden akan sular içilebilir... Dondurmaları hakikaten çok iyi, bir çok donurmacıda kendi üretimleri dondurma satılıyor. Özellikle Roma'da cepcilere, yankesicilere dikkat edin(metro, otobüs durağı gibi kalabalık yerlerde). Aynen bizdeki gibi dilenciler(Allah rızası için değil ama Papa/Kardinal vs resimleri ile dileniyorlar), işportacılar(hemen hemen tamamı bangladeşli) ve onları kovalayan zabıtaları var.
Umumi tuvalet kültürü pek yok, ama yolunuzun üzerindeki bir bar ya da lokantada bu ihtiyacınızı rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak, tuvalet ve lavabolarda dikkat... Musuklardan suyu akıtmanın bizdekine benzemeyen yolları var(ya bir kolu çevirmeniz, ya da ayağınızla veya dirseğinizle bir pedala basmanız gerekmekte).
Bir öğünde, ülkemizdeki gibi karnınızı doyurmaya kalkarsanız (yani minimum 3 çeşitle), adam başı 20-25 € bayılmaya hazır olun. İyisi mi siz yalnızca pizza&içecek, ya da makarna&içecekle idare edin; en hesaplısı bu (yaklaşık 10€).
İtalyanlar çok konuşkan veya canayakın değiller. Bunun için Bangladeşliler'i tercih edin; zaten Türk olduğunuzu öğrenince kardeş muamelesi yapıyorlar. Şaşırtıcı biçimde, İtalyaca'ya yatkın olduğunuzu farkedeceksiniz. 'Paketta', 'tuvaletto' 'bilet' aşina olacağınız kelimeler.
Garsondan bir şey istediğinizde, "please:lütfen [per favore]" demezseniz acayip bozuluyor. Aman diyeyim!...
Roma'da hem markaların (pahalı) hem de kesenize uygun alışveriş yapabileceğiniz orta halli dükkanlar bolca var. İndirime denk gelirseniz, 15-20 €'ya italyan ayakkabısı alabilirsiniz. Hemen hemen her türlü alışverişinizde pazarlık yapabilirsiniz, pazarlık payı var yani... ;)
Ama şunu da söylemeden geçmeyeyim, ülkemizin ve güzelliklerinin kıymetini, dönünce daha iyi anlıyorsunuz... Ah, bir de devletimiz, Kamu Kurumlarımız, insanlarımız bu güzelliklerin kıymetini bilse ve korusa...
Hadi size iyi yolculuklar...
 
Toplam blog
: 20
: 861
Kayıt tarihi
: 05.01.08
 
 

Doğayı ve üzerindekileri seven, az dostu çok arkadaşı olan, yaşamda acelesi olmayan, ..