Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Koch'suzluk

Koch'suzluk
 

Teknik Direktör diye bir şey yoktur. Tek başına hiç bir şey ifade etmez. Teknik heyet vardır. Heyet demek birden fazla insanların birarada olduğu bir topluluktur, hepsinin görevleri farklı farklıdır ve bir bütünü oluştururlar. (Direktör, Kondisyoner, Antrenör, Kaleci Antrenörü vs.).

Fenerbahçe bu sezona başlarken, aslında herkesin düşündüğü gibi sadece Daum gidip Aykut Kocaman gelmedi. Daum’un başını çektiği teknik heyet gitti ve Aykut Kocaman’ın başını çektiği, deneyimi olmayan bir teknik heyet geldi.

Bir futbol takımına sezon öncesi dengeli ve uygun kondisyon yüklenmesi bilimsel bazı çalışmalar ile belirlenir ve uygulanır. Daum’un ekibinde bu işi çok iyi yapan Roland Koch vardı ve Daum’la birlikte o da ülkesinin yolunu tuttu.

Kadro açısından baktığımızda, geçen seneki Fenerbahçe futbol takımının iyileşme ihtiyacı olan sol ön ve merkez forvet mevkiileri için çok üst düzey iki oyuncu takviyesi yapıldı. Sağ ön takviyesi de cabası. Bununla birlikte geçen seneki takımın bu sene sahada daha kusursuz olması beklenirken, Young Boys, 1.Paok, Trabzon ve 2.Paok maçlarının son yarım saatlerinde oyundan güç/kondisyon olarak düşen bir Fenerbahçe izliyoruz. Bunun temel sebebinin takıma uygun olmayan kondisyon yüklenmesinin yapılmış olması ve iyi bir hazırlık dönemi geçirilmemiş olmasından kaynaklandığı aşikardır. Çünkü bu durum sadece 1-2 değil en az 4-5 oyuncuda göze çarpıyor.

Alex’in sahada iyi ve etkin bir performans gösterebilmesi için orta sahadaki ve kanatlardaki diğer oyuncular olan Emre, Cristian, Selçuk, Santos, Gökhan Gönül, Mehmet Topuz ve Stoch’un 90 dakika boyunca çok koşan ve kondisyonları üst düzey olması gerekir. Ancak bu oyunculara baktığımız zaman biyonik adam Gökhan Gönül haricindekilerin (biraz da Stoch) yeterli güçte olmadıklarını, her devrenin 20.dakikasından sonra yorulmaya başlayıp güçlerinin düştüğüne şahit oluyoruz. Bu durum hem rakip ataklarda stoperlerimizin zor durumda kalmasına, hem de Alex’in performansının beklenenin altında kalmasına neden olmaktadır. Tabii ki bunlara bağlı olarak merkez forvet oyuncusunun da.

Geçtiğimiz yıl bu takımın yükünü taşıyıp bağlantıyı sağlayan bu oyunculardan Emre, Cristian, Santos ve Mehmet Topuz’un (oynadığı zaman Selçuk’ta öyle) bu sene gösterdikleri düşük güçlü performans nedeni ile Aykut Kocaman Alex’in de yeterli performans gösteremeyeceğini düşündüğünden onu zaman zaman takımda düşünmüyor.

İyi çalışan ve kondisyon gücü üst düzeyde olan oyunculardan kurulu bir takımda Alex’in az koşması kesinlikle göze batmayacak ve yeteneklerini çok daha fazla gösterebilme imkanı bulacaktır. Buna da geçtiğimiz yıllarda, özellikle Daum ve Zico dönemlerinde defalarca şahit olmuştuk.

Fenerbahçe’nin içinde bulunduğu durumun teknik analizini bu şekilde yaptıktan sonra, Trabzonspor maçında Aykut Kocaman’In Alex ve Stoch’u oynatmamasının temel sebebini Paok maçına saklamak olarak göstermesi açıkçası bana pek de inandırıcı gelmedi. Bir oyuncunun 90 dakika oynadıktan sonra üç gün içerisinde dinlenememesi gibi durum söz konusu olamaz. Kaldı ki 21 yaşındaki genç, dinamik bir oyuncu ile zaten koşmayıp çok da aşırı yorulmayan bir oyuncudan bahsediyoruz.

Özetlemek gerekir ise, sen ve ekibin oyunculara yeteri kadar güç, kondisyon depolayamazsa, tabii ki bu oyunculardan oluşan sisteminde Alex’i düşünemezsin. Elindeki bu çok büyük silahi da diğer bağlantı elemanlarının güçsüzlüğünden dolayı ya kenarda oturtup kullanamazsın ya da sahada oynatıp kullanamazsın. İşin kısa özeti maalesef budur.

Dün akşam Fenerbahçe adına sahanın en iyileri olarak çoğu zaman olduğu gibi yine uzak farkla Gökhan Gönül ve daha sonra Stoch’u söyleyebiliriz. Her iki stoperimiz de çok üst düzey oyuncular olmasa çok daha kötü durumlarla karşılaşabilirdik ama maalesef sonlara doğru onlarda güç olarak sıkıntıya düşüyorlar.

Bu kadar teknik olarak üst düzey oyunculardan kurulu çok çok iyi ve (artık) zengin bir kadronun istenen perfromansı sahada gösteremiyor olmasının elden gelebilecek nedenlere bağlı olması insanı çok daha fazla üzüyor.

Daha önce yemeği yapabilecek çok iyi aşçılar varken eksik olan malzemelerden dolayı biraz tadı kaçık oluyordu. Yapılacak şey çok çok basitti, aşçının eksik malzemeleri tamamlanacaktı ve aşçı hünerini sergileyecek tadına doyum olmayacak ürünler çıkaracaktı. Şimdi tüm eksik malzemeler tamamlandı ve elinizin altında var ama bu malzemelerin ön hazırlığını ve karışımını iyi yapabilecek aşçı olmadığı için fırından çıkan yemek yenilecek gibi olmuyor.

Sözün özü, bu Fenerbahçe futbol takımının artık herhangi bir futbolcu transferine değil, sadece iyi bir teknik heyete ihtiyacı var.

Saygılarımla,

Muhittin KAYAKIRAN

mkayakiran@borusan.com

 
Toplam blog
: 72
: 623
Kayıt tarihi
: 12.11.09
 
 

1974 Adana Doğumluyum. İTÜ Makina 1996 mezunuyum. Hobilerim arasında film seyretmek, müzik dinlem..