Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '17

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Klasik Keyifler’le Kapadokya’da Bir Hafta Klasik Müzik Keyfi

Klasik Keyifler’le Kapadokya’da  Bir Hafta Klasik Müzik Keyfi
 

Klasik müzik açısından yurdumuzun en yoksul bölgelerinden birisi Kapadokya. TRT bile R-3 yayınlarını bir lütuf olarak görüyor olmalı ki; her gün aynı kalitede yayın alma şansınız olmayabiliyor. Hatta zaman zaman internet ortamında bile yaşanıyor bu sıkıntılar.

Bu eksikliği 2010 yılında yazmıştım: 

http://blog.milliyet.com.tr/kapadokya-da-klasik-muzik-neden-yok-/Blog/?BlogNo=267503

Bu olumsuzluklara, olumlu bir katkı sağlamak amacıyla Klasik Keyifler adıyla bir oluşum yola çıktı. “Klasik Keyifler (KK) ufak oda müziği grupları konserleri ve atölyelerini değişik ve yaratıcı şekillerde organize etmek ve sunmak için oluşturulmuş bir organizasyon ağıdır.

Sanatçılar için bir sığınak, müzik öğrencileri için eğitici ve yaratıcı bir olanak ve dinleyiciler için de bir ilham kaynağı olabilmesi için düşünülmüştür“ diyor,  festival kitapçığında Sanat Yönetmeni Ellen Jewett.

Ben de Klasik Keyifler’le Kapadokya’ya taşındığımız yıl 2015 te tanıştım. Ama biliyordum varlıklarını ve izliyordum tabiiki de.

7. Uluslararası Klasik Keyifler Kapadokya Müzik Festivali’nde, bu yıl çok nitelikli sanatçı ve topluluk  yer aldı. Bunlar; Klasik Keyifler Festival Orkestrası, Saygun Quartet, Peter Bruns, Tatjana Masurenko ve Begoa Ensemble,  Geistesblitz Trio ve Duo Balkan idi. Festivalin başlangıç ve bitiminde de Fantezi Müzik konserleri vardı Eleni Kilisesi’nde.  Konserler dizisinde sadece üçünü izleye/dinleyebildim.  Bu konserler, Kapadokya’nın en özel mekanlarındaydı üstelik. KK Festival Orkestrası Açılış Konseri-Güray Müze(Avanos)de,  Saygun Quartet, Perili Ozanlar Vadisi (Göreme)de, Tatjana Masurenko&Begoa Ensemble ise Argos in Cappadocia-Bezirhane(Uçhisar)de idi.

En çok Peter Bruns ve Viyolonsel konserini kaçırmama üzüldüm.  Gün doğumunda olacaktı konser ve ona göre motive olmuştum. Her gün 05.00-06.00 da kalkan ben, o gün 07.15 te ancak uyanabilmiştim.  Konser saati: 06.30’du :(

Geistesblitz Trio ve Duo Balkan ile başlangıç ve bitiş konserleri ve tabi Emre Elivar’da kaçırdığım sanatçılarımızdan oldu ne yazıkki!

Güray Müze’de KK Festival Orkestrası’nı dinledik. İtalyan şef Lorenzo Castrota yönetti Oda Orkestrasını.  E.Ysaye-Harmonies du Soir Op.31, J.S.Bach Obua d’amore Concerto BWV 1055R ve A.Schoenberg-Verklarte Nacht Op.4 adlı eserleri seslendirdi konuk orkestramız. Hem seçilen eserler hem de mekanın büyüsü adeta bütünleşti bu akşamki konserde. Obua ve trompet en sevdiğim iki çalgı. Bu nedenle,  ‘Obua d’amore’ için Ulaş Yurtoğlu’na  ayrıca teşekkür ederim.

İkinci olarak Göreme’de, Perili Ozanlar Vadisi’deydik konser için.  Burası da açık hava olmasına karşın gerçekten çok güzel bir konser alanı . Peri bacalarının arasında küçük bir vadi. Ve orta yerde Saygun Dörtlüsü yerini aldı. Deniz Toygür, Özge Özerbek, Yağmur Tekin ve Yusuf Çelik’ten kurulu bu dörtlü, İzmir’den konuğumuzdu.  F.Mendelssohn-Bartholdy-Yaylılar Dörtlüsü Op.80 No.6 ve Fazıl say “Boşanma” adlı Yaylılar Dörtlüsü program yaratılarıydı. Serin bir akşamda, çok güzel tınladı bu eserler de söz ettiğim vadide.

Benim izleye/dinleyebildiğim son konser Argos-Beziehane’de idi. Bu özel mekanda, bu kez Tatjana Masurenko ve beş yetenekli sanatçımızdan oluşan Begoa Topluluğu vardı. Başar Can Kıvrak, Erkin Onay, Gökhan Bağcı, Özgür Baskın ve Ali Başeğmezler’den oluşuyordu Begoa Ensemble. Programları çok güzeldi; N.Başeğmezler “Ceylan”, W.A. Mozart “Yaylılar Beşlisi” No 4 K.516 ve D. Shostakovich “Piyanolu Beşli” Op 57. Bezirhane’de sahne ters yüz edilmiş, sahne ve dinleyiciler yer değiştirmişti. Bu düzen ‘ses dağılımını’ sanki daha iyi hale getirmiş. Şostakoviç Piyanolu Beşli en çok beğenilen oldu gecede.  Sanatçılarımız tüm eserleri mükemmel seslendirdiler. Gidebildiğim konserleri video kaydını da yaptım, ara ara dinliyorum. Ne muhteşem konserler izletmiş/dinletmiş bize Klasik Keyifler.  Hem festivale katılan tüm sanatçılara hem de Kalsik Keyifler ekibine çok teşekkür ederim, Kapadokya’yı müzikleriyle zenginleştirdikleri için. 

Bir not: Klasik Keyifler’in 2008’den beri süren Kapadokya  serüveni , klasik müzik camiasından yeterli desteği alamıyor sanki. (Klasik) Müzik dergisi Andante ve TRT R-3 programları, özellikle ‘Gençlere’nin ilgi alanında olmasına karşın, belki de iletişim yetersizliği nedeniyle bu çabalardan haberdar olamayışı inanılır gibi değil. Umarım gelecek yıllarda hak ettiği desteği bulur Klasik Keyifler Kapadokya Klasik Müzik Festivali.Klasik Keyifler’le Kapadokya’da  Bir Hafta Klasik Müzik Keyfi

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..