Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Koah'ın en büyük nedeni sigara bağımlılığı

Koah'ın en büyük nedeni sigara bağımlılığı
 

görsel netten alıntı


Bu gün Dünya Koahlılar günü. Koah uzun süre bronşların tıkanmasına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır.
 
Sigara içen her beş, altı kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısıdır. Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde en iyimser tahmin ile 5 milyon KOAH’lı vardır. Fakat bu hastaların sadece az bir kısmı teşhis edilmektedir.
 
Oluşan bu bozuklukların tedavisi ve tamiri mümkün değildir. Akciğerler bu hastalık ile erkenden yaşlanır ve bozulur. Çünkü KOAH ilerleyici bir hastalıktır. KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Diğer yandan sigara bırakılmaz ise hastalık çok hızlı ilerler. KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikâyetlerini azaltmak için kullanılır. Bu ilaçların hastalığı ortadan kaldırmak veya ilerlemesini yavaşlatmak gibi bir etkileri yoktur. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur.
 
Asrın vebasına sigara diyorlar,
Genci yaşlısı durmadan içiyorlar,
Paketlerin üzerinde uyarılar yazıyor,
Kişiler mezarlarını paraları ile kazıyor.
O zehir gün boyu dudaklarında,
Nefes,  nefes çekip neyi ararsın,
Bir çılgın arayış içindesin sen,
Hem kendini hem de doğayı yakarsın.
Stres alır dediğin sigara bir dert,
Boşuna ondan bekleme medet,
Elindeki vampir ölüm saçıyor,
Bilinçli kişiler ondan kaçıyor.
NAHİDE ÇELEBİ
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..