Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Profesyonel Koç Gizem EKİCİ

http://blog.milliyet.com.tr/gizemekici

01 Mayıs '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Koçluk; Felsefe mi Magazin mi

 

Koçluk kavram ve mesleğinin çok eskilere dayandığını, içeriğinin genişleyerek ve dallara ayrılarak günümüze kadar geldiğini bir önceki yazımda anlatmıştım. Hatta Türkiye'de de Resmi Gazete'de koçluk mesleğini oluşturan standartlar yayınlandı ve koçluk bir meslek olarak kabul edildi. Çok yakın bir gelecekte devlet kurumlarına da sınavla, Resmi Gazete'de yayınlanan standartlara uygun eğitimleri almış koçlar yerleştirilecek. Bunlar güzel ve ümit verici gelişmeler olmakla birlikte gerek insanların çok araştırmadan sırf bir sertifika almak için giderek zenginleştirdiği söz konusu standartları çok da kaile almadan eğitim(!) veren firmalar; gerek koçlukla ilgili pek çok çağrışımın yarattığı ön yargı ve bilgi eksiklikleri sağ olsun, koçluk mesleği bilinçli koçlar tarafından sürekli anlatılmaya ve tanıtılmaya muhtaç.
 
Koçluk mesleğini geliştirmek için kurulmuş organizasyonlar nelerdir, koçluk mesleğine adım atmaya karar verdiğinizde alacağınız sertifikaların standartları nasıl olmalıdır ve bu eğitimi alabileceğiniz en prestijli kurumlar nerelerdir, konularıyla ilgili ayrıca bir yazı yazıyor olacağım.
 
Şimdi tam olarak koçluk nedir bundan bahsetmek isterim:
Koçluk; bilinçli, farkındalığı oluşmuş, hayatında bazı şeyleri değiştirmeye karar vermiş, ancak bu değişime nereden, nasıl, hangi yollarla başlayacağını tam olarak kestiremeyen bireylere, güçlü ve düşündüren sorularla, bireyi kendi potansiyelini keşfetmeye sevk ederek, bireyin, kendi vizyon, misyon ve değişime yönelik eylem planlarını oluşturmasını sağlayan bir süreçtir. Koçluk, bireyi bulunduğu noktadan daima ileriye; varmak istediği, hayalini kurduğu yere götürmeyi amaç edinir. Bu sebeptendir ki, koçluk asla geçmişe bakmaz sadece geleceğe odaklanır. Bireyin karar verdiği değişim sürecinin nasıl bir gelişim sürecine dönüştüğünü izler, geri bildirim verir, yine güçlü ve sezgisel sorularla kişiyi tekrar tekrar düşünmeye, araştırmaya, yaratıcı çözümler buldurtmaya sevk eder.  Hayatın her alanında uygulanması mümkün ( yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ebeveyn koçluğu, ilişki koçluğu,  kurumsal koçluk, yönetici koçluğu, kariyer koçluğu, finansal koçluk vb.); NLP, kuantum düşünme tekniği, iletişim gibi alanlarda uygulanan tekniklerle de beslenen ve zenginleşen bir kişisel gelişim metadolojisidir.
 
Koçluk ne değildir?
Koçluk; danışmanlık, mentorluk, psikologluk, rehberlik değildir. Koçluk sürecinde akıl ve öğüt verme, yol gösterme (öğrenci ve spor koçluğu hariç), eğitim-öğretim, pskiyatri  terapileri, ilaç yazma ya da ilaç tavsiyeleri  verme gibi durumlar söz konusu dahi olamaz. Bir koç, koçiye (danışana) iş hayatı, aile hayatı, sosyal hayatı, romantik ilişkileri, sağlığı gibi konularda, kendisini zan altında bırakacak hiçbir bilgiyi, kişisel görüşünü aktaramaz ve yine bu konularla ilgili danışanını yargılayamaz, eleştiremez.
 
İşte, aldığım eğitimlerden,okuduğum kaynaklardan ve deneyimlerimden çıkardığım koçluk felsefesi böyle bir şey. Tanımlarda sözünü ettiğim her şeyi her yazımda tekrarlamaktan bıkmayacağım.
 
Peki koç kimdir ve sahip olması gereken etik değerleri nelerdir? Sonraki yazım bunun hakkında...
 

 

 
Toplam blog
: 13
: 180
Kayıt tarihi
: 29.04.19
 
 

www.kocumveben.com ..