Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

20 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Klima hastalık saçabilir.

Klima hastalık saçabilir.
 

Klimalar hastalık dağıtıcısı olabilir.


Lejyoner hastalığı ilk defa Amerika' da yapılan lejyoner askerlerinin bir toplantısı ile ortaya çıkmıştır. Bu toplantıların rahat geçmesi ve Philadelphia'da ki sıcaktan korunmak üzere kullanılan klima üzerine yerleşen bakteriler bir çok lejyoneri hasta etmiş ve ölümlerine yol açmıştır.

Günümüzde artık tanımlanmış olan bu hastalık üzerine ölümler olmuyor ama yine benzeri bir hastalık ölüm saçmaya devam ediyor. Son günlerdeki haberlerden hatırlayacağınız hastahane bakterisi de bu bakteriler gibi etki etmektedir.

* Hatalığın görülme sıklığı.
Lejyoner bakterisinin hasta yapma sıklığı oldukça zayıftır. Bakteriye maruz kalanların yalnızca %1 ile 5' i hasta olur.Bu hastalık için belli bir yatkınlıkların olması gerekmektedir. Güçlü bünyeler çok hafif belirtiler ile ayakta atlatır.

* Belirtileri nelerdir ?
Bakterinin alınmasından 2-10 gün süre sonrasında ortaya çıkan belirtiler halsizlik, yorgunluk yakınması ve hafif ateş ile geçiştirilir. İleri safhalara doğru, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı ortaya çıkar. Hastalar çoğu kez balgam çıkaramaz. Bulantı, kusma, karında rahatsızlık hissi ve ishalgörülebilir. Diğer yaygın belirtiler başağrısı ve kaslarda ağrı olup;bazı olgularda huzursuzluk, dalgınlık, sıkıntı, bilinç bulanıklığı ve komaya kadar ilerleyebilen sinir sistemi bulguları gözlenebilir.

* Lejyoner hastalığı bakterileri nerelerde bulunur ?
Genellikle hastalığa neden olanbakteri doğal çevrede yaygın olarak mevcuttur; göller, nehirler, dere, çay v.b. akarsular gibi yüzey sularının, termal su banyoları ve çamurlarınnormal florasında bulunur. Doğadaki sulardan şehir şebeke suyunageçebildiğinden yapay su sistemlerinde; binaların su tanklarında, air-conditionersistem soğutma kulelerinde, bina su sisteminin durgun alanlarında, borulardaki biyofilm tabakasında yerleşip çoğalabilir. Musluklar ve duşbaşlıklarında çöken kireç katmanları içine yerleşebilir. Özellikle arabada klima kullanan kişiler dikkatli olmalıdır. Arabanın hacmi oldukça küçük olduğundan hastalık riski artmaktadır.

* Seyyahat ve otellere ve motellerde dikkat.
Genelde rutubetli ve ılıman yerleri seven bu bakteriler otel ve motel gibi toplu konaklama yerlerinde duş ve duş başlıklarına yerleşen bu bakteri bizlere sıçrayabilir. Temiz oteller ve iyi otelleri seçmenin daha iyi olacağı inancındayım. Bu arada havuzları da ihmal etmeyelim ilaçlanmayan havuzlar dehşet saçabilir.

* Tedavi nasıl yapılabilir.
Kaynaklarda verilen bilgilerde antibiyotik tedavisi öngörülmektedir. Bizlerin ilaçları bilinçsizce almak yerine bir doktara başvuracağımız için sezarın hakkını sezara bırakmalı derim.

* Önleyici tedbirler nelerdir ?
Bizlerin asıl bilmemiz gereken de bunlardır. Klima temizliği sık sık yapılmalı. Şebeke suyuna dikkat etmeli ve benzeri birçok önlem sıralanabilir. Asıl ve en iyi önlem bahsedeceğim cihaz olmaktadır. Bu cihaz ile hem klima hemde hastahane bakterisinin önüne geçilebilmektedir. Hem de bu cihazları kullanırken oldukça da mutlu olduğunuzu hissedeksiniz. Bahsettiğim cihaz bir NEGATİF İYON cihazı. Bu günlerde sıkça reklamlarını görüyoruz. Bu cihazlar havayi iyonize ederek ozon dönümü ile birlikte her türlü mikrop ve havada yüzen bakterilerin (Grip virüsü dahil) çevresini sararak yok olmalrını sağlamaktadır. Aldığımız nefes ile bizlere geçen ozon oksijene göre daha aktif olduğu için yağ ve şekerin daha hızlı yanmasını sağlar. Daha hızlı yanan bu enerji kaynakları sayesinde daha sağlıklı olmakla beraber daha mutlu oluruz. Ozon aynı zamanda güldürücü ve mutluluk verici bir gaz olduğu için stresi de üzerimizden atar. Cihaz üzerinde bulunan karbon filtreler yardımı ile havanın temizlenme toz ve myte ları yok etme özelliği ile astımlı hastalara zaten önerilmektedir. Marka tavsiyesi elbetteki edemem ama her iyoniztöre de inanmayınız.

Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..