Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kocaeli Kitap Fuarı'ndan izlenimler

Kocaeli Kitap Fuarı'ndan izlenimler
 

5 Şubat Yayınları Standındayım (B-117)


Bu sene sekizincisi düzenlenecek fuara şimdiye kadar gitmediyseniz bu sene en az bir gün gitmenizi tavsiye ediyorum. Bence bu bir günü son güne bırakmayın. Eğer fuarı beğenir ve bazı yerleri istediğiniz kadar gezemediğinizi düşünürseniz bir sonraki günü de kullanabilme ihtimalinizi de düşünün.

Fuar girişinde öğrencilerin iletişim bilgilerini doldurmaları durumunda, hergün sadece öğrencilere verilen 25 kitap çekilişine katılabileceklerini hatırlatalım. Yani girişte küçük bir form doldurmayı unutmayın.

Fuarın içine girdikten sonra ziyaretçilerin yazdıkları notlara göz atabilir, hatta okuyabilirsiniz. Ziyaretiniz bittikten sonra bu tahtaya, bu kez düşüncelerinizi yazmak üzere uğrayabilirsiniz.

Kocaeli Belediyesi’nin fuarda yer talep eden yayınevlerine katkıları olduğunu da belirtmek gerekiyor. Yayınevlerinin kitaplarının fuar alanına getirilmesini KBB üstlenmiş durumda. Ayrıca yayınevlerinden yer ücreti alınmadığını da belirtmek gerekiyor.

Yayınevleri dışında bazı yazarlar bireysel olarak da KBB’ye müracaat ederek yer istemişler. Belediye onlara da yer tahsisinde bulunmuş. Bunlardan birisi 23 yaşında bir öğrenci, bir diğeri dört kitabı olan bir yazar, bir başkası doğuşta menenjit nedeniyle sakat kalmış ama 17 kitap yayınlamış bir başkası...

Fuar süresince 270 yazar ile tanışma, görüşme ve sohbet etme imkanınız var. Yazarların hepsiyle görüşme şansınız teknik olarak mümkün olmasa bile bunun iyi bir sayı olduğunu kabul etmek gerekir. En azından 3-5 yazarla yüz yüze görüşerek onları yakından tanıyabilirsiniz.

380 Yayınevi, 48 sahaf ve 6 sivil toplum kuruluşu (STK) fuara katılıyor. Mesela çok eski kitapları, dergileri, hatta plakları bu fuarda bulma şansınız olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Açıkçası sahaflar benim en çok ilgimi çeken yer oldu.

Buna ek olarak 500’den fazla söyleşi ve imza etkinliği yapılacak. Eğer hiçbiri ilgimi, dikkatimi çekmiyor diyorsanız kendinizi sorgulamanızda fayda var.

Benim favori kitaplarım arasından Türkiye İş Bankası Yayınlarının Hasan Ali Yücel Klasikleri geliyor. Şimdiye kadar sayısı 563’ü bulan eserlere yenilerinin hala eklendiğini de öğrenmekten açıkçası büyük keyif aldım.

Esas olarak Sivil Toplum Kuruluşlarının bu fuardaki görevlerini açıkçası anlayabildiğimi söyleyemem. Yine de STK’ları incelemeyi, özellikle Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi çalışmalarıyla ilgili özel bilgi almayı ve hastaların yaptığı ebru eserlerini görmeyi ihmal etmeyin.

Kırgızlı yazar Baktıbek Maksütov ile tanışma ve tercümanı ve aynı zamanda kitabının çevirmeni İbrahim Türkhan ile fuarda görüşme ve konuşma şansı yakaladım. Kısa bir sohbetten sonra hem resim çekildik, hem de kendi kitabını imzalı olarak alma şansını buldum. Avrasya Yazarlar Birliği’nin standını gezmenizde ve bu vesileyle Maksütov’un 1916 Yılındaki Kırgız ayaklanmasını anlattığı belgesel-romanı incelemenizde fayda var.

Editörü olduğum Beş Şubat Yayınları nedeniyle birkaç günümü fuara ayırdım. Gerek kitapseverler, gerekse yazarlarımızın ziyaretçileri nedeniyle fuar saatleri oldukça yoğun geçiyor. Zamanın nasıl geçtiğini bile anlayamıyoruz. Ziyaretçiler nedeniyle çoğunlukla karnımız aç oluyor ama ruhlarımıza harika bir bayram yaşattığımızı söyleyebilirim. Bu vesileyle gelenleri B117 no.lu standımıza beklediğimizi söylemekte fayda görüyorum.

Her güne ait etkinlikler internet sayfasında tek tek yazılmış ve kitap olarak da basılmış. Ziyarete gelmeden önce http://www.kocaelikitapfuari.com/internet adresini ziyaret etmeniz zamanı etkin kullanmanız açısından faydalı olacaktır.

Kocaeli Kitap Fuarının Potansiyeli

Kocaeli’de düzenlenen kitap fuarının sekizinci 14 Mayıs tarihinde başladı. Dokuz gün sürecek ve 22 Mayıs’ta sürecek olan fuara kitapla ilgili herkesin katılmasının gerekiyor. Hatta biraz daha ileri gidip “Eğer Milli Eğitim’den sorumlu olsaydım, okulları tatil edip bütün öğrencileri dokuz gün boyunca fuara gönderirdim”. Her bir saatlik sürede de yoklamaları orada bir kart ve saat eşliğinde alırdım.

Bir önceki etkinliği 664.476 kişi ziyaret etmiş. Açık söylemek gerekirse bu rakamın dokuz günlük bir fuarda olduğu düşünüldüğünde 50 bin seviyelerinde olduğunu tahmin ediyorum.  Yani ziyaretçi sayısının Kocaeli’de 6 milyona ulaşması gerektiğine inanıyorum. İşim rakamları konuşturmak olduğundan, isterseniz rakamlara biraz anlam katalım; Kocaeli’deki seçmen sayısı 1 milyon 222 bin seçmeni bulunan Kocaeli’deki seçmenlerin yarısı “OKU” emrini yerine getirse, bu sayının 5 milyon 400 bin olması gerekir. Bu sayıya Kocaeli Üniversitesinde okuyan 82 bin öğrencinin her gün gelmesini eklediğimizde sayının 738 bin daha artması gerekir.

İlk ve ortaöğretimdeki öğretmen ve  öğrencilerinin de yaklaşık 350 bin sayısı buraya dahil edildiğini varsaydığımız zaman ziyaretçi sayısının 3 milyon 150 bin civarında olması gerekir. Verilen rakamları topladığımızda OKUYAN BİR TOPLUM olarak Kocaeli Kitap Fuarının ziyaretçi sayısının 9 milyon 288 bin rakamına ulaşması gerekir. Nüfusu 1 milyon 560 bin olan bir şehirde 9 milyon ziyaretçi anlamsız gibi gelebilir, ama fuara herkesin hergün gelmesi işin zaten potansiyeli değil midir?

Mevcut sayıyı olan sayıyla karşılaştırdığımızda 14 kişiden bir kişinin fuara gittiğini söyleyebiliriz. Toplu ulaşımda herkesin elinde bir kitap görünceye, okuma yazma bilenlerin her ay en az bir kitap okumasını sağlayıncaya kadar bu fuarların kapasitesine ulaşmadığını söylemek gerekir.

 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..