Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
9087
 

Koca karı gerdanı ( Burma )

Koca karı gerdanı ( Burma )
 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biride tatlılar. Tatlımın adı biraz tuhaf ama tadı harika. Yemede yanında yat misali. Kime yaptıysam; " harika, eline sağlık!" övgüsüyle karşılandım. Marifet benim elimde mi yoksa yiyenin damak tadında mı bilmem. Yapıp yediğinizde ona siz karar vereceksiniz.

Koca Karı Gerdanı

1 yumurta
1 çaybardağı zeytinyağı
1 çaybardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı kaymak
1 çaykaşığı tuz
yarım çaykaşığı karbonat
fındık, fıstık, ceviz içi ( evinizde hangisi varsa )
Alabildiği kadar un(sert olmayacak)

Şerbet
6 subardağı şeker
6 subardağı su
9-10 damla limon

Bütün malzeme birbirine karıştıırılır, iyice yoğrulur. Hamur bir ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. 2 veya 2, 5 saat dinlendirilir. Nişasta yardımıyla açılır. Açılan hamur ikiye bölünür. İçerisine bolca fındık serilir. Oklavayla ince sarılarak büzülür. Boyu tepsiye göre ayarlanır. Bu şekilde bütün hamurlar tepsiye dizilir. 10, 15 dakika 150 derecede fırınlanır. Soğumaya bırakılır. Tereyağı ve sıvıyağ eritilerek , köpürtülür. Tatlının her tarafı yağlanacak şekilde üzerine dökülür. 150 - 175 dereceleri arasında pişirilir. Soğumaya bırakılır.

Şeker, su ve limon suyu bir tencerede kaynatılır. Ne çok katı , ne çok sulu bir kıvam alınca altı kapatılır. 5 dakika dinlendirildikten sonra tatlının üzerine dökülür. Fıstıkla tatlı süslenir.

Yukarıda verdiğim tatlı ölçüsü 1 fırın tepsisi içindir.

Afiyet olsun !

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhaba. Acaba tatlı iki kezmi fırınlanacak, biri yağdan önce biri sonra? Emin olamadımda. Enfes görünüyor elinize sağlık.

zeynep çakyr 
 23.09.2008 10:12
Cevap :
Evet. İki kez fırınlanıyor. Biri yağlamadan önce diğeri de soğuduktan sonra yağlanıp pişiriliyor.  24.09.2008 13:48
 

tarifi verirken un eklememişsiniz unsuz mu yapılıyor bu hamur

ŞÜKRÜ TOPCUOĞLU 
 17.09.2008 11:17
Cevap :
dikkattimden kaçmış özürdilerim  17.09.2008 20:28
 

Bizim Karadenizlilerde bu tatlının adı kocakarı gerdanı olarak biliniyor ama başka yöreler bu adı bilmiyor sanırım .Enfes bir tatlı ki sizin gibi hünerli bir hanım yapmışsa tadına doyum olmaz elllerinize sağlık..

binnaz delen atılkan 
 16.09.2008 23:35
Cevap :
Nezaketiniz için teşekkür ederim. Gerçekten tuhaf bir isim " koca karı gerdanı " .Sadece Karadenizliler biliyor. Sevgilerimle...  16.09.2008 23:51
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 16
Toplam yorum
: 29
Toplam mesaj
: 3
Ort. okunma sayısı
: 3244
Kayıt tarihi
: 07.09.07
 
 

Evliyim 3 çocuğum var. Mutfakta zaman geçirmekten çok hoşlanıyorum. Birşeyler üretim yeni tatlar eld..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster