Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

Klavye Bulaşık Makinesinde

Klavye Bulaşık Makinesinde
 

Tüm tedbirlere rağmen aksilik bu ya; herhangi bir sivi klavyeye döküldügünde sakin olun, sinirlenmeyin, üzülmeyin lütfen! Derin bir nefes alin. Hatta gülümseyin. Zarar mala gelsin, cana gelmesin diye kendinizi teselli etmekte yarar vardir.

PC-Welt (bilgisayar) dergisinin Redaktörü Andreas Helmiss'in tavsiyelerini sizlerle paylasmak istiyorum.

Ilk yapacaginiz sey bilgisayari kapatmak olsun diyor klavyenize sivi döküldügünde.

Bir bez üzerine klavyeyi ters cevirin. Icine su girdigi icin büyük bir ihtimalle bozulmus olabilecegi düsünülsede kurumaya birakin.

Kesinlikle acmaya kalkmayin.

Sakin kalorifer üzerine kurumasi icin birakmayin.

Icinde platine bagli cok ince iletisim telleri vardir. Henüz bozulmamis bu tellere bezle dokundugunuzda bozulabilir.

TÜV - "Technische Überwachung Verein" yetkilisi Ralf Diekman, sac kurutma makinesiyle kurutmaya kalkismayi da kesinlikle tavsiye etmiyor.

TÜV, Rheinland Pfalz eyaletinde bulunan, yeni ve mevcut ürünler, sistemler ve hizmetler hakkında emniyet ve kalite belgeleme hizmeti veren bir kurulus.) Türkce karşılıgı: Teknik Gözetim Vakfı.

Merakli amatör kisiler herseye ragmen bozulmamistir diye düsünerek, rizikoyu göze alip temizlemek icin deneyim yapmak isterlerse, damitilmis suya batirilmis yumusak bir bez kullanarak ve sadece mekanik parcalari temizlemeyi deneyebilirler diyor.

Piyasada klavyeyi korumak icin Cherry firmasinin bir ürünü olan lastik kiliflar varmis.

Tuslarken pek rahatsiz etmiyormus.

Bundan baska, Almanya'da Genius adli firma icine sivi girmesini önleyen bir klavye sürmüs piyasaya.

Firma yetkilisi Sven Weiss, tuslarlarin tabanindaki hassas elektronik kisimlara, sivinin girmesini engeleyecek ince zar/membran yerlestirdiklerinden söz etmis.

Klavyenin arasina girmis kirintilari temizlemek icin ters cevirin geri kalan kirintilari da, elektrik süpürgesini düsük ayarda calistirip temizleyin.

Eger sivi notebook klavyesine girmisse sorun daha büyük. Cünkü kücük bir alana sigdirilmis komplikali bir teknik sistem kullanildigi icin icine sivi girdiginde kontak edebilir diyor, Helmiss.

Hemen Notebook u kapatin . Fisi cekmeniz yeterli olmuyor, ayni zamanda hemen aküyü cikarin. Ve kurumaya birakin.

Yapiskan sivi girmis ise durum dahada vahim. Komplikali bir teknik icerdigi icin kesinlikle kurcalamayin, bilgisayar uzmanina gösterin. Genelde klavyenin degismesi gerekebilir diyor.

Klavye cok fazla parcalardan meydana geldigi icin tek tek temizlenebilme olanagi olsada, isden anlayan bir uzmana götürdügünüzde, alacagi ücret zaman acisinda hesap edildiginde cok cok pahaliya mal olur diyor.

(Tabi bu Almanya icin söz konusu olabilir. Sanirim bizde fiyatlar daha insaflidir.)

Notebook lardaki klavyenin üzerine konan lastik koruyucular asiri isinmaya neden olacagi icin tavsiye etmiyor. Böyle kücük aletlerin efficient sogutulmasi gerekiyor diyor.

Her´kim insaat ve endüstri alanlarinda nemli islak ortamlarda kullanmak istiyorsa, spesiyal sudan zarar görmeyen bir notebook satin almalidir diyor, TÜV yetkilisi Ralf Diekmann.

Sizler icin tercüme ettigim bu bilgiler isinize yararsa sevinirim.

Bilgisayarda calisirken klavyenin hemen yaninda sivi dolu bardaklari lütfen uzak tutun. Özellikle cay, kahve ve kola gibi sekerli icecekler döküldügünde, dikkatsizliginize kizip sinirlenmektense, el kol sürcmeyeceginizden emin oldugunuz ve klavyeden uzak bir yere koymayi prensip haline getirmekte yarar vardir.

Benim Cannos/kedim beni hic yalniz birakmaz. Bilgisayarda oldugumda monitorun önünde yatar. Bazen masadan iner bir süre sonra tekrar gelir, masaya hoplar. Onun icin bardagim güvenceli yerde durur. Simdiye dek böyle bir sorunla karsilasmadim.

Özellikle okullarda, kurslarda prensip olarak bilgisayar yaninda bardak bulundurulmasina izin vermiyorlar.

Sevgiler-saygilar

Mine

19.10.2006



Hayaller gercek oldu!
Bu klavye gercekten bulasik makinesinde temizlenebiliyor,

Sene 2009

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..